Βασίλισσα Ελισάβετ: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» – Αποκαλύφθηκε τι θα γίνει όταν πεθάνει
Life
03/09/2021 | 17:09

Τα σχέδια της «Επιχείρησης Γέφυρα του Λονδίνου» τροποποιήθηκαν την περίοδο της πανδημίας –Η βασίλισσα θα ταφεί μετά από δέκα ημέρες από τον θάνατό της – Ερωτήματα για το πώς διέρρευσαν τα έγγραφα

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι η φράση που αναμένεται να ακουστεί όταν η βασίλισσα Ελισάβετ πεθάνει, με βάση την «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», λεπτομέρειες της οποίας αποκαλύφθηκαν σήμερα, αν και απόρρητα μυστικές.

Μέσα σε δέκα λεπτά από την ανακοίνωση του θανάτου της, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, θα πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο Βασιλιάς – πλέον – Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, ενώ θα κάνει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άκρως μυστικό σχέδιο, που θα ενεργοποιηθεί με τον θάνατο της βασίλισσας, διέρρευσε στο Politico, θέτοντας ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για τη δημοσιοποίησή του, ενώ αναθεωρήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν και για πρώτη φορά το σχέδιο κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, ποτέ δεν διέρρευσε με τόση λεπτομέρεια, ενώ δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την τελετή ενθρόνισης του πρίγκιπα Καρόλου, που θα γίνει λίγους μήνες αργότερα.

Αν και επισήμως το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει, πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν δήλωσε ότι «δεν είναι χαρούμενοι», ενώ άτομα που ασχολούνται με βασιλικά ζητήματα κάνουν λόγο για έλλειψη ηθικής.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Με βάση τη διαρροή, το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που θα ενημερωθεί για τη θλιβερή είδηση θα είναι ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα πάρει τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που θα σχεδιάζουν τιμητικές τελετές σε όλη τη χώρα λίγες ώρες αργότερα. Όλοι θα πάρουν το ίδιο μήνυμα: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

Τότε, ο βασιλικός οίκος θα εκδόσει επίσημη ειδοποίηση για την ενημέρωση του κόσμου μέσω τηλεόρασης και Τύπου, μαζί με τη διαβεβαίωση ότι η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες αργότερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν την κηδεία, η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για να αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα γίνει γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» περιέχει επίσης πλάνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ έχει ανανεωθεί ακολουθώντας τους ρυθμούς του ίντερνετ.

Μαύρο θα μπει στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατό της. Όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο μπάνερ. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της D-Day που διέρρευσε

D-Day

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αμέσως ξεκινά καταιγίδα κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη» θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί πιθανώς με την διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά τον θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες.
.
Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μια σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης μαύροι με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτος ο πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά, Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul. Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετύη θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη».

elizabeth_1

Μία ημέρα μετά την D-Day

10 το πρωί

Το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ και θα ανακηρύξουν τον Κάρολο ως τον νέο μονάρχη. Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες, ενώ δεν μπορούν να φορεθούν μετάλλια ή διακρίσεις.

Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Το μεσημέρι, οι βουλευτές θα κάνουν αφιερώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων με επικεφαλής των πρωθυπουργό. Στις 3.30 ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα έχουν ακρόαση με τον νέο βασιλιά Κάρολο, αλλά δεν επιτρέπονται σύζυγοι.

Δύο ημέρες μετά την D-Day

Η σορός της βασίλισσας θα επιστρέψει στο Μπάκιγχαμ, ανεξαρτήτως με το πού βρίσκεται, ενώ το φέρετρο θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται όρθιοι τέσσερις φρουροί, με τα καπέλα κεκλιμένα και τα τουφέκια τους στραμμένα προς το πάτωμα. Ανάλογα με το πού θα βρίσκεται, υπάρχουν διαφορετικά σχέδια για το πώς θα μεταφερθεί η σορός της.

Παράλληλα, αναμένεται νέα συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπως και σε όλα τα κοινοβούλια που εμπλέκονται.

Τρεις ημέρες μετά την D-Day

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία ξεκινά με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο, που θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Σκοτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

Τέσσερις ημέρες μετά το D-Day

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα ανέβει σε πτήση με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα εμπλεκόμενα κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

Στο Λονδίνο, θα γίνει πρόβα της διαδικασίας με το φέρετρο της Βασίλισσας που θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμινστερ, γνωστή ως «Επιχείρηση Λιοντάρι»

Πέντε ημέρες μετά το D-Day

Η Βασίλισσα θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ. Η διαδικασία θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Όταν η βασίλισσα φτάσει στο Γουεστμίνστερ, θα υπάρξει επιμνημόσυνη τελετή.

Έκτη έως ένατη ημέρα μετά το D-Day

Αμέσως ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Πρώτα θα την βρεθούν εκεί VIP στους οποίους θα δοθεί χρόνος να την τιμήσουν.

Μετά το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο. Στο μεταξύ ο πρίγκιπας Κάρολος θα πετάξει στην Ουαλία για τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ουαλίας, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.

Προγραμματισμός υπάρχει τόσο για το τι θα συμβεί στις βασιλικές κατοικίες όσο και για το πώς θα διασφαλιστεί ότι αρχηγοί κρατών, VIP και αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα της κηδείας. Παράλληλα, σχέδια καταρτίζει και το υπουργείο Μεταφορών, για να διευκολύνει τους Βρετανούς και τους ξένους που αναμένεται ότι θα βρεθούν στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο.

Ημέρα Εθνικού Πένθους η ημέρα της κηδείας

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο, θα τελεστεί η κηδεία της Βασίλισσας που ονομάζεται «Ημέρα Εθνικού Πένθους» αν και δεν θα είναι επίσημη αργία. Εάν η κηδεία γίνει καθημερινή, εναπόκειται στους εργοδότες για το εάν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μην εργαστούν.

Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Πηγή: protothema.gr
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ