Τα λευκά σταφύλια των ντόπιων ποικιλιών Ρομπόλα, Μοσχάτο, Τσαούσι και Βοστιλίδι χρειάζονται πολύ λεπτή μεταχείριση στο πως κόβονται και στο που τοποθετούνται για να μεταφερθούν στα οινοποιεία
Ε. Α. Σ.: H ξεχωριστή στιγμή του φετινού τρύγου
Οικολογία
02/08/2015 | 09:56

Ο σημερινός Κεφαλλονίτης και Θιακός ερασιτέχνης οινοποιός δεν στέκεται αμέτοχος θεατής στην ωρίμανση του σταφυλιού του, γιατί σήμερα έχει τα μέσα να παρακολουθεί άγρυπνα την πορεία ωρίμανσης με συνεχείς δειγματοληψίες από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όταν λέμε ωρίμανση του σταφυλιού εννοούμε μια ορισμένη σχέση οξέων και σακχάρων που περιέχονται μέσα σε κάθε ρώγα του σταφυλιού, και η οποία κάποια συγκεκριμένη στιγμή φτάνει στην ιδανικότερη ισορροπία της.

Είναι λοιπόν μεγάλη η απόφαση για το πότε ήρθε η κατάλληλη ημέρα για τον Τρυγητό. Και μάλιστα η κατάλληλη στιγμή για τις διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας μέσα στην ίδια ημέρα προκαλούν διαφορές στη φρεσκάδα και στο άρωμα του σταφυλιού. Οι πρώτες πρωινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι είναι οι καλύτερες. Τα σταφύλια είναι τότε δροσερά και δεν θα ταλαιπωρηθούν από τον ήλιο κατά την μεταφορά τους στα οινοποιεία.

Άλλωστε ο τρυγητός είναι τέχνη. Τα λευκά σταφύλια των ντόπιων ποικιλιών Ρομπόλα,  Μοσχάτο, Τσαούσι και Βοστιλίδι χρειάζονται πολύ λεπτή μεταχείριση στο πως κόβονται και στο που τοποθετούνται για να μεταφερθούν στα οινοποιεία.

Το πρωτογενές άρωμα κάθε ευγενικής ντόπιας ποικιλίας βρίσκεται στο φλοιό κάθε ρώγας, που διατηρείται και προφυλάσσεται όσο χρόνο η ρώγα μένει ακέραια.

Είναι σκόπιμο να τονισθεί ότι η προσοχή για τη σωστή διαφύλαξη και ακεραιότητα των ρωγών θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι για το κόκκινο κρασί όπου οι τανίνες δρουν προστατευτικά στο ερυθρό γλεύκος από κάθε είδους οξειδώσεις.

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης στηρίζει έμπρακτα τον επίδοξο ντόπιο οινοποιό παρέχοντας δωρεάν συμβουλές σε όλα τα στάδια παραγωγής ποιοτικού λεπτού αρωματικού κρασιού.  Καλό Τρύγο!

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer