Στην ημερίδα για τις «Αναπτυξιακές Προοπτικές για το Νότιο Ιόνιο – Επενδύσεις στην ενέργεια: Περιβάλλον και Τουρισμός», που πραγματοποιήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό IONIAN TV και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» στη Ζάκυνθο, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε καταρχήν στην στρατηγική επιλογή της ΠΙΝ να ξεδιπλώσει ένα ευρύ φάσμα δράσεων και έργων ενίσχυσης της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της συγκοινωνιακής σύνδεσης και της οικονομικής διείσδυσης.
Δράσεις ενίσχυσης της συνοχής
«Οι κοινές δράσεις των νησιών μας με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Περιφέρειάς μας. Η στοχευμένη προσπάθειά μας επίσης στην τουριστική προβολή του συνόλου των Ιόνιων νησιών, με σεβασμό βέβαια στα ξεχωριστά πλεονεκτήματα κάθε νησιού, έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθιστώντας μας πρωταθλητές στις αφίξεις τουριστών με φανερά οικονομικά ωφέλη για όλους. Κι ακόμη περισσότερο οι δράσεις μας για τη σύνδεση των νησιών, με την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους που ξεκινά το επόμενο διάστημα, η δρομολόγηση αδειοδότησης του συνόλου των υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και η μελέτη του οδικού άξονα Βορρά και Νότου μέσω οδικών αρτηριών και λιμανιών στα νησιά μας με στόχο τη δημιουργία μιας πραγματικής Ιονίας οδού, αποτελούν για εμάς όρους ισόρροπης ανάπτυξης στην περιοχή», είπε ο Περιφερειάρχης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας ενίσχυσης της συνοχής των Ιονίων νήσων, αντικρούοντας φωνές και τακτικισμούς διάσπασης.
Μείωση της ανεργίας, δημιουργία επενδύσεων
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στην μείωση των δεικτών ανεργίας στα Ιόνια νησιά, «συνέπεια όχι μόνο της δυναμικής εξέλιξης της τουριστικής οικονομίας αλλά και της εφαρμογής των πολιτικών ανάπτυξης από την περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα την –μετά από πολλά χρόνια- προσέλκυση σοβαρών, υγιών επενδύσεων και επιχειρήσεων». Αναφορικά δε με τις επενδύσεις ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «με τη δημιουργία σειράς επενδύσεων στα νησιά μας, επιβεβαιώθηκε το δίκαιο όσων λέμε, ότι δηλαδή επιθυμούμε και ενισχύουμε το επιχειρείν, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά παραμένουμε ενάντιοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στις επενδύσεις ληστρικού χαρακτήρα που δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες».
Αυστηροί όροι για την εξόρυξη υδρογονανθράκων
Όσον αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε στους συμμετέχοντες στην ημερίδα ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε θέσει σειρά όρων και προϋποθέσεων για το οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας, που αφορούν κυρίως στην αποτύπωση του σεισμογενούς χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, την τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, την απόδοση ξεκάθαρων ανταποδοτικών οφελών στην τοπική κοινωνία, τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την εξόρυξη και την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον έλεγχο κατά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας, μέσω του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.
«Πρέπει να ενημερώσουμε ότι ο υπουργός κ. Σταθάκης έκανε δεκτά τα αιτήματά μας και ενέταξε το μεγαλύτερο σύνολο των προϋποθέσεων που θέσαμε στις συμβάσεις για το Οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας. Αυτό αποτελεί μια νικηφόρα διεκδίκησή μας και το ίδιο φυσικά ζητάμε και για τα δύο οικόπεδα προς εξόρυξη στο Νότιο Ιόνιο, τα οποία γειτνιάζουν με την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και εμφανής υστέρηση των όρων, περιβαλλοντικών, προστασίας και άλλων, στις συμβάσεις των δύο περιοχών. Οι ισχύουσες συμβάσεις παραμένουν σε εξέλιξη με τους περιβαλλοντικούς όρους του 2012, οι οποίοι τέθηκαν επί υπουργίας του κ. Μανιάτη, ερήμην των όρων που μετ’ επιτάσεως ζητούσαν μέσω της Περιφέρειας οι τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί συνεπώς για εμάς ένα καίριο ζήτημα και η αναπροσαρμογή που ζητούμε στους όρους πρέπει να ενσωματωθεί στις τελικές συμβάσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετικό διάβημά του στο αρμόδιο υπουργείο.