Ζάκυνθος: Θαλάσσιος αφρός στο Τσιλιβί αναστάτωσε τους κατοίκους – Καθηγητής εξηγεί το φαινόμενο
Οικολογία
08/04/2024 | 10:41

Εντύπωση έκαναν σε πολλούς κατοίκους της Ζακύνθου οι αφροί που εμφανίστηκαν στην παραλία του Τσιλιβί τις τελευταίες ημέρες.

Λόγω των πολλών περιστατικών ρύπανσης στο νησί των Επτανήσων, πολλοί κάτοικοι σκέφτηκαν ότι έχει να κάνει με μόλυνση αλλά σύμφωνα με καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως θαλάσσιος αφρός, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια.

Σύμφωνα με το imerazante καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου έκαναν αυτοψία στο σημείο. Ο Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Αναστάσιος Καλημέρης σημείωσε ότι:

«Σχετικά με την εμφάνιση στρώματος αφρού στην παραλία του Τσιλιβί την Τετάρτη και κατόπιν ειδοποίησης, κάναμε έναν επιτόπιο έλεγχο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως θαλάσσιος αφρός. Ο θαλάσσιος αφρός είναι πολύ συχνά το οπτικό αποτέλεσμα σε παραλίες διεργασιών που βασίζονται σε παραγωγή οργανικού υλικού είτε από φυτοπλαγκτόν είτε από την «Ποσειδωνία», τα φύκια για παράδειγμα του πυθμένα.

Την άνοιξη ξεκινάει η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η παραγωγή οργανικού υλικού από θαλάσσια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκια. Όταν το υλικό αυτό απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες, με τον κυματισμό που αναπτύσσεται κοντά στην παραλία, πολλές φορές, οδηγεί στην ανάπτυξη ενός παχιού στρώματος λευκού αφρού που μοιάζει σαν σαπουνάδα, αλλά δεν είναι! Είναι θαλάσσιος αφρός οργανικής ή βιολογικής προέλευσης. Συνήθως αυτός ο αφρός είναι και βραχύβιος, μετά από μερικές ώρες εξαφανίζεται, εκτός και αν το φαινόμενο επαναληφθεί την επόμενη μέρα, οπότε μπορεί να παραμείνει».

«Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και το γεγονός ότι όπως βλέπουμε και με δορυφορικές φωτογραφίες Sentinel των προηγούμενων ημερών ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου υπήρχε μια συνήθης για την εποχή και το Ιόνιο αυξημένη παραγωγή φυτοπλαγκτόν στις παραλίες μας ειδικά στη Δυτική Λευκάδα, σχεδόν σε ολόκληρη την Κεφαλονιά, αλλά και στη Ζάκυνθο και στον κόλπο του Λαγανά και στις δυτικές και ανατολικές ακτές.

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχει να κάνει με κάποιο ρυπαντικό φορτίο από κάποιο πλοίο με χημικά ή με πετρέλαιο ή με οτιδήποτε τέτοιο. Αυτές είναι οι ενδείξεις. Υπάρχει μια μικρότερη πιθανότητα αυτός ο αφρός να προέρχεται από επεισόδιο ρύπανσης μη πετρελαϊκό, δηλαδή, από κάποιο διερχόμενο πλοίο που άφησε λύματα, όμως, και το χρώμα δεν συνάδει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα συντείνουν ότι πρόκειται για θαλάσσιο αφρό.

Στην περιοχή της Ζακύνθου τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι περίπτωση εμφάνισης θαλάσσιου αφρού. Μπορεί κάποιοι άλλοι να θυμούνται. Σε άλλα μέρη, στη Βρετανία ή στις ακτές της Αμερικής, είναι πιο έντονο το φαινόμενο και μπορεί να διαρκεί κάποιες μέρες.

Εδώ φαίνεται ότι ήταν κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι ανησυχητικό. Οι δορυφορικές εικόνες μας δείχνουν ότι η ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν στο Ιόνιο είναι σε εξέλιξη. Άρα όλα συντείνουν ότι είναι θαλάσσιος αφρός βιολογικής προέλευσης και όχι ρυπαντικό φορτίο που θα μύριζε, θα είχε άλλο χρώμα και θα βρίσκαμε πιθανότατα ίχνη».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer