Την ταυτότητα της σαιξπηρικής ουτοπίας διεκδικούν διάφορα νησιά, από τις Βερμούδες μέχρι την Νήσο του Πάσχα - Ωστόσο σημαντικά ευρήματα την τοποθετούν στην Κεφαλονιά
Είναι η Κεφαλονιά το μυστηριώδες νησί της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ;
Πολιτισμός
30/08/2016 | 09:34

Ένα από τα σημαντικά θεατρολογικά και ιστορικά ζητήματα που επί 400 χρόνια τώρα, απασχολεί διεθνώς την επιστημονική κοινότητα και τον θεατρικό κόσμο, είναι το ερώτημα: Ποιο είναι το μυστηριώδες νησί της σαιξπηρικής ουτοπίας, το Νησί της «Τρικυμίας», του θεατρικού δηλαδή έργου το οποίο γράφοντας το ο Σαίξπηρ ως κύκνειο άσμα του, τοποθετεί μέσα σ’αυτό, την πνευματική του διαθήκη προς την ανθρωπότητα·προκρίνοντας την συγχωρητικότητα έναντι της εκδίκησης, την συναδέλφωση έναντι της αλληλοεξόντωσης.

Την ταυτότητα της κύκνειας σαιξπηρικής νήσου, διεκδικούν διάφορα νησιά, από τις Βερμούδες μέχρι την Νήσο του Πάσχα. Σημαντικά όμως ιστορικά, γεωγραφικά, και λαογραφικά ευρήματα, τα οποία συνάδουν με το σαιξπηρικό κείμενο, τοποθετούν το νησί της «Τρικυμίας» στην Κεφαλονιά, στην Ελλάδα.

Ο κ. Λιβιέρης Λιβιεράτος, ιατρός και ιστορικός ερευνητής, είναι ο υπεύθυνος γι’αυτήν την ανακάλυψη και την τεκμηρίωση της.

Τα συναρπαστικά του ευρήματα, συνδέονται με διαδραματισθέντα ιστορικά γεγονότα του Μεσαίωνα, τα οποία εμπλέκουν τις πόλεις του Μιλάνου και της Νάπολης, και έχουν προεκτάσεις σε σημαντικές ευρύτερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Μέσα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Σαίξπηρ 2016, πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά στις 4, 5 και 6 Αυγούστου, με θέμα «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ΄Κεφαλληνία», τριήμερες εκδηλώσεις, οι σημαντικότερες ίσως μέσα στο Διεθνές Έτος Σαίξπηρ 2016:

– Η Επιστημονική Ανακοίνωση.

– Η Θεατρική κ΄Δραματολογική παρουσίαση της «Τρικυμίας»

– Η Περιήγηση μαζί με Θεατρικά Δρώμενα, στα μέρη της Κεφαλονιάς που σχετίζονται με τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, εικαστικός, κ. Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος και το Θέατρο Δίδελφυς.

Στο προσεχές διάστημα επίσης, θα οργανώσουν, υπό την αιγίδα φορέων, Διεθνές Θεατρικό και Ιστορικό Συνέδριο, θέτοντας τα συναρπαστικά ευρήματα του κ. Λιβιέρη Λιβιεράτου, στην διάθεση της διεθνούς ιστορικής και θεατρικής κοινότητας.

Έως τότε, ας θυμηθούμε τα λόγια που ο Σαίξπηρ βάζει στο στόμα του πρωταγωνιστή της «Τρικυμίας» Πρόσπερο, σαν μέρος της πνευματικής του προς την ανθρωπότητα παρακαταθήκης: « Είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά των Ονείρων και και την σύντομη ύπαρξη μας κυκλώνει ο ύπνος…»

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer