Αφράτη και πεντανόστιμη πίτα, που γίνεται ανάρπαστη ζεστή ή κρύα
Εύκολη γιαουρτόπιτα
Μαγειρική
21/03/2015 | 11:56
Αφράτη και πεντανόστιμη πίτα, που γίνεται ανάρπαστη ζεστή ή κρύα.
Υλικά συνταγής:
1 πακέτο φύλλα κρούστας «πολίτικο»
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο (λιωμένο)
500 γρ. φέτα σε τρίμματα
250 γρ. κεφαλογραβιέρα
250 γρ. κατίκι Δομοκού
½ φλ. ελαιόλαδο
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. φρέσκο γάλα
6 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε τα φύλλα (12) στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε απλωτά για 10’ να στεγνώσουν. Τα θρυμματίζουμε εύκολα αφού ξεραθούν. Βουτυρώνουμε καλά ή λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος.
- Τοποθετούμε μέσα τα σπασμένα φύλλα όσο πιο απαλά γίνεται, χωρίς να τα πατάμε, και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Σε μπολ χτυπάμε τ’ αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τα σπασμένα φύλλα και αφήνουμε να σταθεί η πίτα και να ρουφήξει τα υγρά για 30΄. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε ζεστή, σαν κυρίως γεύμα.
Tip
Αφήστε τα φύλλα λίγο να στεγνώσουν και έπειτα θα ποτίσουν καλύτερα με τα υγρά της γέμισης, δίνοντάς σας μια από τις πιο νόστιμες πίτες που έχετε φάει ποτέ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ