Ζάκυνθος: Σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών για το “Ναυάγιο”
Κοινωνία
28/03/2019 | 16:04

Επτά περίπου μήνες μετά από το περιστατικό κατολίσθησης βράχων, που είχε σημειωθεί στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο», στη Ζάκυνθο, το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών για τη εμβληματική παραλία της Ελλάδας είναι γεγονός.

«Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Το πρόβλημα από εμάς είχε επισημανθεί πριν από τρία χρόνια, όταν μέσω προγράμματος είχαμε ασχοληθεί με 13 παραλίες στον ελληνικό χώρο μεταξύ των οποίων και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία στον κόσμο, με επισκεψιμότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο», εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM», Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, διευθυντής του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Τρεις ζώνες στο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών στην παραλία «Ναυάγιο»

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου μέσα από έναν καθορισμό και μια οριοθέτηση περιοχών», σημείωσε ο κ. Λέκκας, πρόεδρος και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κι εξήγησε ότι προβλέπονται τρεις ζώνες: στην πρώτη η πρόσβαση είναι ελεύθερη με κάποιους όρους, η δεύτερη είναι μια ζώνη επιτηρούμενη την οποία αμέσως μετά από π.χ μια βροχή ή έναν σεισμό θα πρέπει να μην την επισκέπτονται οι τουρίστες, και η τρίτη είναι μια ζώνη απαγορευμένη. Πρόσθεσε πως οι τρεις ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορους βαθμούς διακινδύνευσης, ώστε αφενός μεν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς, αφετέρου να υπάρχει και η επισκεψιμότητα.

«Δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε την επισκεψιμότητα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος, γενικότερα όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε τους ξένους από να επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη θαυμάζουν», σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας και ανακοίνωσε πως οι σχεδιασμοί προχωρούν ταχύτατα.

«Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αναγκαίες διεργασίες ή/και τις παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως με βάση την επιστημονική θεώρηση δεν υπάρχουν ανεβασμένες απαιτήσεις, είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει «να βρίσκονται ένα, δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων».

Σχεδιασμός και για άλλες παραλίες του Ιονίου Πελάγους

Ερωτηθείς για άλλες περιοχές της επικράτειας, στις οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν λύσεις που σχετίζονται με τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από το νησί της Ζακύνθου, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις και με άλλες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, επί του παρόντος όμως υπάρχει επικέντρωση στα Ιόνια νησιά «επειδή εκεί είναι και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον λόγω δεδομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ενώ παραμένει ως πρωταρχικός στόχος των ειδικών επιστημόνων της χώρας «να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία ούτως ώστε να την εφαρμόσουμε και αλλού».

Σε αυτό το πλαίσιο και για την περίπτωση το Ιόνιου Πελάγους, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως υπάρχει σχετικός σχεδιασμός: «ήδη καλούμαστε να εφαρμόσουμε ανάλογα μέτρα σε εννέα παραλίες στα Ιόνια νησιά, παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος. Να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και να μειώσουμε όσο είναι αυτό εφικτό, τα ατυχήματα», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ