Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Π.Σ. για τον Απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) για το 2022, ως Λαϊκή Συσπείρωση απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της Κεφαλονιάς, τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, τους μικροεπαγγελματίες, τους κτηνοτρόφους και αγρότες, την νεολαία και τις γυναίκες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων να αναδείξουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό μας. Για την συμμετοχή μας βέβαια στους αστικούς θεσμούς όπως είναι η Τοπική Διοίκηση, εν προκείμενο η Περιφέρεια με τα όργανα της, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή, δεν έχουμε καμιάαυταπάτη ότι μπορεί να λύσουν τα προβλήματα του λαού μας. Ο συσχετισμός έτσι κι αλλιώς είναι αρνητικός, όχι μόνο σε επίπεδο αριθμών, αλλά το κυριότερο σε επίπεδο της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων που έχουν οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτό, ανεξάρτητα της θέσης που έχουν σε κάθε χρονική στιγμή, συμπολίτευση η αντιπολίτευση.
Πηγή έμπνευσης, άντλησης πληροφόρησης και δύναμης είναι οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι παρεμβάσεις τους και σε αυτούς απολογούμαστε καθημερινά. Σε αυτό το διάστημα συμμετείχαμε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν και στην Κεφαλονιά, στην λαϊκή κινητοποίηση στην Σάμη ενάντια στην άφιξη νέων ανεμογεννητριών, στις παρεμβάσεις του λαού της Κεφαλονιάς για αντιπλημμυρικά έργα, για την υγεία, την παιδεία, στην διεκδίκηση για το άνοιγμα του δρόμου και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «ΚΟΡΩΝΙ» κ.α.
Αυτός ο απολογισμός είναι από την δική μας οπτική ματιά, από την πλευρά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών της Κεφαλονιάς, σε αντίθεση με την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), και την μείζονα αντιπολίτευση της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) που κάνουν απολογισμό και αντιπαρατίθενται μεταξύ τους στο όνομα της ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, των Α.Π.Ε., των εφοπλιστών, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων διαχείρισης αποβλήτων κ.α.
- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ξεκινάμε από την ραχοκοκαλιά της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς που είναι οι εργαζόμενοι της. Χωρίς αυτούς δεν υπήρχε περίπτωση να μπορεί να «κινηθεί» οποιαδήποτε Περιφερειακή Αρχή. Αυτήν την στιγμή ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων δεν ξεπερνά τους 60. Με την πλειοψηφία αυτών να έχουν δυο και τρία παράλληλα καθήκοντα. Υπάρχουν Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία όπου όλη η δομή τους απαρτίζεται από 1 υπάλληλο. Με ότι συνέπειες έχει αυτό για την ίδια την ζωήτων υπαλλήλων (άδειες, έκτακτα γεγονότα κ.α.), αλλά και την λειτουργία των υπηρεσιών (ελέγχους και αυτοψίες εκτός γραφείου, έκτακτα γεγονότα, συμμετοχή σε Επιτροπές κ.α.). Υπάρχει έλλειψη μεταφορικών μέσων και οδηγών για την μετάβαση σε εκτός γραφείων απαραίτητες λειτουργίες. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες στους χώρους υγιεινής, ειδικά του κεντρικού κτηρίου της Π.Ε. Η έλλειψη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας που είναι και υποχρεωτικό από την νομοθεσία είναι διαχρονική.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
- Τμήμα Πολιτικής Προστασίας
Είναι στελεχωμένο με ένα υπάλληλο και τα ελάχιστα μέσα που υπάρχουν δεν λειτουργούν από έλλειψη εργαζομένων. Ο τακτικός προϋπολογισμός προβλέπει 150.000 ευρώ για την αντιμετώπιση όλων των φαινομένων και στα δυο νησιά. Η μέθοδος αντιμετώπισης είναι οι εργολαβίες, με απευθείας αναθέσεις με κόστος διπλό και τριπλό από ότι να υπήρχε στελεχωμένο το Τμήμα σε μέσα και μόνιμο προσωπικό.
- Αντιπλημμυρική Προστασία
Εξαντλείται σε διάθεση εκατομμύριων για Μελέτες και επικαιροποιήσεις Μελετών αφού πολλέςγίνονται ανεπίκαιρες από την μη μετατροπή τους σε έργα. Το τελευταίο διάστημα έχουν διατεθεί περίπου 8 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν Μελέτες Αντιπλημμυρικής Προστασίας όταν σε πολλά από τα αντικείμενα αυτά υπήρχαν προηγούμενες. Τα «έργα» που έχουν γίνει εξαντλούνται σε «ανακάτεμα χωμάτων». Δηλαδή σε επιχώσεις χωμάτινες των δρόμων που καταστρέφονται απλώς για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας, σε κάποιες χωμάτινες λεκάνες ανάσχεσης που οι περισσότερες είναι σήμερα γεμάτες και σε μερικές ελάχιστες υποστηρίξεις δρόμων με μπετό. Δεν έχει γίνει ούτε ένα ολοκληρωμένο Αντιπλημμυρικό έργο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα υδατορέμματα και λεκάνες που δεν έχουν γίνει έργα:
- Σε Καρούζα, Βλαχάτα, Σιμωτάτα, Αγία Ειρήνη, Λάμια Διλινάτα, Φαρακλάτα, Ομαλά, Αγία Κυριακή, Τζαννάτα του Δήμου Αργοστολίου.
- Σε Μαύρης, Χαβδάτων, Βουτσινίχας Κεχριώνας, Κλεισούρας Λειβάδι, Σουλλάρων, Δελλαπορτάτα, Χαβριάτα, Αγιο Αντώνη, Κορωνάτο, Μαύρη Κοντογενάδας του Δήμου Ληξουρίου.
- Σε Καραβόμυλο, Πουλάτα, Δρακοπουλάτα, Θέματα, Ασσος, Σάμη, Μακρυώτικα, Μαρδάρι, Φάλαρη, περιοχή Μύρτου του Δήμου Σάμης.
Αλλά και ο Αντιπλημμυρικός της Αγίας Ευφημίας έχει μείνει στα αζήτητα.
Είναι πρόκληση δυο χρόνια μετά τον «ΙΑΝΟ», δεν έχουν δοθεί παρά ελάχιστες αποζημιώσεις σε επαγγελματίες, αλιείς και κτηνοτρόφους για τις καταστροφές που υπέστησαν.
- Αντιπυρική Προστασία
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα όταν ενώ πέρασε το καλοκαίρι, δεν έγινε καθαρισμός και θαμνοκοπή του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου που είναι ευθύνη της Περιφέρειας και παραμένει ο υπ΄ αριθμό ένας κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Υπάρχουν ακόμα πεσμένα δένδρα από τον «ΙΑΝΟ». Υπάρχουν χωριά και περιοχές που αν εκδηλωθεί πυρκαγιά δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής. «Πύρινη βόμβα» είναι ο χώρος του ΧΥΤΑ Παλλοστής, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας μέσω του ΦΟΔΣΑ και δεν υπάρχει ούτε ένας πυροσβεστήρας, ούτε ένα αυτοκίνητο, ούτε ένας υπάλληλος επιφορτισμένος με την πυρόσβεση. Όταν μάλιστα έχουν εκδηλωθεί το 2020 & 2021 δυο μεγάλες πυρκαγιές. Υπάρχουν κτήρια της Π.Ε. που δεν έχουν πυρασφάλεια.
- Αντισεισμική Προστασία
Εξαντλείται σε προεκλογικές εξαγγελίες όλων των Περιφερειακών Αρχών για Μελέτες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια κ.α. Δεν υπάρχει δευτεροβάθμιος έλεγχος («καρότα» κ.α.) σε οποιοδήποτε δημόσιο κτήριο (Περιφέρειας, σχολεία, δομές υγείας, γενικότερα δημόσιες υπηρεσίες και χώροι μαζικής προσέλευσης), αλλά ούτε το ελάχιστο, το Βιβλίο Μητρώου και καταγραφής συμπεριφοράς και ελέγχου του κάθε κτηρίου. Και βέβαιά καμιά εκπαίδευση του λαού πέρα από κάποιες αποσπασματικές δράσεις. Μια σειρά δημόσιες υποδομές είναι ακόμα κτυπημένες από τον σεισμό του 2014 (8 ½ χρόνια μετά) χωρίς καμιά επισκευή (Νοσοκομείο Αργοστολίου, Ληξουρίου, Κέντρα Υγείας, Δημαρχείο & Θέατρο Ληξουρίου, δρόμοι, κ.α.).
- Αντικεραυνικη Προστασία
Η Αντικεραυνική Προστασία των δημόσιων υποδομών στους Προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι κάθε χρόνο ΜΗΔΕΝ ευρώ, παρότι είμαστε μια περιοχή που συγκεντρώνει έντονα τέτοια φαινόμενα με ότι αυτό σημαίνει.
- ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Η Κεφαλονιά είναι το νησί με το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο ανάμεσα στα Ιόνια νησιά και με τις πιοπολλές γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες. Ένα οδικό δίκτυο με παλιά χάραξη, ασυντήρητο, αντιμέτωπο με δύσκολα καιρικά φαινόμενα, κτυπημένο από τους σεισμούς και τις πλημμύρες, που συνδέει έξι λιμάνια. Το έργο της Περιφερειακής Αρχής εξαντλείται σε μερικές τοπικές επιστρώσεις ασφάλτου και αποσπασματικές διαγραμμίσεις (που μετά από λίγο διάστημα «χάνονται»). Υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν ολοκληρωμένα έργα που να λύνουν προβλήματα και να σώζουν ζωές. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως έργο, μερικά χιλιόμετρα διαγραμμίσεων και τοπικών ασφαλτοστρώσεων και μελέτες επί μελετών που δεν μετατρέπονται σε έργα.
Τρία χρόνια θητεία της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) δεν είχε καμιά προτεραιότητα για το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και ειδικότερα:
Αργοστόλι – Πόρος, «Ενετικό», προς λιμάνι Πεσσάδας, Αργοστόλι-Σάμη, Σάμη-Πόρος, «Γέφυρα «Χειμωνικού, Καραβόμυλος-Αγία Ευφημία, Φάλαρη-Μακρυώτικα, Διβαράτα-Φισκάρδο, Αγία Ευφημία-Νεοχώρι, Μεσοβουνια-Βασιλικάδες, Αγία Ευφημία-Αγκώνας («Ξερά», Γεφύρι του «Κότσυφα», «Μαρδάρι»), Περιφερειακός Αγίας Ευφημίας, Ε.Ο.Δ. Παλλικής, Πόρος-Σκάλα, Αργοστόλι-Αεροδρόμια κ.α.
- ΛΙΜΑΝΙΑ
Η κατάσταση των υποδομών των λιμανιών του νησιού (Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη, Πόρος, Πεσσάδα, Φισκάρδο) παραμένει υποτυπώδης. Οι συνθήκες ελλιμενισμού σε Πεσσάδα, Φισκάρδο παραμένουν όπως ήταν δεκάδες χρόνια πίσω. Οι υποδομές υγιεινής είναι από ανύπαρκτες έως ακατάλληλές. Οι χώροι αναμονής επιβατών από ανύπαρκτοι έως τελείως απαράδεκτοι. Δεν υπάρχει συστηματική καθαριότητα και μέτρα ασφάλειας και προστασίας των διερχομένων. Σήμανση και πληροφόρηση σχεδόν μηδενική.
- ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
- Οι δομές που υπάρχουν στο νησί είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, το Κέντρο Υγείας Σάμης, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Αγροτικά Ιατρεία. Η κατάσταση από πλευράς υλικοτεχνικών υποδομών είναι γνωστή και απαράδεκτη. Επιλεκτικά να αναφέρουμε το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι εγκαταλελειμμένο επι δεκαετίες, με επιπλέον το κτύπημα από τους σεισμούς του 2014. Το ίδιο και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και το Κέντρο Υγείας της Σάμης. Το Περιφερειακό Ιατρείο Βασιλικάδων Ερίσου κλειστό. Τα περισσότερα Αγροτικά Ιατρεία κλειστά και όταν λειτουργούν αυτό γίνεται αποσπασματικά. Η λειτουργία τους με βάση αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων.
- Το Ε.Κ.Α.Β. στην ίδια κατάσταση, αναγκάζονται να επιλέγουν ποιο θα μεταφέρουν και ποιο θα αφήσουν. Τα φαινόμενα μεταφοράς ασθενών σε καρότσες αγροτικών αυξάνονται.
- Οι αερομεταφορές ασθενών έχουν πολλαπλασιαστεί και τον χειμώνα αυτές οι πτήσεις πολλές φορές ξεπερνούν και τις πτήσεις που συνδέουν την Κεφαλονιά με την Αθήνα.
- Η Μ.Ε.Θ. κλειστή στην λογική του κόστους-οφέλους.
- ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΑΜΕΑ
Οι υπάρχουσες δομές που υπάρχουν στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι είναι ελάχιστες σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι συνεχώς αυξανόμενα. Δεν εντάσσονται σε ένα κεντρικό και ενιαίο σχεδιασμό του κράτους με μόνιμο προσωπικό, με μέσα και την αναγκαία χρηματοδότηση. Κύρια είναι μέσα από προγράμματα με ημερομηνία λήξης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με βασικές ελλείψεις υποδομών. Λειτουργούν χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων.
- ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
- Σχολεία σε containers και προκατασκευασμένες αίθουσες σε όλο το νησί.
- Ο μέσος όρος ηλικίας των σχολικών κτιρίων είναι 60 χρόνια και φτάνουν έως 100 χρόνων.
- Σχολεία κτυπημένα – παρατημένα από τους σεισμούς του 2014, όπως το 2ο & 3ο ΓυμνάσιοΑργοστολίου, Μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Γυμνάσιο Αγ. Θέκλης κ.α.
- Η αναγκαιότητα για κατασκευή 5 νέων σχολικών μονάδων σε Αργοστόλι, Πόρο, Ληξούρι, Σάμη & Ερισο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για δεύτερο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Κάτω Λειβαθούς για να αποφορτίσει το υπάρχον που ασφυκτιά δεν είναι μέσα στις πολιτικές τους επιλογές.
- Παντελής έλλειψη Βρεφονηπιακών Σταθμών στην Λειβαθώ και την Ερισο.
- Έλλειψη χώρων στέγασης για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Αργοστόλι και ούτε ένα κρεββάτι για Φοιτητική Εστία.
- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η ήδη ιδιωτικοποιημένη «διαχείριση» και επεξεργασία των αποβλήτων στη Παλλοστή του Ληξουρίου που υπήρχε πριν την δημιουργία του ΦΟΔΣΑ συνεχίζεται και επεκτείνεται. Δηλαδή μεγαλύτερη χρηματοδότηση και διευρυμένο αντικείμενο παραχωρείται σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, αλλά με παντελή έλλειψη σύγχρονων υποδομών, καμιά επεξεργασία και διαλογή. Πρώτη προτεραιότητα τους είναι η όλο ένα αυξανόμενη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα τους.Αυτό σημαίνει αλματώδη αύξηση το επόμενο διάστημα των ανταποδοτικών τελών που θα πληρώσει ο λαός μας.
- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε ένα κρίσιμο τομέα πλήρως υποστελεχωμένο με ένα μόνο υπάλληλο. Να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα βασικά, παρά την αυταπάρνηση του κάθε φορά υπάλληλου που το στελεχώνει. Οι ευθύνες σε κυβέρνηση και Περιφερειακής Αρχής είναι τεράστιες. Οι εξαγγελίες τους για την Πράσινη Ανάπτυξη, την Κυκλική Οικονομία πέρα από υποκριτικές, αφορούν τις απευθείας χρηματοδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου (Α.Π.Ε., Διαχείρισης Αποβλήτων, Ανακύκλωσης κ.α.), την ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υποδομών. Τα ελάχιστα που κάνουν είναι «φύλλο συκής» για να κρύψουν την αντιπεριβαλλοντική πολιτική τους.
Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπου μέσα από την συνειδητή υποστελέχωση της υπηρεσίας, υπάρχει απραξία παρέμβασης, για την Ευρετή της Ερίσσου, τις βουνοκορφές με τις Ανεμογεννήτριες, τις Βιομηχανικές μονάδες κ.α.
Ο Αίνος, η λίμνη Αβυθος και οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι απροστάτευτη.
Τα Σπήλαια παραμένουν όπως ήταν εδώ και δεκάδες χρόνια, χωρίς προστασία και σύγχρονες υποδομές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια που δεν έχουν αναδειχθεί ώστε να είναι επισκέψιμα.
- ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. έχει δώσει καθοριστικό κτύπημα σε αυτόν τον τομέα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά παρά να δούμε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι συντριπτικά σε όλους τους τομείς και κλάδους.
Να αναφέρουμε το απαράδεκτο Αγροτικό οδικό δίκτυο, την έλλειψη εξηλεκτρισμού σε μεγάλο βαθμό των κτηνοτροφικών υποδομών, την έλλειψη φραγμάτων και ομβροδεξαμενών για την άρδευση και την ύδρευση. Την έλλειψη σφαγείων. Τα εγκαταλελειμμένα η και ανύπαρκτα αλιευτικά καταφύγια. Την ερήμωση των χωριών. Την μη αποζημίωση μετά από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Πλήρη υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, με έλλειψη κτηνίατρων, γεωπόνων κ.α.
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παρότι το νησί έχει πληθώρα Πολιτιστικών, αλλά και Αθλητικών Σωματείων, εντούτοις η χρηματοδότηση τους και οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές είναι ένα άπιαστο όνειρο.
- Πολιτισμός
- Ανυπαρξία Ανοικτών Θεάτρων σε όλο το νησί.
- Έλλειψη χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ερισο, στην Σάμη.
- Το κτίριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου παραμένει κτυπημένο από τους σεισμούς του 2014.
- Η Βιβλιοθήκη στα Μεσοβούνια αναξιοποίητη.
- Η Βιβλιοθήκη στην Πύλαρο το ίδιο.
- Δεν υπάρχουν καθόλου Βιβλιοθήκες σε Σάμη, Ελειό- Πρόνοι, Λειβαθώ, Ομαλά.
- Το Μουσείο Αργοστολίου κλειστό, κτυπημένο από τους σεισμούς του 2014.
- Τα διάφορα άλλα Μουσεία του νησιού κλειστά χωρίς καμιά υποστήριξη (Πύλαρος, Ζερβάτα, Δαυγάτα, Ομαλά κ.α.).
- Οι αρχαιολογικοί χώροι εγκαταλελειμμένη με αποσπασματικότητα στις παρεμβάσεις.
- Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Θολωτός Τάφος των Τζαννάτων.
- Εγκαταλελειμμένο το ιστορικό χωριό των Μουζακάτων στην Σάμη.
- Η χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων αποσπασματική, ευκαιριακή και δεν απλώνεται στην πλειοψηφία των Συλλόγων.
- Η πλούσια σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς, από τους Ριζοσπάστες, τον Μαρίνο Αντύπα, την Εαμική Αντίσταση, τον Δ.Σ.Ε., δεν αναδεικνύεται και αποσιωπάτε από την Περιφερειακή Αρχή.
- Αθλητισμός
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη Αθλητικών υποδομών και αυτές που υπάρχουν είναι πεπαλαιωμένες χωρίς συστηματική συντήρηση.
- Στο Αργοστόλι το κλειστό Γυμναστήριο έχει κορεστεί και χρειάζεται η κατασκευή ενόςκαινούργιου στην Λειβαθώ που θα το αποφορτίσει. Επίσης δημιουργία και άλλων ανοικτών χώρων άθλησης στο Αργοστόλι και την Λειβαθώ
- Το ίδιο χρειάζεται στην περιοχή του Ελειού – Πρόννων και στην περιοχή της Σάμης.
- Επίσης ένα αθλητικό κέντρο (εκτός από γήπεδο ποδοσφαίρου) στην περιοχή της Ερίσου.
- Στο Ληξούρι χρειάζονται ανοικτοί αθλητικοί χώροι που θα αποφορτίσουν το κλειστό του Ληξουρίου. Επίσης είναι αναγκαία η δημιουργία κολυμβητηρίου στο Ληξούρι.
- Άμεση επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου των Κεραμειών.
- Η χρηματοδότηση των Αθλητικών Συλλόγων είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και δεν φτάνει σε όλους τους Συλλόγους.
Η απάντηση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική Περιφερειακής Αρχής, κυβέρνησης και των συστημικών κομμάτων και παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα.
28.06.2023