Το έκθεμα του μήνα στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη -Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο [εικόνες]
Πολιτισμός
15/01/2022 | 15:38

Το Έκθεμα του Ιανουαρίου παρουσιάζεται από τη δρα Ιστορίας Δώρα Ζαφειράτου, προϊσταμένη του Τμήματος Κεφαλονιάς των ΓΑΚ και διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και αναφέρεται στο Ημερολόγιον του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, που απόκειται στο Αρχειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η πρώτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα είναι αφιερωμένη στη λειτουργία, τα προβλήματα και τους στόχους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Θα μιλήσουν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Πέτρος Πετράτος. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022, 7.30 μ.μ. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.
Η ομιλία του Φεβρουαρίου θα γίνει από τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Κόκκαλη και θα αναφέρεται στη δημιουργία και λειτουργία του Σύμπαντος.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΑΡΧΕΙΟ ΑΦΙΣΩΝ

Η ιδέα μάς ήρθε μετά από μια απρόσμενη δωρεά πολλών αφισών (καλλιτεχνικού κυρίως περιεχομένου) από τον καλό φίλο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης φωτογράφο κ. Γεράσιμο Νεόφυτο (Αθήνα), τον οποίο και δημόσια ευχαριστούμε θερμά.
Η αφίσα, καθώς αποτυπώνει συγκεκριμένα γεγονότα – και όχι μόνο – σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καταγράφει δηλαδή κάτι το σημαντικό σε μια στιγμή του χρόνου σε συγκεκριμένο τόπο, συνιστά σπουδαίο αρχειακό υλικό και άρα γίνεται αναντικατάστατο «εργαλείο» στα χέρια του ιστορικού ερευνητή αλλά και του ιστορικού της τέχνης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Αρχείο αφισών.
Γι’ αυτό καλούμε και παρακαλούμε κάθε κομματικό, αυτοδιοικητικό, εκκλησιαστικό, επιστημονικό, συνδικαλιστικό, πολιτιστικό, αθλητικό, φυσιολατρικό και ψυχαγωγικό φορέα του νησιού μας να στέλνει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη από δύο τουλάχιστον αφίσες κάθε εκδήλωσής του. Καλούμε, επίσης, τους παραπάνω φορείς να μας προσφέρουν, αν έχουν στα αρχεία τους, παλαιότερες αφίσες ή να προτρέψουν ομοειδείς φορείς άλλων περιοχών προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε, τέλος, σε κάθε συμπολίτη μας και τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθειά μας, είτε προσφέροντάς μας σχετικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο είτε συγκεντρώνοντας για το Αρχείο αφισών της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης ανάλογο υλικό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θερμά ευχαριστούμε
–τους φίλους της Βιβλιοθήκης (από Κεφαλονιά και από Αθήνα) που προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας,
–την ΠΕΔΙΝ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων) για την προσφορά βιβλίων, την έκδοση των οποίων η ίδια χρηματοδοτεί,
–τη δρα Λήδα Ράπτη, καθηγήτρια του Τομέα Βιολογίας και Γενετικής Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen’s του Καναδά, για την αποστολή από τον Καναδά βιβλίων από την προσωπική της βιβλιοθήκη,
–την οικογένεια του κ. Σαράντη Βασάλα για τη σημαντική πρακτική βοήθεια τους σε θέματα τακτοποίησης-καθαριότητας της Βιβλιοθήκης,
–τον κ. Φώτη Αντωνόπουλο για την ανιδιοτελή εργασία του στο χώρο της Βιβλιοθήκης,
–το φίλο της Βιβλιοθήκης Έρη Πάπα για τη βοήθεια του σε θέματα μεταφοράς,
–το φίλο της Βιβλιοθήκης Βασίλη Χριστοφοράτο για τη συνεχή έγνοια του και την ανελλιπή προσφορά του στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ