Τα μισά σχολεία στην επαρχία έχουν κλείσει
Washington Post: Δραματική μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα
Κοινωνία
02/12/2018 | 19:16

Την έκταση της δημογραφκής κρίσης στην Ελλάδα αναλύει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Washington Post δίνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση σε δημοτικό σχολείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Με αφορμή αυτό το παράδειγμα η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεταο στο κλείσιμο σχολικών μονάδων στις επαρχιακές πόλεις λόγω έλλειψης… παιδιών.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας που έχει τίτλο «Πού είναι όλα τα παιδιά;…» γίνεται αναφορά στην οικονομική κρίση που οδήγησε στη δραματική μείωση των γεννήσεων, ενώ επισημαίνεται πως στο συγκεκριμένο δημοτικό, το 2018, πήγαν 13 πρωτάκια. Τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν κλείσει.

Όπως σημειώνει η WP, κατά τη διάρκεια της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Σημειώνεται ότιο η χώρα μας χτυπήθηκε από έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της μετανάστευσης, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί».

Σε απόλυτα νούμερα, το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση.

Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση, φτάνοντας της 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008. Πρόοδος που όμως έχει εξανεμιστεί πλέον, καθώς το ποσοστό έπεσε ξανά στα χαμηλά των τελών της δεκαετίας του ‘90 και των αρχών του 2000, σημειώνει το δημοσίευμα.

Λόγω της μετανάστευσης, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα μειώθηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το 2009, λίγο πριν την κρίση, υπήρχαν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Ο αριθμός έχει μειωθεί σταθερά έκτοτε και υπερκεραστεί από τον αριθμό των θανάτων. Το ποσοστό γεννήσεων το 2017, ήταν 88.500, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία και τις επόμενες έξι δεκαετίες η Εurostat εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ