Η συμπλήρωση 68 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευκαιρία των 68 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών
Πολιτική
09/05/2013 | 10:04

68 χρόνια μετά, εξαιρετικά επίκαιρο το σύνθημα:  «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός». Αστείρευτη πηγή έμπνευσης η αντιφασιστική νίκη στους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη

Η συμπλήρωση 68 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης.

Εκφράζουμε βαθύ σεβασμό, με την ευκαιρία αυτή, για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για όλους όσοι σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί.

Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της, αλλά δημιούργησε και ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης,  κίνημα που αγωνίστηκε για «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά».

Σήμερα, ζητάμε πιο έντονα να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας  για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στην χώρα μας, αίτημα που,  δυστυχώς, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο ράφι.

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα. Γιατί νέοι κίνδυνοι διαγράφονται για την διεθνή ειρήνη, ενώ οι κοινωνίες δοκιμάζονται και διαλύονται από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, με κυριότερη εστία σύγκρουσης την Συρία και την απειλή νέου πολέμου, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις συνθήκες της κρίσης σημειώνουν έξαρση τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με τους νοσταλγούς του Χίτλερ να αποθρασύνονται και να δρουν ως τάγματα εφόδου, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών.

Με την ευκαιρία της 68ης  επετείου της αντιφασιστικής νίκης  διακηρύσσουμε, ακόμα μια φορά, ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωατλαντισμός προκαλούν νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη, τροφοδοτούν τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αυξημένη επιρροή του και το διεθνές του κύρος εργάζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαΐκού μετώπου κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού, για την ειρήνη, την κατάργηση των πυρηνικών, των ξένων βάσεων, τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, εκφράζουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι οι συντονισμένοι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικότερα των λαών της Ευρώπης θα καρποφορήσουν, προς όφελος μιας άλλης Ευρώπης, φιλειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής, ικανής να προασπίζεται τα δικαιώματα των λαών της και την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer