Μια επιτυχής διεθνής συνεργασία για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Από τη Ζάκυνθο στην Ταϋλάνδη
Κοινωνία
06/02/2014 | 19:17

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Ταϋλάνδη το πρώτο σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου, το οποίο διοργανώθηκε στο Κοράτ και στο Τακ της Ταϋλάνδης από τις 26 Δεκεμβρίου 2013 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2014. Η διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού ήταν προϊόν πολύμηνης συνεργασίας της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τ.Ε. του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Βορειοανατολικού Ινστιτούτου Ερευνών Απολιθωμένου Ξύλου και Ορυκτών Πόρων (NRIPM) της Ταϋλάνδης.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε η Ευαγγελία Κυριαζή, MSc, ΠΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με πολυετή εμπειρία στη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου. Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου έγινε στο συνεδριακό χώρο του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου του NRIPM στο Κοράτ για τις πρώτες ημέρες και στη συνέχεια στους χώρους του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους του Τακ. Η συνεργασία της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς με τους αρμόδιους φορείς στην Ταϋλάνδης πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και η Διοικούσα Επιτροπή υποστηρίζουν τέτοιου είδους συνεργασίες που αναδεικνύουν το Ίδρυμα όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το προκαταρκτικό σεμινάριο για τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου στην Ταϋλάνδη περιελάμβανε ομιλίες για το απολιθωμένο ξύλο σε όλο τον κόσμο, παρουσίαση τεχνικών προετοιμασίας δειγμάτων για αναγνώριση λεπτοτομών, ομιλίες για οργάνωση εκθέσεων απολιθωμάτων, παρουσιάσεις για την ιστορία της ανακάλυψης, της μελέτης, της αναγνώρισης αλλά και του ταχέος ρυθμού διάβρωσης του απολιθωμένου δάσους του Τακ και ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με το ρόλο του συντηρητή απολιθωμάτων, την παθολογία των φυτικών πυριτιωμένων απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία καταγραφής απολιθωμάτων, τη μεθοδολογία παρασκευής υλικών συντήρησης και τη μεθοδολογία συντήρησης απολιθωμάτων.

taylandh (1)

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εργασίες καταγραφής και καθαρισμού φυτικών απολιθωμάτων τόσο σε μικρά τμήματα όσο και σε τμήματα απολιθωμένων κορμών που εκτίθενται στους υπαίθριους χώρους του μουσείου.

Κύρια ομιλήτρια του σεμιναρίου ήταν η διδάσκουσα στην Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ευαγγελία Κυριαζή MSc, ενώ εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν και από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Nakhon Ratchasima Rajabhat (ΝRR) και διευθυντή του ΒΑ Ινστιτούτου Ερευνών Απολιθωμένου Ξύλου και Ορυκτών Πόρων (NRIPM) Δρ. Pratueng Jintasakul, την παλαιοβοτανολόγο-παλαιοντολόγο του NRIPM Δρ. Nareerat Boonchai, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της επικοινωνίας με την κα Κυριαζή και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον αναπληρωτή διευθυντή του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου Sirikit Δρα Pramook Benyasutra, τον διευθυντή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους του Τακ κύριο Surapon Gawee και τον υποδιευθυντή του NRIPM Δρα Wickanet Songtham.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 73 άτομα, ηλικίας 20-78 ετών. Επρόκειτο κυρίως για επιστήμονες και εργαζόμενους σε μουσεία, δήμους και διοικητικές υπηρεσίες από όλη την Ταϋλάνδη, φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίων, παλαιοντολόγους, γεωλόγους, βοτανολόγους αλλά και απλούς πολίτες με μεγάλο ενδιαφέρον για τη διάσωση των φυτικών απολιθωμάτων. Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης συνυπογεγραμμένα από το Πανεπιστήμιο Nakhon Ratchasima Rajabhat και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

taylandh (2)

Κατά την παραμονή της στην Ταϋλάνδη, η Ευαγγελία Κυριαζή πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης διατήρησης των απολιθωμάτων τόσο του Μουσείου Απολιθωμένου Ξύλου του NRIPM, όσο και των απολιθωμένων δένδρων του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους του Τακ, ενώ οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο πραγματοποίησαν εργασίες καταγραφής και καθαρισμού σε τμήματα απολιθωμένων κορμών της συλλογής του NRIPM.

Αξίζει ειδική μνεία το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης από την κα Κυριαζή της ομάδας που θα αναλάβει τη συντήρηση απολιθωμένου ξύλου στο NRIPM, έγινε η πρώτη συντήρηση φυτικού απολιθώματος στην Ταϋλάνδη, με εργασίες καταγραφής, καθαρισμού, συγκόλλησης, στερέωσης και συμπλήρωσης.

Πέραν του σεμιναρίου για τη συντήρηση φυτικών απολιθωμάτων, η συνεργασία της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τ.Ε. και η παρουσία της κας Ε. Κυριαζή στην Ταϋλάνδη στάθηκε το έναυσμα για τη σύσταση επιστημονικής ερευνητικής ομάδας για τη διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης του πρώτου Γεωπάρκου της Ταϋλάνδης, με απώτερο σκοπό την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Έχει ήδη συσταθεί ομάδα για την πραγματοποίηση έρευνας με θέμα τη μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων της Ταϋλάνδης και τη διατύπωση προτάσεων για τη συντήρησή τους, ενώ στους στόχους της ομάδας είναι η διοργάνωση θερινών σχολείων και επιστημονικών συνεδρίων, η εκπόνηση επιστημονικών δημοσιεύσεων, η οργάνωση γεωπάρκου, η εκπαίδευση νέων στη συντήρηση απολιθωμάτων και άλλες δράσεις που θα προκύψουν μέσα από επίσημη συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τους εκεί αρμόδιους φορείς.

taylandh (4)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ