Το Σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” 2 και 3:  Διευκρίνηση για το  ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ στον Αίνο Κεφαλληνίας
Κοινωνία
02/12/2017 | 10:43

Φαίνεται πως  η Επιτροπή Φωστήρων για τις μορφές συνεργασίας ΤΕΙ και ΙΠ αφού θα βόλεψε παρασκηνιακά όλες τις επιθυμητές μετακινήσεις, φιλίες, οικογενειακες μετεγκαταστάσεις διδασκόντων και έπαιξε τα αγνά παιχνίδια ανακατανομής ακαδημαικής ισχύος σε νέες καρέκλες, σφαίρες επιρροής, συμπράξεις και πρόσωπα, επί ενάμισυ έτος,  είπε στο νού της: τώρα δε μου μένει παρά να δουλέψω ώστε τα  τμήματα ΤΕΙ στη νότιο Επτάνησο να κλείσουν …αναβαθμισμένα.

Ετσι, σε πνεύμα ακαδημαικού οραματισμού, ορθοτόμησης και δικαιοπραξίας, αναδιατάχθηκε στα χαρτιά ο χώρος έρευνας και εκπαίδευσης στην Επτάνησο, οπότε ας πάμε τώρα τάχιστα στα μηχανογραφικά δελτία του 2018 και βλέπουμε.

Ομως το ΤΗΜΟ του ΤΕΙ στο Ληξούρι δέν είναι το μόνο που δίνουμε ως τοπική κοινωνία προκειμένου να επιβιώσει μελλοντικά το ελιτιστικό Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι.Π) και εκ παραλλήλου να αγοραστεί μια φαινάκη εφησυχασμού, προσωρινά, για το Αργοστόλι.

Η διάσωσή τμημάτων του ασταθούς (και  άπληστου)  Ι.Π έχει προσχεδιαστεί διά της έντεχνης στροφής της προσοχής στο επικοινωνιακό κατασκεύασμα “μή βιωσιμότητα του ΤΕΙ και εκ προοιμίου βιωσιμότητα του Ι.Π”, καλλιεργώντας ένα συναίσθημα κινδύνου, μιάς αβέβαιης επόμενης μέρας μόνο για τους άλλους  όχι για τον εαυτό του. Ποια είναι τα περίφημα αποκλειστικά ακαδημαικά κριτήρια (ουδείς τα ανακοίνωσε εκ προοιμίου), από ποιούς επελέγησαν, πόσο εύστοχα και κατάλληλα είναι ως πρός τον αντικειμενικό σκοπό ΑΕΙ στην Επτάνησο και ποιά η επίδοση σε αυτά του Ι.Π συγκριτικά με το ΤΕΙ; Ποιά η ανάλογη επίδοση των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας;

Η αναδιάταξη έγινε.  Με τέτοιο όμως τρόπο ώστε το Ι.Π να ξαναμείνει μελλοντικά αλώβητο όταν θα δέχεται εκείνο πιέσεις, προσφέροντας  ως βορά στην απειλή του επερχόμενου σχεδίου ΑΘΗΝΑ-3, τι άλλο; όλα τα μή Κερκυραικά τμήματα των οποίων τώρα παίρνει την διοίκηση (και τις 9 ταλαίπωρες θέσεις ΔΕΠ που αναλογούσαν στο κατα τα άλλα ..αυτοτελές ΤΕΙ). Την στιγμή αυτή,  για το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια..λεφτά υπάρχουν. Μόλις η αφήγηση περατωθεί, η ακαδημαική επανεξέταση θα δείξει πως δέν υπαρχουν. Τότε η νέα Επιτροπή Φωστήρων θα εισηγηθεί να κλείσουν οριστικά όλα αυτά τα τμήματα που  τώρα σπεύδουν να “αναβαθμιστούν” διά της αυτοπαράδοσης στο Ι.Π  όσο αναδεύονται τα θολά ιόνια ύδατα της κολυμβήθρας Γαβρόγλου.

Τα δέ κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα πρόσθετα της αναδιαταξιακής προικοδότησης θα έχουν, μην αμφιβάλετε,  αναλωθεί αποτελεσματικότατα.

Ενας αριθμός συμπολιτών μας επικοινωνούν απο προχθές μαζί μου και ρωτάνε για το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ, με αφορμή την αναφορά του ιδρύματος σε δηλώσεις του κυρίου Υπουργού Παιδείας αλλά και στο επιπόλαιο κείμενο της διαβόητης διορισμένης “Επιτροπής συγχώνευσης ΤΕΙ και Ιονίου Πανεπιστημίου “.  Θα ήθελα λοιπόν, τώρα που γίναμε για λίγο αντικείμενο ετεροαναφοράς υπό κυβερνητικών επισήμων, να εκφέρω την προσωπική μου γνώμη ως  υπερπεντηκοντούτης πλέον εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ:

  1. Χαίρομαι που το Υπουργείο Παιδείας και Ερευνας της χώρας μας “έμαθε” επιτέλους το 2017 (παρά τα έγγραφά μας επί όλων των μετά το 2005 κυβερνήσεων) αυτό που διεθνώς, στον άλλοτε πρωτοποριακό τομέα της μακρόθεν χρήσης υποδομών απόκτησης γνώσης  που ούτε τα δημόσια σχολεία αλλά ούτε και ειδικοι ερευνητές ακόμα είχαν,  ήταν ήδη γνωστό πρό του 2008 (και δυστυχώς τώρα φθίνει), και στην ιδια την  Κεφαλονιά από ενάρξεως της αιρετής αυτοδιοίκησης το 1995. Υπάρχει λοιπόν κατα τον κ. Υπουργό, ένας ερευνητικός και εκπαιδευτικός θεσμός στην Κεφαλονιά με τη δική του ιδιοσυστασία που τον γράφει “Αστεροσκοπείο Εύδοξος” και εννοεί το ΚΙΕ. Αυτό οφείλεται στον νυν Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του Ιδρύματος Θ. Γαλιατσάτο, διότι κανείς άλλος από το ΔΣ δέν συνάντησε  Υπουργό Παιδείας και Ερευνας. Αλλά από το “έμαθε για το ΚΙΕ” απο τον Περιφερειάρχη μέχρι την …εκχώρηση του ΚΙΕ στην Κέρκυρα μέσω της δημιουργίας ενός διοικούμενου (και αυτο από εκεί) ερευνητικού κέντρου στη Ζακυνθο, υφίσταται χάσμα σεισμού πλήρες σκότους.
  2. Το ΚΙΕ -ΕΥΔΟΞΟΣ έχει ιδρυθει στην Κεφαλονιά. Ούτε θεσμική επανίδρυση επιδιώκει, ούτε ζήτησε ποτέ το σφετερισμό του απο έτερους αφειδώς χρηματοδοτούμενους κατεστημένους φορείς προκειμένου να “επιβιώσει” φαινομενικά. Τέτοιου τύπου “βιωσιμότητα” είναι αλλοτρίωση. Τηρούμε καθαρή, ασυμβίβαστη, συνεπή στάση αναμονής. Οταν φτιάχναμε το “ΕΥΔΟΞΟΣ” η περιφέρεια μας έλεγε πως τα ερευνητικού και εκπαιδευτικού προσανατολισμού ιδρύματα κάθε μορφής είναι υπόθεση του Κέντρου και των πρωτευουσών (βέβαια ο αείμνηστος Γ. Αρσένης τους επέβαλε ένα στοχευμένα κατανεμημένοΤΕΙ). Η δέ ΠΙΝ (ποιοί άραγε είναι το βαθύ κράτος της ΠΙΝ) ότι δέν εμπίπτουμε στις (τόσο εύστοχες) περιφερειακές “προτεραιότητές” της. Τώρα ξαφνικά μας προέκυψε νεοπαγές ερευνητικό ίδρυμα στη Ζάκυνθο (με υπαγωγή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και παντελώς άσχετο με κάθε είδους ακαδημαική εμπειρία του Ι.Π που,  ως γνωστόν, ασχολείται αζημειώτως με τα πάντα αρκεί να υπάρχει ΕΣΠΑ κλπ). Φτιάχνονται  νέες ακριβές δομές ρίσκου, χωρις να έχουμε πρώτα ενισχύσει τις οικονομικά ολιγαρκείς υπάρχουσες, ώστε να μπορούμε μετά να τις αξιολογήσουμε λελογισμένα.
  3. Το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ ακόμα περιμένει να εκπληρωθούν οι θεσμικές υποχρεώσεις της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρός αυτό, ήτοι να λάβει (θλιβερές πράξεις, παραλείψεις) την προβλεπόμενη τακτική του επιχορήγηση (2010-2017)  για να επανεκκινήσει και να επεκτείνει τη δράση του όπως παλαιότερα. Στόχο έχει 10 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην Κεφαλονιά για νέους επιστήμονες, και όσες άλλες πρόσθετες μπορέσουν να προσελκύσουν μόνοι τους όσοι άλλοι νέοι αξιοποιήσουν το πολύτιμο θεσμικό εφαλτήριο που τους δίνει, προκειμένου να  υποβάλλουν προτάσεις προς χρηματοδότηση για να βγάλουν το ψωμί τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους ερχόμενοι στην Κεφαλονιά.
  4. Μόλις η πολιτεία εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της (όπως κάνει απλόχερα σε άλλες -ων ουκ εστιν αριθμός- περιπτώσεις ανα την Επτάνησο, ακόμα και όπου δέν όφειλε), τότε, μετα παρέλευση λίγου χρόνου, θα δούμε καθαρότερα ποιός περιφερειακός φορέας έχει αειφορική δυναμική και είναι “βιώσιμος” και ποιός όχι. Ολα τα άλλα ενδεχόμενα τα  οποία κυκλοφορούν μέσα στην ακαδημαική θολούρα που έφεραν τα μνημόνια στην Επτάνησο, είναι πρόχειρα, άδόκιμα, άστοχα, καιροσκοπικά.
  5. Η ΠΙΝ πρίν ξεφορτωθεί ξανά τις ανα προγραμματική περίοδο δεκάδες εκατομυρίων διαρκούς στήριξης πρός το κατα τα άλλα “βιώσιμο” Ι.Π, ας ξαναφέρει πρώτα λίγο ηλεκτρισμό και ας αποκαταστήσει στοιχειώδη επικοινωνία οπτικών ινών (διαδίκτυο) στον Αίνο επισκευάζοντας το ΚΙΕ-Εύδοξος και τον παρακείμενο Φορέα Διαχείρησης Αίνου ώστε να διαμένουν ανθρώπινα μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες. Υστερα ας συζητήσει τα μεγαλεπίβολα “βιώσιμα” σχέδια για νέους, αμφιλεγόμενους,  μή υπάρχοντες έως τώρα στα επτάνησα θεματικούς τομείς.
  6. Εάν ο νέος Υπουργός Παιδείας που είναι λίαν ευφυής αλλά στρεβλά και επιτήδεια μονομερώς πληροφορημένος, θελήσει να συζητήσει και με το ΚΙΕ 30 λεπτά στο πλαίσιο του αριστερού πλουραλισμού, της πολυφωνίας και της δημοκρατίας, θα εννοήσει πως δέν λέμε όχι σε ένα ερευνητικό ομοσπονδιακό σχήμα ισοτίμων φορέων της Κεφαλονιάς με τους νεοπαγείς που του είπαν να χρηματοδοτήσει στην Ζάκυνθο, (αφού έτσι σκέφτονται να εξισορροπήσουν την απώλεια ενός Τμήματος εκεί). Αλλά να είναι στοιχειωδώς δίκαιος πρός τους προυπάρχοντες θεσμούς. Ετσι θα δείξει εάν πράγματι επιθυμεί να είναι αναπτυξιακά γενναιόδωρος. Να προσφέρει κρατική χρηματοδότηση για νέες θέσεις εργασίας ανέργων δυναμικών επιστημόνων και στο ΚΙΕ.  Ειδ’ άλλως προτιμότερο να υπάρξει σχήμα σύμπραξης με τεχνολογικούς φορείς εποπτευόμενους από άλλα υπουργεία που θα μεταφερθούν όμως στην Κεφαλονιά και μάλιστα στο Ληξούρι.
  7. Οσο εγώ ζώ, θα επιδιώκω το Κεφαλληνιακό Ιδρυμα Ερευνών- ΕΥΔΟΞΟΣ να στελεχωθεί και να παραμένει Κεφαλληνιακό στη διοίκηση,  στο πνεύμα της μακράς Κεφαλληνιακής επιστημονικής μας παράδοσης, πανεθνικό στην εκπαιδευτική δράση και διεθνές στην επιστημονική άμιλλα, όπως καθορίζεται στο Καταστατικό του.
  8. Συμπέρασμα: Το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ στον Αίνο θα θυσιαστεί και αυτό για την Κέρκυρα μέσω Ζακύνθου, όταν ο ήλιος ανατείλει από τα Κηπούρια.

Ν.Σολωμός

Μέλος Δ.Σ του ΚΙΕ

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ