Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας προχώρησε ο οίκος Moody's. Πώς αιτιολογεί την απόφαση. Σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Γίνεται λόγος για μη αντικειμενική αξιολόγηση. Ανέβηκαν τα Spread. Δημοπρασία εντόκων γραμματίων την Τρίτη.
Υποβάθμιση σοκ για την Ελλάδα
Πολιτική
07/03/2011 | 16:58

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service ανακοίνωσε την Καθαρά Δευτέρα πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Β1 στο Ba1.

Μάλιστα δεν απέκλεισε να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

Η Moody’s αποδίδει την απόφασή της σε τρεις λόγους:

*Πρώτον, στο γεγονός ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

*Δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων.

*Τρίτον, στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.

Οργή στο υπουργείο Οικονομικών

Η ανακοίνωση του Moody’s, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε την υποβάθμιση “εντελώς αδικαιολόγητη”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποβάθμιση δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Το υπουργείο τονίζει ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

“Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση της Moody’s σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα” καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες – στο B1 από το Ba1 – έγινε βασική είδηση στα μεγάλα διεθνή οικονομικά πρακτορεία.

Εκτοξεύονται τα Spread

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά από την ανακοίνωση του οίκου σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες βάσης στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας στην ανακοίνωση του οίκου Moody’s, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σημεία της, τα οποία χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση του οίκου και τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης των οίκων αξιολόγησης.

Νέα δημοπρασία την Τρίτη

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο, προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας την Τρίτη, με στόχο την άντληση 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δημοπρασία γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης και το πρόβλημα χρέους χωρών όπως η Ελλάδα. c programming assignment help

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer