Αίτημα δεκαετιών
Υπογράφηκε απο την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση η σύμβαση για το δρόμο της Άτρου -Στα χέρια της Ρόδης Κράτσα τώρα το έργο
20/08/2019 | 12:56

Αφού ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο – η εξεύρεση δασολόγου από τον ιδιωτικό τομέα παρακαλώ, που να επιβλέπει το έργο- η Δ/νση Τεχνικών έργων της Π.Ε Κεφαλονιάς, μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη του, προκειμένου επιτέλους να τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος προς το ιστορικό μοναστήρι της Άτρου. Τώρα το έργο, βρίσκεται στα χέρια της νέας περιφερειάρχη κας Ρόδης Κράτσα που θα αναλάβει σε λίγες μέρες και του νέου περιφερειακού συμβουλίου.

Στα χέρια της Ρόδης Κράτσα τώρα το έργο

 

Ο ηγούμενος της Μονής π. Δανιήλ

Η Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη «βελτίωση της βατότητας, δασικής οδού Γ’ κατηγορίας, προς Ι.Μ. Ατρου», υπογράφηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση, στις 4 Ιουλίου, απο τον αρμόδιο υφυπουργό κ Φάμελο, δηλαδη την τελευταία μέρα που είχε δικαίωμα υπογραφής!
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προηγήθηκε μια διετής διελκυστίνδα με το δημόσιο, καθώς οι δασικές Υπηρεσίες (όχι μόνο της Κεφαλονιάς, αλλά και όλες τις υπό την Γενική Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας), ισχυρίζονταν ότι δεν διαθέτουν ένα δασολόγο, για να επιβλέψει το έργο.
Και χωρις δασολόγο δεν μπορούσε να υπογράφει η σύμβαση κατασκευής του έργου.

Ύστερα απο συζητήσεις της περιφέρειας ,με την αποκεντρωμένη περιφέρεια, στις οποίες μετέιχαν οι αντιπεφερειάρχες Σπ. Γαλιατατος και Παν. Δρακουλόγκωνας με τη στήριξη του απερχόμενου περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου, δολθηκε η άδεια για πρόσληψη ιδιώτη δασολόγου προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση .

Αίτημα δεκαετιών

Είναι αίτημα δεκαετιών της Ιεράς Μονής, των προσκυνητών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στο παλαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, που βρίσκεται σε μια πλαγιά της Άτρου, σε ύψος 760 μέτρων , από την οποία ο επισκέπτης έχει μια μοναδική θέα του Ιονίου και του του Πόρου . Το μοναστήρι κτίστηκε τον 8ο αιώνα, είναι φρουριακού τύπου, διασώζεται μέρος των τειχών του και ο μεσαιωνικός πύργος, στον οποίο βρίσκεται και η παλιά βιβλιοθήκη.
Κι όμως ο δρόμος, σ αυτό το μοναδικής ομορφιάς μοναστήρι και κόσμημα για την περιοχή είναι ακόμα και σήμερα ένας δύσβατος χωματόδρομος .

Χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να τσιμεντοστρωθεί, αλλά πάντα «φρέναρε», άλλοτε στην περιφέρεια, άλλοτε σε τοπικά συμφέροντα, κυρίως όμως στο ελληνικό δημόσιο που αδυνατούσε να βρεί και να στείλει ένα δασολόγο του, να επιβλέπει το έργο. 

Βεβαίως θα πει κανείς, «τέλος καλό όλα καλά». Αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με δημόσια έργα και το ελληνικό δημόσιο πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την πρόοδο του καθώς θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός, να βρεθεί ανάδοχος και να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα .
Η νεα ηγεσία της περιφέρειας , με την περιφερειάρχη κα Ρόδη Κράτσα, έχει μπροστά της τώρα, τη νέα σύμβαση και αναμένεται να ζητήσει , μόλις αναλάβει την περιφέρεια, απο τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Κεφαλονιάς, να βάλουν μπροστά το έργο, ύψους 200.000 ευρώ, χωρίς καθυστερήσεις. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Του χρόνου οι μοναχοί και οι επισκέπτες, ελπίζουν, σ ένα μικρό θαύμα , μια σοβαρή πρόοδο του έργου και ελπίζουν και η κα Κράτσα να είναι εκεί για τα εγκαίνια με την ολοκλήρωση του.

Διαβάστε την Προγραμματική Σύμβαση εδώ.

ΑΚ