Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Αναμοχλεύοντας τα χαρτιά μου, εντόπισα το διαφημιστικό των πίλων ενός πρωτοπόρου για την εποχή του, εργοστασιάρχη, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της πιλοποιίας στην Ελλάδα. Αυτός ήταν, ο Γεράσιμος Λευκαδίτης, όπου ίδρυσε το 1876 το εργοστάσιό του στην Αθήνα, αφήνοντας μια σπουδαία βιομηχανική εικόνα.
Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εκτοπίσει την εισαγωγή πίλων από την Ευρώπη, προσφέροντας επί πλέον ένα νέον έως τότε κλάδο στην Ελληνική βιομηχανία.
Η ειδικότητα και η καλαισθησία των πίλων του Λευκαδίτη και η μακρά περί την τέχνη πείρα του συνδυαζόμενα με την πραγματικότητα, με την κομψότητα και στερεότητα των πίλων, κατάφερε να πείσει τους Έλληνες, ότι η τέχνη του είναι εφάμιλλη των ξένων εργοστασίων και το προϊόν του είναι ασυναγώνιστο.
Στα διαφημιστικά φυλλάδια που κυκλοφόρησε ο Λευκαδίτης για τους πίλους του, έγραφε πως, κάθε απαίτηση και «ιδιοτροπία» , μπορούμε να την ικανοποιήσει.
Κατασκεύαζε πολλούς τύπους πίλων (καπέλα) ανδρικά και γυναικεία, και έτσι ανταποκρίνετο σε όλα τα γούστα. Μάλιστα είχε ειδικό μηχάνημα, το οποίο παίρνοντας μέτρα της κεφαλής, προσάρμοζε τον πίλο με ακρίβεια στο κεφάλι του πελάτη.
Επίσης, στο διαφημιστικό έντυπο του ο Λευκαδίτης, ενημέρωνε πως πέρα από την ποικιλία των πίλων που είχε, μπορούσε κανείς να βρει και πίλους σε πολλά χρώματα… « Ο επισκεπτόμενος το εργαστήριο ευρίσκει ποικιλίαν σχημάτων, πίλους μαύρους και χρωματιστούς, καστορίους, σκληρούς, και μαλακούς πάσης ποσότητος, εις τιμάς συμβιβαζομένας με όλα τα θυλάκια.»
Οι πίλοι του Λευκαδίτη βραβεύτηκαν σε δυο παγκόσμιες Παρισινές Εκθέσεις, το 1878 και το 1889, αλλά και στην Δ΄ Ολυμπιακή Έκθεση στην Αθήνα το 1888. (Βλ. Κατάλογος Ολυμπίων 1888).
Πίλους από το εργοστάσιο του Λευκαδίτη προμηθευόταν και η βασιλική οικογένεια αλλά και όλοι σχεδόν οι κοινωνικές τάξεις των Αθηνών. Ο Λευκαδίτης είχε το εργοστάσιό του στα Χαυτεία Αττικής και ένα παράρτημα, αρκετά μεγάλο στην οδό Σταδίου 43 στην Αθήνα, όπου και το διατηρούσε για πολλά χρόνια ο γιος του, Σωκράτης.
Το πιλοποιείο και οι πίλοι του Γεράσιμου Λευκαδίτη είχαν πανελλήνια φήμη και καμάρωναν οι προμηθευτές επιδεικτικά στις ομήγυρείς τους, πως είχαν πίλους φημισμένους και βραβευμένους, του Λευκαδίτη.