Όλα όσα έδειξαν οι ανασκαφές μέχρι στιγμής - Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες
Δύο καρυάτιδες στον θησαυρό της Αμφίπολης
07/09/2014 | 11:37

Δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60μ., αποκαλύφθηκαν κατά τη χθεσινή (Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου) ημέρα των αρχαιολογικών εργασιών στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, γεγονός που -κατά τους ειδικούς- συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι καρυάτιδες, ύψους 60 εκατοστών, ανακαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο ενώ φέρουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Παράλληλα, μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύφθηκε τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αποτελεί «ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο». Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου.

Κατά τις εργασίες, στο φως ήρθε και μια μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα σε άριστη κατάσταση, η οποία αποτελούσε τμήμα της οροφής. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, αναφέρει αναλυτικά τις εργασίες υποστύλωσης και προστασίας του μνημείου από τις βροχές.