Υπηρεσίας του Δημοσίου διαμέσου της οποίας οι υποψήφιοι θα μπορούν να αιτούνται την παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού για εμπορική εκμετάλλευση, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).
Το προσφάτως υπερψηφισθέν νομοσχέδιο (29.2.2024) το οποίο «αλλάζει» το έως τώρα άναρχο «τοπίο» εκμετάλλευσης των αιγιαλών, αναμένεται να δημοσιευτεί σε απόφαση έως τις 31 Μαρτίου, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το ΥΠΟΙΚ.
Καθώς η φετινή διορία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των παραχωρήσεων λήγει κατ’ εξαίρεση στις 15 Μαΐου, ενώ από του χρόνου οι δημοπρασίες θα γίνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, το ΥΠΟΙΚ αφήνει ένα εύλογο διάστημα για να «τρέξουν» οι διαδικασίες ανάμεσα στους επιχειρηματίες και στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, τοποθετώντας την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας εντός του Απριλίου.
Έτσι, αρχής γενομένης τον επόμενο μήνα, οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι θα πρέπει για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν την νέα ειδική πλατφόρμα της Κτηματικής Υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω τους τις «παλιές» διαδικασίες των παραχωρήσεων στις οποίες εμπλέκονταν οι Δήμοι.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά το ελάχιστο τίμημα που θα μπορεί να καταβληθεί για την παραχώρηση, θα εισάγονται συγκεκριμένα όρια εμβαδού που ο παραχωρησιούχος θα μπορεί να καταλάβει με ομπρέλες και καθίσματα στην παραλία, ενώ θα καθορίζονται και οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.
Η έναρξη χρήσης της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνεται προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι διαδικασίες θα είναι απλουστευμένες, τυποποιημένες, ταχείς, ενώ δεν θα υπάρχουν αδιαφανείς συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.
Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία.
Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες.
Πηγή: newsit.gr