Ζάκυνθος: Ξεμύτισαν στις παραλίες τα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς
Οικολογία
28/07/2017 | 10:34

Δύο γραμμές από πατημασιές που άφησαν νεογέννητα χελωνάκια στην άμμο ήταν τα πρώτα ίχνη από τα μαζικά γεννητούρια Caretta caretta στη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε η οργάνωση Αρχέλων.

Οι νεοσσοί που άρχισαν να εκκολάπτονται το Σαββατοκύριακο είναι οι πρώτοι όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο Αρχέλων, μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια του απειλούμενου είδους θα φτάσει στην ενηλικίωση, γι΄αυτό και η προστασία τους έχει μεγάλη σημασία.

Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά, είναι προγραμματισμένα να κατευθύνονται προς το πιο δυνατό φως, κάνοντας συχνά το λάθος να κινηθούν προς τα μπαρ της παραλίας. Για το λόγο αυτό οι εθελοντές της οργάνωσης τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.

Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν».

Πηγή: in.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer