Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση
Υπέρ της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων [εικόνες]
Πολιτική
24/11/2019 | 11:05

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Σε σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην Διοίκηση της Περιφέρειας και την αντιπολίτευση καθώς και σε συλλογικότητες και φορείς εξελίχθηκε η συζήτηση για την πραγματοποίηση ή μη εξορύξεων υδρογοανανθράκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως είχε προβλέψει το ekefalonia.

Θάλασσες και βουνά ανήκουν στον λαό εδώ δεν θα περάσει το έγκλημα αυτό

Αυτό το σύνθημα αντήχησε επανειλημμένα στην αίθουσα Αντίοχου στο Δημοτικό θέατρο Κέφαλος, που συνεδρίασε το Περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, δίνοντας μια γεύση για το κλίμα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν η μαραθώνια, όπως αποδείχτηκε, συνεδρίαση.

Στα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό των εξορύξεων υδρογονανθράκων. 

Από νωρίς η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μέλη της ανοιχτής συνέλευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, του εργατικού κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, φορέων από όλα τα νησιά του Ιονίου και πολίτες.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο βουλευτής των νησιών μας Παναγής Καππάτος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης και οι δήμαρχοι Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, Σάμης Μάκης Μονιάς και Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας μαζί με αντιδημάρχους και μέλη των δημοτικών τους συμβουλίων.

Μετά από αίτημα των παρευρισκομένων, που έγινε δεκτό από το σώμα, το θέμα των υδρογονανθράκων προτάθηκε των υπολοίπων.

Αρχικά, δόθηκε ο λόγος στους φορείς οι οποίοι ανέφεραν εκ νέου τις απόψεις τους για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα νησιά μας, το φυσικό περιβάλλον αλλά και για το τουριστικό μας προϊόν τυχόν πραγματοποίηση των εξορύξεων και ο,τι αυτές συνεπάγονται.

Έφεραν ως παράδειγμα χώρες, οι οποίες βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις και εν συνεχεία γνώρισαν τον οικονομικό μαρασμό και την έλλειψη δημοκρατίας.

Παρόντες, κατόπιν προσκλήσεως της Περιφερειάρχη, ήταν και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, ο προϊστάμενος του Γ΄ τμήματος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης Αλέξανδρος Κουκίδης και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Σπύρος Μπέλας προκειμένου να παρουσιάσουν την επιστημονική τους άποψη πάνω στο ζήτημα.

Εντέλει και σε κλίμα έντασης επικράτησε, κατά πλειοψηφία, η άποψη της Περιφερειάρχη κας Κράτσα που τάχθηκε υπέρ των ερευνών για ορυκτό πλούτο με την προϋπόθεση να τηρηθούν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας.

Η συζήτηση

Το θέμα άνοιξαν οι συλλογικότητες που έδωσαν δυναμικό παρών στη συνεδρίαση για να πιέσουν το Σώμα να αντιταχθεί στις επερχόμενες εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου.

Σταύρος Αντύπας

Από πλευράς Ανοιχτής Συνέλευσης, η οποία έχει επισταμένως κυνηγήσει το θέμα και έχει συγκεντρώσει εφτά χιλιάδες υπογραφές συμπολιτών μας κατά των εξορύξεων, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Αντύπας, ψυχή του κινήματος. Ο κ. Αντύπας αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης του αρμόδιου οργάνου, ήτοι του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο δύναται να αποφασίσει την μη πραγματοποίησή τους. Το  περιφερειακό συμβούλιο ήδη άργησε να δράσει καθότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τη στιγμή που εγκρίθηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων. Αν δεν ληφθεί άμεσα μία απόφαση να σταματήσουν τότε οι εικόνες φυσικών και οικονομικών καταστροφών στα νησιά μας θα πολλαπλασιαστούν. Θα έπρεπε μάλιστα η νέα Διοίκηση της περιφέρειας με την Ευρωπαϊκή προοπτική της να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σε τελική ανάλυση η ανάληψη δράσης του περιφερειακού συμβουλίου είναι και θέμα δημοκρατίας.

Δημήτρης Ματζουράτος

Για συνεδρίαση μεγάλης πολιτικής σημασίας μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς και δημοτικός σύμβουλος Ληξουρίου Δημήτρης Ματζουράτος. Τάχθηκε κατά όλων των εξορύξεων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις οποίες εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο προκαλώντας καταστροφές και δεινά για τον λαό. Το ερώτημα είναι: ενέργεια για ποιον και από ποιον. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι ο λαός στο τέλος πάντα κερδίζει και για τον λόγο αυτό το Σώμα αναλαμβάνει τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Στην τοποθέτηση του ο κ. Ματζουράτος συμπεριέλαβε την απόλυση του Νίκου Γκισγκίνη από το αεροδρόμιο, κάτι που συνδέεται με το σύστημα που την ίδια στιγμή θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος πολιτών.

Οι δήμαρχοι

Εκπροσωπώντας τους 4 δημάρχους Κεφαλονιάς και Ιθάκης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς. Ο κ. Μονιάς γνωστοποίησε στο Περιφερειακό συμβούλιο τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων κατά της πραγματοποίησης των εξορύξεων καλώντας το Περιφερειακό συμβούλιο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ακύρωσης των εξορύξεων.

Αλεξάνδρα Μπαλού

Για την ωραιότερη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μίλησε η επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Ιονίων Νήσων λόγω της μαζικής συμμετοχής του κόσμου. Αποτελεί απόδειξη για την δυνατότητά μας να διεκδικούμε μαζικά την ικανοποίηση των αιτημάτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι το τιμόνι της οικονομίας μας το έχουν οι λίγοι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς. Για τον λόγο αυτό όλα συνδέονται στη σημερινή συνεδρίαση. Το όχι στις εξορύξεις, το όχι στην απόλυση του Νίκου Γκισγκίνη και όλων των εργαζομένων, το όχι στις πλημμύρες και τις καταστροφές που συντελούνται από τη δράση των κερδοσκόπων και των μεγάλων κεφαλαίων. Το σώμα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στον λαό της Κεφαλονιάς και όλων των νησιών.

Βαρβάρα Κορωνάκη

Συντάχθηκε με τους φορείς και τις συλλογικότητες κατά των εξορύξεων. Τόνισε πως έχει καταστεί επανειλημμένως σαφές πως οι εξορύξεις θύρας προκαλέσουν μεγάλες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες καταστροφές. Την ίδια στιγμή τα οφέλη είναι ελάχιστα. Το δικαίωμα των πολιτών για την συμμετοχή τους στη διαβούλευση για το εν λόγω ζήτημα αφαιρέθηκε. Παράλληλα, επιχειρείται οι πολίτες των νησιών μας να γίνουν πειραματόζωα.

Ρόδη Κράτσα

Για θέματα που μας αφορούν όλους μίλησε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Ο ορυκτός πλούτος είναι ένας δημόσιος πλούτος, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό του ελληνικού λαού και του τοπικού πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε ως υπεύθυνο πολιτικό όργανο στεκόμενοι με τεράστια ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας. Για να λάβουμε λοιπόν μια υπεύθυνη απόφαση θα πρέπει να έχουμε μια συνολική εικόνα εξ ου και καλέσαμε ειδικούς από το ΥΠΕΝ να μας ενημερώσουν.

Αλεξάνδρα Σδούκου

Ο λόγος δόθηκε στη γενική γραμματέα ενέργειας του ΥΠΕΝ κα Σδούκου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων μελών των φορέων, οι οποίοι ζητούσαν μια πολιτική απόφαση από το Σώμα και όχι νέα ενημέρωση, τη στιγμή μάλιστα που έχουν υπογραφεί και κυρωθεί οι σχετικές συμβάσεις.

Η κα Σδούκου, κατά την τοποθέτησή της, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως μέχρι το 2040 το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες θα παραμένουν μία εκ των κύριων πηγών ενέργειας.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στραφεί στις καθαρές μορφές ενέργειας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και ως δια μαγείας. Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάλειψη του λιγνίτη ως καυσίμου. Όσο θα προχωράμε στην κατάργηση των λιγνιτικων μονάδων αναπόφευκτα θα μεγαλώνει η ζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο εισάγουμε όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου, με το κόστος των εισαγωγών να αγγίζει τα 5,2 δις ευρώ. Παράλληλα, το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παραμένει υψηλό, η χρήση τους επισφαλής και η απόδοσή τους έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Μέχρι η τεχνολογική εξέλιξη να επιτρέψει την ευρεία χρήση τους σε επίπεδο αποδοτικότητας θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος των υφιστάμενων ορυκτών καυσίμων και ο κύριος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω εγχώριων κοιτασμάτων.

Εν συνεχεία, παρουσίασε τις παραχωρήσεις των οικοπέδων με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες και τα οικόπεδα του Ιονίου. Τόνισε πως παράδειγμα έρευνας υδρογονανθράκων δε είναι μόνο υπανάπτυκτες χώρες αλλά και χώρες πρότυπα, όπως η Νορβηγία με τεράστια οικονομικά οφέλη. Η ομιλία της, ωστόσο, γινόταν μετ’εμποδίων καθώς δεχόταν συχνά διακοπές από μέλη του κοινού, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις λεκτικού προπηλακισμού.

Αναφέρθηκε στις αξιολογήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες είναι αυστηρότατες και στη συνέχεια υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακολούθως, οι ανάδοχες εταιρείες ελέγχονται διαρκώς από αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ. Αναφερόμενη στα φορολογικά έσοδα από τις εταιρείες αυτές παρουσίασε τα αντίστοιχα ποσοστά σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία και αλλού. Έφερε το παράδειγμα της Καβάλας όπου έχουν παραχθεί 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χωρίς να διαρρεύσει ούτε σταγόνα.  Κλείνοντας, τόνισε πως το υπουργείο φροντίζει να πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Αλέξανδρος Κουκίδης

Ο λόγος δόθηκε στον Αλέξανδρο Κουκίδη, προϊστάμενο του Γ΄ τμήματος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Ο κ. Κουκίδης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Εξαρχής οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να πληρούν κάποιες αυστηρές και άκαμπτες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Η διαδικασία μέχρι να δοθεί τελικά η σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση, εκτίμησε, ότι διασφαλίζει απολύτως το περιβάλλον. Σε ερώτηση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες και τη χρηματοδότηση τους τόνισε πως οι εν προκειμένω χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο περιβάλλοντος. Με βάση αυτές τις μελέτες εντός περιοχών natura και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από αυτές δεν επιτρέπεται καμία εγκατάσταση υδρογονανθράκων. Επιπλέον, επιβάλλεται λεπτομερής χαρτογράφηση των ενεργών ρηγμάτων και των θυλάκων αερίων ώστε να μεγιστοποιηθούν οι συντελεστές ασφαλείας απέναντι σε σεισμούς μαζί με τη χρήση αντίστοιχων υλικών. Κλείνοντας, τόνισε πως υπάρχει μια ακόμα δέσμη μέτρων. Η μελλοντική πραγματοποίηση των ακουστικών ερευνών ή σεισμικών ερευνών με την εκπομπή υπερήχων 160ντεσιμπελ.

Σπύρος Μπέλας

Συνεχίστηκαν υπό τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων οι τοποθετήσεις των ειδικών εξ Αθηνών με τον Σπύρο Μπέλα αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Ο κ. Μπελας αναφέρθηκε σε μια σειρά γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Ιταλίας για έρευνα υδρογονανθράκων και μάλιστα με πολύ αρχαιότερη τεχνολογία χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ρόδη Κράτσα

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εν συνεχεία, επεσήμανε πως βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση και ότι χρειαζόμαστε την κυβερνητική στήριξη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την πράσινη ανάπτυξη στην Περιφέρεια μας και αυτό θα γίνει σαφές μέσα από ένα σχέδιο δράσης. Χαρακτήρισε σημαντικό πλεονέκτημα για την χώρα μας το να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο με τα υψηλά πρότυπα προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί παράλληλα εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό της πλούτο να πάψει να είναι τόσο εξαρτημένη από την εισαγωγή καυσίμων.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Το Περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει δύο φορές στο παρελθόν γνωμοδοτήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων είπε ο τέως Περιφερειάρχης. Ο χαρακτήρας του σώματος βέβαια παραμένει γνωμοδοτικός, καθότι το θέμα αφορά τη χάραξη εθνικής κυβερνητικής πολιτικής, είπε στη συνέχεια. Τόνισε ότι επί των ημερών της διοίκησης του το σώμα είχε θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για το εν λόγω  ζήτημα γεγονός που οδήγησε σε απτά αποτελέσματα. Έφερε ως παράδειγμα το ότι μπήκε ως θέμα και αναλύθηκε σε βάθος το ζήτημα των σεισμών. Αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, το οποίο όπως είπε, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στα χέρια των τοπικών αρχών. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η παράταξη «Ανάσα» ήταν και θα είναι υπέρ του κινήματος κατά των εξορύξεων, εισπράττοντας την έντονη αποδοκιμασία μέρους των παρευρισκομένων.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την παραχώρηση της διαχείρισης των ΕΛΠΕ σε ιδιώτη παραχωρεί την εκμετάλλευση των «όποιων» κοιτασμάτων στους ιδιώτες. Μίλησε και για την πιθανότητα διενέργειας περιφερειακού δημοψηφίσματος ώστε σύσσωμος ο λαός του Ιονίου να μπορέσει να εκφραστεί. Κλείνοντας είπε πως ως παράταξη τάσσεται κατά των εξορύξεων στη βάση της απόφασης του 2017 και εισηγείται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του περιφερειακού δημοψηφίσματος.

Σπύρος Σπύρου

Σε μια γενική τοποθέτηση ο κ. Σπύρου μίλησε για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας με μεγαλύτερη τον λαϊκισμό, στον ορυμαγδό του οποίου θέσεις και αποφάσεις παραποιούνται και αθετούνται. Ευχήθηκε στο τέλος να γίνει αυτό που θα είναι προς όφελος των νησιών και του λαού τους.

Αλέξανδρος Αλεξάκης

Την λύπη του για τη στάση μέρους των παρευρισκομένων εξέφρασε ο κ. Αλεξάκης, που διέκοπταν και παρεμπόδιζαν τη συζήτηση. Εξέφρασε την άποψη ότι από το σημερινό τέλμα η χώρα μπορεί να βγει μόνο μέσα από το δρόμο των ΑΠΕ.

Παρέμβαση Καππάτου

Ζήτησε και πήρε τον λόγο ο τοπικός βουλευτής Παναγής Καππάτος. Δεν μπήκε στην διαδικασία να αιτιολογήσει εκ νέου την ψήφο του, καθότι το έκανε στη Βουλή και στα τοπικά ΜΜΕ. Τόνισε όμως, ότι ήταν θετική η παρουσία του κόσμου που θα έχει συνέπειες στις από εδώ και πέρα εξελίξεις. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ο κ. Καππάτος τόνισε ότι δυστυχώς αρκετοί από τους παρευρισκόμενους είναι κομματικά στελέχη. Η αναφορά αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και γιουχαϊσμάτων που σχεδόν τίναξαν  στον αέρα τη συνεδρίαση.

Η 17 χρονη που συντάραξε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την παράσταση έκλεψε μια 17χρονη κοπέλα από την Ανοιχτή Συνέλευση, που με δάκρυα στα μάτια κάλεσε το σώμα να ακούσει τη φωνή του κόσμου και να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού του εγκλήματος εισπράττοντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

 

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων κατά τις οποίες κατέστη σαφές η διάσταση απόψεων εντός του Σώματος.

Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, τοποθετήσεων και αντεγκλήσεων τέθηκαν σε ψηφοφορία τρεις προτάσεις. Αυτή των κκ. Μπαλού και Κορωνάκη κατά των εξορύξεων, του κ. Γαλιατσάτου που εκτός του ότι στρεφόταν κατά των εξορύξεων πρότεινε και τη διενέργεια περιφερειακού δημοψηφίσματος και αυτή της Διοίκησης, της κας Κράτσα που υποστήριζε την έρευνα για ορυκτό πλούτο με παράλληλη τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας και την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των νησιών μας.

Κατά την ψηφοφορία επικράτησε η πρόταση της Διοίκησης κατά πλειοψηφία.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ