Σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από το ΥΠΕΚΑ.
Αντιδράσεις για την αναστολή δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων
Οικονομία
12/07/2016 | 10:08

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επερχόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την αναστολή δόμησης οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων, με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών να ισχυρίζονται ότι θα φέρει μεγάλο πλήγμα στην οικοδομή, ενώ παράλληλα θα αχρηστεύει και την περιουσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από το ΥΠΕΚΑ, καθίστανται μη οικοδομήσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων, με τους κατόχους τους, πλέον, να χάνουν το δικαίωμα ανέγερσης κτισμάτων, αφού πλέον χαρακτηρίζονται ως ”γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας”.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων γαιών και εφόσον αυτά είχαν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το να έχουν πρόσοψη ή να βρίσκονται κοντά σε εθνική ή δημοτική οδό θα μπορούσαν  να κτίσουν κάποιο σπίτι ή ακόμα και γραφείο, αποκομίζοντας κάποια έσοδα.

«Πρόκειται για κάτι που έγινε τελείως ξαφνικά και τελείως αδικαιολόγητα» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «καθαρά πολιτική».

Ο ίδιος εξηγεί την απόφαση ως αποτέλεσμα της «εμμονής της κυβέρνησης με την οικολογία» ενώ επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται ακόμα ένα πλήγμα στον ήδη καταρρακωμένο κλάδο της οικοδομής, ενώ προσθέτει ότι «αχρηστεύεται και η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, καθώς είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα σκεφτούν να αξιοποιήσουν γεωργικά μια έκταση τόσο κοντά σε δρόμο».

Μάλιστα, ο κ. Παραδιάς υπογραμμίζει ότι αυτή η διάταξη, αν τελικά περάσει, θα συμπαρασύρει και μεγαλύτερης έκτασης οικόπεδα, που αναμένεται ο χαρακτηρισμός τους ως μη γεωργικά να «κολλήσει» στα υπουργεία.

Η νέα ρύθμιση έρχεται όταν το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο ΕΝΦΙΑ που έχει θεσπίσει, έχει φορολογήσει όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και μάλιστα με συμπληρωματικό φόρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνεται εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες που θα επεξεργαστούν τα στοιχεία του Ε9, να συνυπολογίσουν στο εκκαθαριστικό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και την αξία των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων οικοπέδων όχι μόνο δεν θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν, αλλά και θα… πληρώσουν και υψηλότερο φόρο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer