Γράφει η Δέσποινα Χαρώνη
Συνέντευξη τύπου παρέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης, με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις για την συμμετοχή Ελλήνων και Eπτανησίων στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, η Αγγελική Χιόνη, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”, η Ευανθία Παπαδάτου Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και η Ευριδίκη Λειβαδά Συγγραφέας.
Ο κ. Τσιλιμιδός λαμβάνοντας το λόγο τόνισε ιδιαίτερα ότι η ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν έχει λάβει έως σήμερα την σημασία όπου θα έπρεπε, καθώς αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία.
Οι εκδηλώσεις προς τιμήν της αποτελούν έργο της συνεργασίας και συνδιοργάνωσες του Υπουργείου Εξωτερικών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ” και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου πανελλαδικά μνημείου πεσόντων ηρώων της ναυμαχίας το οποίο έχει στηθεί την πλατεία Ναυπάκτου. Στη συγκεκριμένη πλατεία βρίσκονται ενταφιασμένοι οι ναυμάχοι οι οποίοι έλαβαν μέρος στο ιστορικό γεγονός.
Στις επτά το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων υπό την αιγίδα της προέδρου Δημοκρατίας. Αύριο Παρασκευή θα γίνει ιστορική ημερίδα στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη για τα 450 χρόνια της Ναυμαχίας και τέλος το Σάββατο θα λάβει αρχιερατική λειτουργία στο Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Αργοστολίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μνημείο αποτελεί δωρεά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”.
Η κ. Παπαδάτου λαμβάνοντας το λόγο επισήμανε ιδιαίτερα το έργο της Ομοσπονδίας όλα τα χρόνια λειτουργίας της και τον σπουδαίο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη της ναυμαχίας και την απόδοση φόρου τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Ακόμη ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντοτε αρωγός στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η Ομοσπονδία.
Η κ. Χιόνη ευχαρίστησε με τη σειρά της τις τοπικές αρχές, τον Αντιδήμαρχο αλλά και το Υπουργείο για την στήριξη τους. Και φυσικά εξέφρασε ευχαριστίες προς το πρόσωπο της κ. Λειβαδά για την σπουδαιότητα της έρευνας της, η οποία ανάδειξε τη συμμετοχή των Ελλήνων και ειδικότερα των Επτανήσιων στη ναυμαχία που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη. Εκείνη άλλωστε αποτέλεσε και το έναυσμα για την δημιουργία του μνημείου.
Τέλος, η κ. Λειβαδά συγγραφέας του μυθιστορήματος-ιστορικού βιβλίου «Στους θρόνους της Αποκάλυψης» για την ναυμαχία της Ναυπάκτου τόνισε τη συγκίνηση της για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Ακόμη μίλησε για την μακροχρόνια έρευνα της γύρω από το γεγονός και την ευχάριστη ανακάλυψη της συμμετοχής των Ελλήνων και Επτανησίων.