Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Το παιχνίδι της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ και ο φόβος του εφησυχασμού
Ανδρεας Κωνσταντατος
15/06/2019 | 09:49

Σε τρεις βδομάδες η Ελλάδα, αλλάζει πολιτική κατεύθυνση και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι έτοιμο να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο, οχι μόνο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την τοποθέτηση των νέων υπουργών, αλλά και για τα πρώτα νομοσχέδια και τις κινήσεις, που θα δώσουν το στίγμα της αλλαγής κλίματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Για να συμβούν αυτά, η ΝΔ θα πρέπει να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, διαφορετικά η χώρα, θα μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί προγραμματική σύγκλιση σε επίπεδο κυβερνητικής δράσης, με ανοικτό τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών , τούτη τη φορά, με απλή αναλογική…

Και επειδή η ΝΔ, έχει φτάσει πολύ κοντά στην «πηγή», στην επίτευξη της αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης για να τη διασφαλίσει, την ανέδειξε σε μείζον διακύβευμα των εκλογών , απο τη Θεσσαλονίκη, με το δίλημμα «νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ήδη δείχνουν τη ΝΔ να φτάνει στην αυτοδυναμία. Ταυτόγχρονα όμως παρατηρείται μια μικρή συσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε στις ευρωεκλογές. Αυτό, ως δημοσκοπικό αποτέλεσμα, δείχνει τη διαφορά, μεταξύ των δυο κομμάτων, να κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, από εκείνη που καταγράφηκε στις 26 Μαΐου.

Αυτά τα στοιχεία, εξετάζουν στην Πειραιώς και στελέχη της, αν και δείχνουν ιδιαιτέρως αισιόδοξα και χαλαρά στις συζητήσεις, ανησυχούν για εφησυχασμό πολιτών. Ενδεικτική του κλίματος, είναι η προχθεσινή δήλωση- προειδοποίηση του κ Μητσοτάκη, που επισήμανε πως ήρεμες εκλογές δεν σημαίνει, εκλογές του καναπέ. «Όταν λοιπόν, εμείς στη Νέα Δημοκρατία,  λέμε όχι στις εκλογές του φανατισμού και των συνθημάτων, δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι θέλουμε «εκλογές του καναπέ» και του εφησυχασμού. Αντιθέτως! Προκρίνουμε τις εκλογές της ευθύνης, του μυαλού, της αποφασιστικότητας, της συμμετοχής».

Οι επιτελείς όλων των κομμάτων πάντως , προσπαθούν να διαβάσουν πως θα κινηθεί το εκλογικό σώμα σε εκλογές, που γίνονται για πρώτη φορά, σε περίοδο διακοπών των Ελλήνων και πόσο θα επηρεάσει τη συμμετοχή σ αυτές , η πεποίθηση πια, πως το αποτέλεσμα τους, είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο και ίσως ανάλογο με αυτό των ευρωεκλογών.

Στη ΝΔ αναζητούν τρόπους, να ενεργοποιήσουν τους πολίτες και να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον τους, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των εκλογών. Γι αυτό ο κ Μητσοτάκης, έθεσε με διλημματικό τρόπο, το ζήτημα της αυτοδυναμίας και θα το θέτει συνεχώς στις ομιλίες του, καθώς τα στελέχη στην Πειραιώς, πιστεύουν πως έτσι, όχι μόνο μπορούν να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς παράταξης, και κυρίως εκείνες, που έχουν επαναπαυτεί σε μια βέβαιη και μεγάλη νίκη της ΝΔ στις 7 Ιουνίου, αλλά και δυνάμεις από το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο συνειδητά αποφεύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση.

Το επιχείρημα της ΝΔ, ότι χρειάζεται καθαρή εντολή τετραετίας , για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της χώρας, εκτιμάται ως ισχυρό για μια κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί, από μια τρομακτική λιτότητα, από μνημόνια και κυβερνήσεις που άλλα έλεγαν κι άλλα έκαναν. Ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με την Πειραιώς, μείωσης φορολογίας , αύξησης επενδύσεων,που μπορεί να επιφέρει ισχυρή ανάπτυξη και νέες δουλειές.

Παρ όλη την προσπάθεια, όμως να συντηρηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, εν μέσω θέρους , η ηγεσία του κόμματος, τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών της, φρενάροντας έτσι την εσωκομματική διαμάχη για τον «σταυρό», που είναι όμως απαραίτητη για τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να «τρέχουν» στην πρώτη ταχύτητα, οι ήδη βουλευτές και όσοι γνωστοί στην κοινή γνώμη έχουν πάρει το χρίσμα και κάποιοι στη δεύτερη ταχύτητα περιμένοντας το …επίσημο χρίσμα. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως δεν θα περιμένουν πολύ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer