Το περιοδικό «Γαστρονόμος» αποθεώνει τα προϊόντα του τυροκομείου «Δαράτος» στα Πουλάτα!
Κοινωνία
26/02/2021 | 10:42

Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ με έντονο ενδιαφέρον για τα Πουλάτα, φιλοξένησε πρόσφατα το περιοδικό «Γαστρονόμος» στην έντυπη και ηλεκτρονική του έκδοση.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του κορυφαίου θεματικού περιοδικού, ερεύνησαν διεξοδικά, δοκίμασαν και πρότειναν στους αναγνώστες τους ελληνικά τυριά που παράγονται αμιγώς από γάλα αυτόχθονων φυλών ζώων. Ανάμεσα σε αυτά η φέτα και το κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς, διά χειρός του συγχωριανού μας τυροκόμου Χαράλαμπου Δαράτου, που στο σύγχρονο τυροκομείο του στα Πουλάτα παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα με γάλα από την αυτόχθονη φυλή προβάτων «Κάτσινο» ή «Φυλή Κεφαλληνίας» όπως επισήμως ονομάζεται.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έρευνα αυτού του είδους στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται ότι η ξεχωριστή νοστιμιά και οι οργανοληπτικές ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων τυριών, θα προσδώσουν το… κάτι παραπάνω στο τραπέζι μας. Ειδικότερα, στην ενότητα με τίτλο «Φέτα και κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς» που υπογράφει η δημοσιογράφος Βιβή Κωνσταντινίδου αναφέρονται τα εξής:

«Ο Χαράλαμπος Δαράτος στα Πουλάτα της Σάμης, στην Κεφαλονιά, παράγει έξοχη βαρελίσια «φέτα», λευκό βαρελίσιο τυρί δηλαδή, καθώς και παραδοσιακό κεφαλοτύρι, διαλεχτά και φημισμένα και τα δύο. Τα παρασκευάζει με γάλα από τα περίπου δέκα κοπάδια όλα κι όλα της αυτόχθονης φυλής Κάτσινο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με το χαρακτηριστικό καφεκόκκινο τρίχωμα και την αντίστοιχη κόκκινη απόχρωση στα μάτια. Φυλή που δίνει μικρές ποσότητες, αλλά γάλα ιδιαίτερα πυκνό και λιπαρό, πεντανόστιμο».

https://www.gastronomos.gr/gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%E2%80%A6%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Το poulatakefalonias επικοινώνησε με την κυρία Κωνσταντινίδου η οποία μεταξύ άλλων μας ανέφερε ότι πρόθεση του περιοδικού, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, είναι να κάνει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στα προϊόντα, στους παραγωγούς και στην κουζίνα της Κεφαλλονιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι εγκωμιαστικές αναφορές στην φέτα και το κεφαλοτύρι του «Τυροκομείου Δαράτος» και μάλιστα σε ένα έγκυρο περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας, αποτελούν απόδειξη της ποιότητας των προϊόντων του χωριού μας και της Κεφαλλονιάς εν γένει. Ταυτόχρονα όμως και αφορμή ώστε να συζητήσουμε για την ανάγκη επανεκκίνησης του πρωτογενούς τομέα στο νησί μας. Η γη υπάρχει, το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, η θέληση και το μεράκι όπως του Χαράλαμπου Δαράτου θεωρούμε πως υπάρχουν, συνεπώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα και τα υποπροϊόντα τους να εξελιχθούν και να ξεχωρίσουν, προσφέροντας θέσεις εργασίας και εν τέλει ανάπτυξη στον τόπο μας.

Μπάμπη, συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε που ταξιδεύεις τα Πουλάτα με τα υπέροχα τυριά σου στις αγορές τροφίμων.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ