Η μικρή συμμετοχή μας στην διαμόρφωση της σημερινής εικόνας του Μοναστηριού, δεν έγινε για λόγους προβολής . Ανταποκρίνεται στο αίσθημα εκπλήρωσης χρέους σε διαχρονικούς θεσμούς και αξίες
Κοτσιλίνης: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΜΑΤΩΝ –Το Μοναστήρι μας
Πολιτική
09/05/2013 | 10:06

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε –λόγω και  της εορτής του- εγκωμιαστικά σχόλια για το Μοναστήρι των θεμάτων της Πυλάρου. Αισθανόμαστε ανάγκη να συμμετέχουμε στην ψυχική ανάταση ,που προσφέρει στον επισκέπτη αυτή η εστία της πίστης και το στολίδι της φύσης. Επιλέγουμε να πούμε  λόγια  αλήθειας,  όπως τα ζούμε από κοντά, όπως τα μάθαμε από παιδιά.
Είναι γεγονός πως τα μοναστήρια της Κεφαλονιάς  παρέχουν και περιέχουν  εξαιρετική ομορφιά,  πνευματικό πλούτο, θρησκευτική υποβολή και είναι δεμένα με τις παραδόσεις και  τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.
Για το μοναστήρι των Θεμάτων τι να πρωτοειπεί κανείς.
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται πρωτίστως στον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη  Ιερόθεο Αμίτση, τον Παπά Γιάννη , για εμάς τους Πυλαρινούς .
Ακούραστος εργάτης, αφιέρωσε τη ζωή του στο Μοναστήρι και το  μεταμόρφωσε τα τελευταία χρόνια  σε  τόπο κόσμιο, καθαρό, οργανωμένο , φιλόξενο , επισκέψιμο, υποβλητικό .
Με χρήματα της Μονής κατασκευάστηκε διώροφο κτήριο –Αρχονταρίκι στο ισόγειο και ξενώνας  στο όροφο  με 22 κρεβάτια .Στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται ανεκτίμητα  κείμενα και βιβλία. Οργάνωσε τους χώρους και προστάτεψε τα πολύτιμα άμφια ,σκεύη και ιερά αντικείμενα του χιλιόχρονου Μοναστηριού.
Φύτεψε αμπέλι –ρομπόλα στον περίβολο, και το κρασί του γεύονται οι επισκέπτες. Ανεξίτηλη παραμένει η εικόνα του, όπου με τα μαύρα ράσα, στον καυτό δεκαπενταύγουστο, πότιζε αυτό το αμπέλι, με κουβάδες και νερό από τις στέρνες.
Προστάτεψε την περιουσία του Μοναστηριού, εμπλούτισε την πανίδα της περιοχής με εξωτικά ζώα(ελάφια, Λάμα) αλλά και με κότες, γαλοπούλες και  πρόβατα.
Είναι ο άνθρωπος, που εμπνέει  εμπιστοσύνη και κερδίζει αβίαστα  την συμπαράσταση και την βοήθεια στο έργο, που επιτελεί. Οι Πυλαρινοί ανταποκρίνονται πρόθυμα και βοηθούν το Μοναστήρι ποικιλοτρόπως. Δωρητές, επιστήμονες  και τεχνίτες , με την ακούραστη και συνεχή  παρουσία του Αρχιμανδρίτη, προσφέρουν και  συμμετέχουν στην διαρκή  αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής.
Παράλληλα το Ιστορικό Μοναστήρι δεν έπαψε ποτέ να είναι μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι της περιοχής. Φιλόξενο για τους τσοπάνηδες , που ξέμεναν στην ορεινή Αγία Δυνατή, με συμμετοχή στους  εθνικούς αγώνες, με περιουσία  που εξυπηρετούσε τις τοπικές ανάγκες, αποτέλεσε και αποτελεί  στοιχείο  της  ταυτότητας της Πυλάρου και όχι μόνον.
Έζησαν στο Μοναστήρι  ,υπηρέτησαν και προσέφεραν στην θρησκεία και τον τόπο ιστορικές προσωπικότητες, ιερείς και καλόγεροι,  αξεπέραστα παραδείγματα πίστης ανθρωπιάς και εργασίας.
Αυτή τη σοβαρή χιλιετή υποθήκη ο Πανάξιος Αρχιμανδρίτης την  σεβάστηκε, την ανέδειξε και την παραδίδει στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά.
Η δική μας συμμετοχή
Ο ζήλος του ιερωμένου για το μοναστήρι αλλά και το βάρος της πολύτιμης υποθήκης, που κληρονομήσαμε, υπήρξαν  οι αφετηρίες για  να συμβάλλουμε στην εξυπηρέτηση της Ι. Μονής Θεμάτων ,σαν Δήμος Πυλαρέων, όπου αξιώθηκα να υπηρετήσω σαν Δήμαρχος.
-Ασφαλτοστρώθηκε μέσω  Ευρωπαϊκού προγράμματος( ΟΠΑΑΧ) ο δρόμος προς το ιστορικό Μοναστήρι. Άρτιος τεχνικά, με σήμανση και διαγράμμιση, με  προσαρμογή στο περιβάλλον , με ευγενή  και δωρεάν παραχώρηση τμημάτων  από τους παρόδιους ιδιοκτήτες.
-Επεκτάθηκε   το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την Ι. Μονή με συμμετοχή του Δήμου  στην δαπάνη.
-Εκδόθηκε με Δαπάνες του Δήμου βιβλίο «Το Μοναστήρι των Θεμάτων στην Πύλαρο» με συγγραφείς τον αείμνηστο Θέμο Αυγερινό και την εξαίρετο σύζυγό του- λογοτέχνη κα Βίβιαν Γιαννούδη Αυγερινού. Αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν στον Δήμο και θα μπορούσαν να προβάλλουν και σήμερα το Μοναστήρι.
-Κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου το καλαίσθητο κιόσκι στον περίβολο της Μονής, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκδηλώσεων τόσον της Μονής όσον και ιδιωτών, που επιλέγουν  το Μοναστήρι για γάμους, βαφτίσια κλπ.
-Άρχισε η κατασκευή Θρησκευτικού Μουσείου στον χώρο της Μονής,  για να προστατευτούν και να αναδειχτούν τα πολύ σοβαρά  κείμενα , άμφια, σκεύη και λοιπά αντικείμενα θείας λατρείας. Την δαπάνη κατέβαλλε η εταιρία που έφτιαξε τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, τα σχέδια και τις μελέτες εκπόνησε δωρεάν ο κ. Διονύσιος Κουγιανός (ευγενής   υποστηρικτής και πολύχρονα αρωγός της Μονής) , ενώ ο Δήμος ήταν ο μεσολαβητής και επιβλέπων των εργασιών.

-Διαμορφώθηκε  με βοήθεια του Δήμου ο περιβάλλων χώρος της Μονής.
-Αξιοποιήθηκε το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και προβλήθηκε το Μοναστήρι με ποικίλους τρόπους:
Οργανώθηκε από τον Δήμο εκεί το πρώτο Συνέδριο Αποδήμων Κεφαλλήνων το 2001. Εκδήλωση με μεγάλη σημασία , που έγινε θεσμός μέχρι τις μέρες μας.
Οργανώθηκε στον χώρο των πουρναριών για πρώτη φορά από τον Δήμο η εκδήλωση –προβολή τοπικών προϊόντων ή, όπως είναι γνωστή, η γιορτή των κτηνοτρόφων. Εκδήλωση ,που καλώς συνεχίζεται, κάθε καλοκαίρι μέχρι σήμερα στον ίδιο τόπο.
Οργανώθηκε και λειτουργεί πεζοπορική διαδρομή με σήμανση και χαρτογράφηση  από τα Δρακοπουλάτα προς το Μοναστήρι με μεγάλη  συμμετοχή επισκεπτών.
Επισκέφτηκαν  και εκδήλωσαν στον χώρο της Μονής πολλές και σοβαρές φιλαρμονικές , χορωδίες χορευτικά συγκροτήματα , με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Στηρίχτηκαν με κάθε τρόπο οι θρησκευτικές τελετές.
Φιλοξενήθηκαν και έφυγαν με εξαιρετικές εντυπώσεις πολλές προσωπικότητες, που επισκεπτόταν την Κεφαλονιά. Αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά  όσους μετείχαν στο συνέδριο «Η Πύλαρος στο διάβα του χρόνου» . Στο συνέδριο αυτό υπήρξαν ειδικές εισηγήσεις για το ιστορικό Μοναστήρι.
Η μικρή συμμετοχή μας στην διαμόρφωση της σημερινής εικόνας του Μοναστηριού, δεν έγινε για λόγους προβολής . Ανταποκρίνεται στο  αίσθημα εκπλήρωσης χρέους  σε διαχρονικούς θεσμούς και αξίες,  ενώ αποδεικνύει έμπρακτα  πως  αντιλαμβανόμαστε την συμμετοχή  μας στα κοινά.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και καυχιόμαστε για το Μοναστήρι μας. Θα είμαστε κοντά του , θα το βοηθάμε όσο μπορούμε και θα μεταδώσουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό που του ανήκει, αυτόν που μας δίδαξαν οι πατεράδες μας.

Μάρκος  Κοτσιλίνης
Δημοτικός Σύμβουλος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ