Άμεση σύσταση γραφείου πολιτισμού με έδρα το Ληξούρι Κεφαλληνίας ζητά η Βουλευτής Κεφαλονιάς.
Θεοπεφτάτου «Άμεσες ενέργειες προστασίας σεισμόπληκτων μνημείων»
Πολιτική
12/02/2014 | 14:01

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Άμεσες ενέργειες προστασίας σεισμόπληκτων μνημείων και σύσταση  γραφείου πολιτισμού με έδρα το Ληξούρι Κεφαλληνίας»

Με τον αρχικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ της 26.1.2014 καθώς και τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στα βυζαντινά και νεώτερα μνημεία της Κεφαλονιάς, όπως το Κάστρο Αγ. Γεωργίου, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, εκκλησίες, πολλά προσεισμικά κτίρια και το μουσείο  Αργοστολίου. Η αρχική  καταγραφή πραγματοποιείται από κλιμάκια της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Με τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα είναι επιτακτική ανάγκη η προσωρινή υποστήλωση των  μνημείων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους (τοιχεία) για τη διατηρησή τους μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους, η οποία δε δύναται να ξεκινήσει πριν τη λήξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Η μνημονιακή όμως πολιτική έχει αποδυναμώσει τις υπάρχουσες αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη μοναδική  υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο νομό, στη ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΕ΄ ΕΠΚΑ) με έδρα το Αργοστόλι, υπηρετούν μόνο δύο αρχαιολόγοι, δεν υπάρχει μόνιμος μηχανικός, αλλά ούτε και συντηρητής. Από τους 43 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει το οργανόγραμμα της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, υπηρετούν μόνο 13 άτομα. Ανάλογη και χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η 20ή Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (20ή ΕΒΑ) με έδρα τη Ζάκυνθο με αρμοδιότητα και στην Κεφαλονιά, στην οποία δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος του Υπουργείου ΠΟΑ.

Καθίσταται, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη η δημιουργία και στελέχωση από κατάλληλο προσωπικό, υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έδρα το Ληξούρι, η οποία  θα προβεί στις απαιτούμενες άμεσες σωστικές ενέργειες, καθώς και στην μελέτη για την σταδιακή αποκατάσταση των μνημείων.

επειδή τα  μνημεία της Κεφαλονιάς είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη ενώ αποτελούν πόλο έλξης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού,

επειδή  οι ανάγκες διάσωσης των σεισμοπλήκτων μνημείων είναι άμεσες και επιτακτικές,

επειδή οι υπάρχουσες υπηρεσίες  του Υπουργείου Πολιτισμού στο νομό είναι ανύπαρκτες ή τελείως υποστελεχωμένες,

επειδή η πλειονότητα των πληγέντων μνημείων βρίσκεται στη χερσόνησο της Παλλικής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία και διάσωση των μνημείων ;

2.    Προτίθεται να προβεί στη δημιουργία γραφείου πολιτισμού με έδρα το Ληξούρι για την επίτευξη του παραπάνω στόχου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

spyridwnas-palikh (6)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ