Το σχέδιο του Γεωργίου Ράλλη για τον κυνηγετικό τουρισμό στην Κεφαλονιά (19-10-1988)
Κοινωνία
09/12/2017 | 11:20

19.10.1988 ο τέως πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το κυνήγι στην Κεφαλονιά στέλνοντας στον επιχειρηματία ιδιοκτήτη της game farm  Νίκο Σκλαβούνο στην Πεσσάδα ένα γράμμα.

Ως υπουργός προεδρίας υπεύθυνος για τον τομέα του τουρισμού έγραφε μεταξύ άλλων προτείνοντας πρόγραμμα για τον κυνηγετικό τουρισμό…στον Νίκο Σκλαβούνο….

“Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα και αισθάνομαι την ανάγκη να σας γράψω για να σας συγχαρώ για την ωραία ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή πού δημιουργήσατε στην άγονη περιοχή στη θέση Πεσσάδα του νομού Κεφαλλονιάς.
Ως υπουργός προεδρίας, υπεύθυνος για τον ελληνικό τουρισμό, και αργότερα ως πρωθυπουργός, προσπάθησα στην περίοδο 1977-1980, να διοργανώσω παρόμοιες περιοχές θήρας στα νησιά του Αιγαίου που εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους γιατί δεν μπορούν εκεί να βρουν απασχόληση. [..] Ακόμα θα μπορούσαμε με την ολοκλήρωση του προγράμματος να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο, κατά τη νεκρή τουριστική περίοδο από 15 Οκτωβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, περισσότερους από 20.000 ξένους κυνηγούς υψηλού εισοδήματος τουρίστες. 
Ένα άλλο αποτέλεσμα της δημιουργίας κυνηγετικής περιοχής, σε άγονα βουνά με θάμνους ή λίγα δέντρα, είναι αυτό που διαπίστωσα στην Πεσσάδα, ότι δηλαδή αυτόματα προστατεύονται οι εκτάσεις αυτές από πυρκαγιές και παράνομη οικοπεδοποίηση.

Θα μπορούσαμε με την ολοκλήρωση του προγράμματος να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο, κατά τη νεκρή τουριστική περίοδο από 15 Οκτωβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, περισσότερους από 20.000 ξένους κυνηγούς υψηλού εισοδήματος τουρίστες. 
Ένα άλλο αποτέλεσμα της δημιουργίας κυνηγετικής περιοχής, σε άγονα βουνά με θάμνους ή λίγα δέντρα, είναι αυτό που διαπίστωσα στην Πεσσάδα, ότι δηλαδή αυτόματα προστατεύονται οι εκτάσεις αυτές από πυρκαγιές και παράνομη οικοπεδοποίηση. 
Ελπίζω οι υπεύθυνοι υπουργοί Γεωργίας και τουρισμού, έχοντας τώρα το παράδειγμα σας, να πείσουν τους κυνηγετικούς συλλόγους και να προμηθευτεί το κράτος από το εκτροφείο σας μέσα σε 2-3 χρόνια 300.000 περίπου φασιανούς, πέρδικες και αμερικάνικα ορτύκια και να τα μεταφέρουν σε κατάλληλες περιοχές, όπου ύστερα από απαγόρευση θήρας διαστήματος δύο ετών, θα είναι δυνατό να κυνηγούν αποδοτικά ένα πλήθος κυνηγών. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου θα εμπλουτιστεί και η πανίδα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εντελώς καταστραφεί.
Τελειώνοντας αυτό το γράμμα μου θέλω να σας συγχαρώ επίσης για την ιδέα σας να διαθέσετε τα πουλιά, που σκοτώνονται και δεν τα παίρνουν μαζί τους οι κυνηγοί, στις αγορές της Αθήνας .

— Γεώργιος Ι. Ράλλης • Τέως Πρωθυπουργός • 19.10.88

Ο Νίκος Σκλαβούνος ένας σημαντικός Κεφαλλονίτης και εραστής του κυνηγιού κρατώντας ένα όπλο φωτογραφήθηκε  δείχνοντας συγκινημένος κάτω από την ίδια  ελιά που είχε φωτογραφηθεί όταν ήταν μικρό  παιδί μίλησε αρκετή ώρα για την ζωή του στην Αμερική και την μεγάλη του αγάπη  για  την κυνηγετική φάρμα του με το ελικοδρόμιο ,τους Άραβες πελάτες του και εφοπλιστές που ακολουθούν την νέα μόδα την “φωτογραφία του κυνηγιού” φωτογραφίζοντας το θήραμά τους…

Ο Νίκος Σκλαβούνος στη συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Κόσμου το 2016 εκπροσωπώντας την CCC στο μέγαρο  μουσικής η οποία ήταν ο στρατηγικός χορηγός σε αυτή την  είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του μετάφερε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του Αραβικού κόσμου έκαναν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχουν σκοπό να επενδύσουν στη χώρα μας, αν αυτή καταστρώσει σχέδιο και όχι να υπάρχει η ταλαιπωρία που προέκυψε στον Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι αναφορικά με τις επενδύσεις του σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Πολλοί από τους Άραβες μεγιστάνες που βρέθηκαν σε αυτό το forum είναι «πελάτες» του κ. Σκλαβούνου στη φάρμα του στην Πεσσάδα, όπου συχνά-πυκνά έρχονται για να κυνηγήσουν.

“Η Κεφαλονιά έχει μοναδική φύση και συνθήκες που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλών θηραμάτων. Εμείς όμως οι Κεφαλλονίτες δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξυ μας ..αγαπιόμαστε μόνο όταν περάσουμε το νησάκι του Δία είπε ,έξω από το νησί μας μ έναν περίεργο τρόπο υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον ,δήλωσε εκφράζοντας την πικρία του…Όταν έρχονται στον τόπο μας οι ξένοι κυνηγοί γνωρίζουν όχι μόνο τα κυνηγετικά επιτεύγματα αλλά και την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.Έχουμε ένα βουνό που φιλάει τον ουρανό συνέχισε, μιλώντας για τον Αίνο και μας αποκάλυψε για το ενδιαφέρον Άραβα επενδυτή να χτίσει καζίνο με τελεφερίκ στην κορυφή του Αίνου.Εκατοντάδες φωτογραφίες με γνωστούς επιχειρηματίες και Άραβες εκ των οποίων και άνθρωποι της οικογένειας του Μπιν Λάντεν η ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ, η οικογένεια Μαρτίνου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πεταλούδα πολιτικοί κ.α πολλοί στο φωτογραφικό του άλμπουμ πάνω στο γραφείο του που ήρθαν στο νησί μας να ανακαλύψουν τον κόσμο του κυνηγιού δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά στο γιατί σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φιλοξενία μας η παράδοση στο κυνήγι δεν έχει γίνει ακόμη το συγκριτικό μας πλεονέκτημα!

Συνέντευξη-φωτο ΕΛΕΝΗ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ