Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες μαθητές
To πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
11/09/2018 | 09:00

Με όλα τα κενά σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας να έχουν καλυφθεί, με νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα αλλά και με ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξεκινά το πρωί της Τρίτης με τον καθιερωμένο αγιασμό η νέα σχολική χρονιά. Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς για το πρώτο κουδούνι.

Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε νέα κτίρια και αίθουσες διδασκαλίας και για πάνω από 1.500 μαθητές σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2018, ολοκληρώνονται έργα συνολικής αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που αφορούν σε 12 νέες σχολικές μονάδες και θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 1.500 μαθητών, οι οποίοι μέχρι τώρα έκαναν μάθημα σε ακατάλληλες ή και ενοικιαζόμενες αίθουσες.

Τα νέα βιβλία

Σε ορισμένες τάξεις οι μαθητές θα έχουν από φέτος νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε’ Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α’ Λυκείου, τα Γαλλικά της Β’ Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β’ Λυκείου.

Γαβρόγλου: Το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί

«Σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

«Είκοσι χιλιάδες αναπληρωτές τοποθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των κενών έχει καλυφθεί, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στη θέση τους. Προφανώς θα υπάρξουν κάποια προβλήματα -ελάχιστα- και τα έχουμε εντοπίσει. Είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολο να έχεις σαφή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί πρέπει οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν τους διευθυντές της εκπαίδευσης, οι οποίοι να ενημερώνουν τους περιφερειακούς διευθυντές και όλα αυτά τα στοιχεία να έρχονται μετά από επεξεργασία -και το τονίζω το θέμα της επεξεργασίας ή ”φιλτραρίσματος”― στο υπουργείο κι εκεί πάντα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και κάποια προβλήματα τελευταίας στιγμής, με κάτι έκτακτο που μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιον κλπ. Πάντως είναι σαφές ότι πάμε φέτος καλύτερα από πέρυσι, όπως πέρυσι πήγαμε καλύτερα από πρόπερσι», δήλωσε ο κύριος Γαβρόγλου.

Εξάλλου, στο μήνυμα του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο κύριος Γαβρόγλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Απευθυνόμενος στους μαθητές και της μαθήτριες τονίζει ότι «αντιμετώπιση του εκφοβισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας τα αστεία ή τα πειράγματα, την «πλάκα». Αστείο όμως δεν είναι η μαγκιά. Δεν είναι η συμμορία. Δεν είναι η βία και η κοροϊδία. Αν μας διασκεδάζει να επιβάλουμε τη δύναμή μας πάνω σε άλλους, σημαίνει ότι απλά δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας. Είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική κοινωνία, να πιστεύουμε ότι «κανονικό» είναι μόνον αυτό που εμείς είμαστε ή εμείς πιστεύουμε, αδιαφορώντας για το «κανονικό» του άλλου. Γιατί η κοινωνία μας είναι ακριβώς το σύνολο των διαφορετικοτήτων:στην εμφάνιση, στη σωματική διάπλαση, στο χρώμα του δέρματος, στους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στις πολιτιστικές αξίες και σε πολλά άλλα».

Αντιρατσιστικό μήνυμα και από τη γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ανακοίνωσή της επίσης υπογραμμίζει την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γιαννακάκη αναφέρει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς,τονίζει την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας και την ανάγκη διασφάλισης ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος».

Ακόμη, η γενική γραμματέας επισημαίνει ότι «μεμονωμένα κρούσματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που ακόμη και σήμερα, παραμονή του πρώτου κουδουνιού, διακινούνται διαδικτυακά, ενισχύουν την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να εντείνει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τη διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται».

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία, κυλικεία και σχολεία του Πειραιά

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ώστε οι μαθητές των δημοσίων σχολείων του δήμου να μετακινούνται με ασφάλεια και αμεσότητα. Μάλιστα, φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένεται ρεκόρ οκταετίας στον αριθμό των προγραμματισμένων δρομολογίων καθώς είναι αυξημένος κατά 14,5% ο αριθμός των μαθητών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Φέτος θα εξυπηρετηθούν συνολικά 1.420 μαθητές, αριθμός αυξημένος κατά 15,4% συγκριτικά με πέρυσι, όπου μετακινήθηκαν 1.230 μαθητές και κατά 65,8% σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά 2014- 15, όπου μετακινήθηκαν 856 μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας, φέτος υπάρχουν 82 προγραμματισμένα δρομολόγια, όταν το έτος 2014-2015 πραγματοποιήθηκαν 53. Δεν είναι όμως τα μοναδικά δωρεάν δρομολόγια στον Πειραιά καθώς χωρίς πληρωμή θα μεταφέρονται και φέτος σε δημοτικά κολυμβητήρια του Πειραιά εκατοντάδες μαθητές.

Μαζί με την νέα σχολική χρονιά, ξεκινούν οι έλεγχοι τόσο στα σχολικά λεωφορεία, για το εάν τηρούνται οι κανόνες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, όσο και στους χώρους εστίασης και τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Που θα πάνε οι πολιτικοί

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, θα παραστεί στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων και στις 10:15 θα επισκεφθεί το 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων (Κρυονερίου 2-4).

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θα παραστεί στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας στη Ραφήνα.

Η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, θα μεταβεί στο συγκρότημα σχολείων της Ακαδημίας, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας, στα Ιωάννινα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος, θα επισκεφθεί την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και στη συνέχεια θα παραστεί στον αγιασμό στο 72ο Δημοτικό Σχολείο στο Θησείο  και στις 11:00 στο 1ο ΕΠΑΛ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί στον αγιασμό του ειδικού σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας.

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα δώσει το παρόν στον Αγιασμό στο 4ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μεταβεί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας για να παραστεί στην τελετή αγιασμού.