Δύσκολες ώρες
ΥΠΟΜΝΗΜΑ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για την ΥΓΕΙΑ στο Νομό
Πολιτική
19/03/2020 | 23:09

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες τονίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Oι τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στις δομές Υγείας στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές και αφορούν όλες τις διοικήσεις και τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.

Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, πανελλαδικά φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο λαός δεν μπορεί σε τούτη την δύσκολη ώρα, ούτε πρέπει, να πληρώσει ξανά!

Απαιτούμε:

 1. Έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού αλλά και των εργαζομένων στις δομές υγείας. Συγκεκριμένα να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα, που «παγώνουν» και ακυρώνουν τη λειτουργία τμημάτων και τομέων του ΓΝΝ Αργοστολίου και των άλλων δομών υγείας του νομού (Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανολογικός –και ιατρικός τεχνικός εξοπλισμός κ.α.). Να στηριχθεί με μόνιμο προσωπικό, υλικό και χρηματοδότηση, να υπάρχει 24ωρη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα υπερσυσσώρευση ασθενών στα κεντρικά Νοσοκομεία.
 2. Να επιστρέψει ο εξοπλισμός της ΜΕΘ και να λειτουργήσουν ΤΩΡΑ στο σύνολό τους όλες οι κλίνες με το απαραίτητο προσωπικό.
 3. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες διαβαθμισμένης νοσηλείας, με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα, για όσους ασθενείς δεν θα μπορέσουν, λόγω γενικευμένων κρουσμάτων, να μετακομισθούν σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας.
 4. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού. Η όξυνση των προβλημάτων του ΓΝΝ Αργοστολίου συνίσταται στην έλλειψη τουλάχιστον δύο παθολόγων, δύο χειρουργών, δύο αναισθησιολόγων, ενός Καρδιολόγου, Μικροβιολόγου, Αιματολόγου, Γαστρεντερολόγου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Δερματολόγου, για να υπάρχει η κατ’ ελάχιστο αξιοπρεπής λειτουργία του, από άποψης ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον, απαιτείται η ενίσχυση άλλων δραματικά αποψιλωμένων τομέων, με Παιδίατρο, Παιδοψυχίατρο, Οφθαλμίατρο, ουρολόγο, πνευμονολόγο, Ψυχίατρο κ.α., που δουλεύουν με ένα γιατρό σε συνθήκες απαράδεκτης έντασης εργασίας. Η υποστελέχωση στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 60% , περίπου τον ένα νοσηλευτή ανά ιατρό (!), όταν τα διεθνή δεδομένα, για εύρυθμη λειτουργία, προβλέπουν αναλογία τουλάχιστον 4 νοσηλευτών ανά ιατρό. Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
 5. Να ξανανοίξει άμεσα η Παθολογική στο Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο. Να διοριστούν για αυτό το σκοπό 3 παθολόγοι, ο ένας επιμελητής Α. Να σταματήσει να υπάρχει αφαίμαξη προσωπικού ακόμα και έκτακτα από το Μαντζαβινάτειο, αφού η έστω και η σημερινή λειτουργία του πρέπει να διασφαλιστεί.
 6. Να στελεχωθούν τα ΚΥ Σάμης και Ιθάκης καθώς και όλα τα αγροτικά ιατρεία σε όλο τον νομό με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να επανέρθει η οργανικότητα όλων των δομών υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
 7. Να σταματήσει η «κινητικότητα» Ιατρών και νοσηλευτών εντός και εκτός του Νομού.
 8. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα Νοσοκομεία.
 9. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι δομές (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, χειρουργεία, ΕΚΑΒ, κέντρα υγείας κλπ.) με πλήρη στελέχωσή τους.
 10. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, για όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
 11. Καμία παραβίαση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους των δομών υγείας του νομού με το πρόσχημα των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορονοϊού (εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτη δουλειά, άδειες, ρεπό κλπ.).
 12. Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με πλήρη θωράκιση των κτιρίων του ΓΝΝ στο Αργοστόλι και του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι, να λυθούν – με όλα τα μέτρα ασφάλειας – τα προβλήματα στο υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
 13. Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 17/3/2020

 

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer