Με επερώτηση Παντελειού
«Βαβέλ» το Δημοτικό Συμβούλιο για το συμβάν όπου η Κρανιά «πνίγηκε» στον καπνό και τις αναθυμιάσεις [εικόνες]
Πολιτική
16/01/2020 | 10:54

Στην 1η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για το 2020, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ήρθε το συμβάν της 3ηςΙανουαρίου οπότε και η περιοχή της Κρανιάς είχε γεμίσει καπνούς και αναθυμιάσεις από καύση υλικών σε οικόπεδο της ΕΔΑΚΙ. Το θέμα έφερε με επερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για όλους» Αλέξανδρος Παντελειός.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παντελειός ρώτησε μεταξύ άλλων, τι είδους υλικά κάηκαν, αν οι αναθυμιάσεις περιείχαν μικροσωματίδια από επιβλαβή υλικά (λάστιχα, πλαστικά κλπ) και αν ο Δήμος μερίμνησε για την ασφάλεια και παρακολούθηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της Διοίκησης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Σαμούρης, τόνισε πως πράγματι πρόκειται για οικόπεδο της ΕΔΑΚΙ, το οποίο έχει παραχωρήσει για χρήση στο Δήμο. Εκεί είχαν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες κλαδιών, τα οποία κάηκαν μαζικά το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου, από φωτιά την οποία έβαλε κάποιος άγνωστος. Η τεράστια ποσότητα καπνού, όπως είπαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πυροσβεστικής που επισκέφτηκαν το σημείο, οφειλόταν στα υπολείμματα φοινικόδεντρων, που καίγονται αργά και εκλύουν πολύ καπνό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο υλικό για κάψιμο στο σημείο παρά μόνο κλαδιά.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει η Διοίκηση ποιος έβαλε την πυρκαγιά. Αν την καύση την είχε πραγματοποιήσει ο Δήμος τότε αυτή θα είχε γίνει τμηματικά και οργανωμένα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για αντιπυρική περίοδο, επομένως δεν τίθεται θέμα αξιόποινης πράξης, καθότι όλοι οι αγρότες αυτή την εποχή καίνε κλαδιά που έχουν συγκεντρωθεί από την εργασία τους.

Επίσης, τόνισε ο κ. Μιχαλάτος, σύντομα θα έχουμε το χώρο και τα μηχανήματα που θα θρυμματίζουν τα κλαδιά και τέτοια φαινόμενα από πλευράς Δήμου δεν θα υφίστανται.

Αντέδρασε η αντιπολίτευση

Οι απαντήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Τονίστηκε το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν όποιος θέλει να μπορεί να μπει σε ένα οικόπεδο του Δήμου και να βάλει φωτιά. Εξάλλου, αν κάποιος μπορεί ανενόχλητος να μπει και να κάψει ό,τι επιθυμεί, τότε κάλλιστα θα μπορούσε να προσθέσει και άλλα υλικά στη φωτιά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Κλείνοντας το θέμα ο κ. Παντελειός, τόνισε πως δεν είναι ενθαρρυντικό το να μπορεί κάποιος άγνωστος να έχει πρόσβαση σε οικόπεδο του Δήμου και να δρα ανενόχλητος. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετικό το γεγονός της απόκτησης της δυνατότητας από τον Δήμο του θρυμματισμού όλων αυτών των κλαδιών, μέσα από τον οποίο τα υπολείμματα αυτά θα μπορούν και να χρησιμεύσουν σε άλλες χρήσεις όπως βιοκαύσιμο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer