
Αγαπητοί φίλοι διαπιστώνω με λύπη μου στην πλειονότητα των γήπεδων ελλιπή φωτισμό, κατεστραμμένα σημεία, έλλειψη συντήρησης και φροντίδας. Σωματεία που παλεύουν μόνα τους με τα έξοδα, χωρίς καμία διευκόλυνση, χωρίς καμία στήριξη πέρα από το φιλότιμο των ίδιων των ανθρώπων τους. Παιδιά που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις ακαδημίες, γιατί δεν έχουν κανέναν λόγο να μείνουν σε ένα άθλημα που δεν τους προσφέρει ούτε προοπτική ούτε αξιοπρέπεια.
Το τοπικό ποδόσφαιρο σε αυτό το νησί δεν βρίσκεται πλέον σε μια φάση αργής φθοράς – η κατάσταση έχει ξεπεράσει το στάδιο της αδράνειας. Σήμερα μιλάμε για πλήρη αποσύνθεση, για μια αργή και βασανιστική κατάρρευση που όλοι βλέπουν αλλά λίγοι μιλούν γι’ αυτή.
Η απουσία κινήτρων και οργανωμένων δράσεων έχει γίνει καθεστώς. Η εικόνα που παρουσιάζεται προς τα έξω δεν έχει καμία σχέση με την αθλητική ζωή που θα άξιζε σε ένα μέρος σαν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Δεν υπάρχουν τουρνουά, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχει ενέργεια. Δεν υπάρχει η σπίθα που άλλοτε άναβε τη φλόγα σε μικρούς και μεγάλους.
Ακόμα και στον τομέα της διαιτησίας, οι ευκαιρίες για νέους να εξελιχθούν είναι ελάχιστες. Αν εξαιρέσει κανείς τις προσωπικές προσπάθειες ενός ανθρώπου που ακόμα παλεύει να κρατήσει τον τομέα όρθιο, ο λόγος για τον αρχιδιαιτητή κ.Μαζαράκη Γεράσιμο, όλα τα υπόλοιπα θυμίζουν απλώς εγκατάλειψη. Ταλέντα υπάρχουν, αλλά δεν αξιοποιούνται. Θέληση υπάρχει, αλλά δεν διοχετεύεται πουθενά. Όλοι περιμένουν κάποιο «θαύμα» – αλλά κανείς δεν δείχνει διάθεση να το προκαλέσει.
Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι…
Υπήρχαν χρόνια που, παρότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, υπήρχε τουλάχιστον ένα σχέδιο. Μια αίσθηση κατεύθυνσης. Μια φωνή που συντόνιζε, συνεργαζόταν, αφουγκραζόταν. Δεν είναι ότι τότε όλα ήταν τέλεια – αλλά υπήρχε επαφή με την πραγματικότητα. Σήμερα, κυριαρχεί η σιωπή. Μια βαριά ηθελημένη σιωπή.
Η όλη αυτή η κατάσταση δεν προβληματίζει μόνο εμένα, προβληματίζει και πολλά άτομα που αγωνιούν για την πρόοδο του χώρου του ποδοσφαίρου στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη και αυτό είναι ελπιδοφόρο.
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΊΟΥ Νικόλαος
Πρώην διαιτητής ΕΠΣΚΙ
