Της Ελένης Βαλλιανάτου
Μια εξαιρετική ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα προσφέρει το οινοποιείο Χαριτάτου. Ο Πολιτισμός και η αρχοντιά εδώ ξεπροβάλλει από παντού και σε κερδίζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα! Η κ. Χαριτάτου έχει ξεκινήσει ήδη την ξενάγηση στο κτήμα που σε ταξιδεύει με τρόπο μαγικό σε μια άλλη εποχή αφού παντού υπάρχουν εικόνες και ντοκουμέντα από την παλιά Κεφαλονιά ! Συζητώντας μαζί της , μαθαίνεις λεπτομέρειες για την περιοχή, την ιστορία , τις σπεσιαλιτέ του νησιού, τα κρυφά στέκια καθώς και τα μυστικά του καλού ποιοτικού κρασιού αλλά και την οικογενειακή ιστορία τους!
Η οικογένεια Τυπάλδου-Χαριτάτου πρωτοαπέκτησε γη γύρω στο 1370. Γη που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους κλήρους όχι μόνο στην περιοχή του Ληξουρίου, αλλά και του νησιού ολόκληρου. Κτήματα με λογής λογής καλλιέργειες, αλλά με πρωταρχική -και σταθερό σημείο αναφοράς- την αμπελοκαλλιέργεια. Παρότι η οικογένεια αποτελούνταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς -που κατά καιρούς ασκούσαν και χρέη δημάρχου-, η καλλιέργεια Ρομπόλας, Βοστιλιδίου και σταφίδας ήταν πηγή εσόδων και απασχολούσε περισσότερες από δεκαπέντε οικογένειες της περιοχής. Το 1863 χτίστηκε το οικογενειακό σπίτι, που σήμερα είναι επισκέψιμο, μαζί με το σύγχρονο οινοποιείο και το εκκλησάκι Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τα τελευταία χρόνια, οι δραστήριοι απόγονοι της παλιάς Ληξουριώτικης οικογένειας Χαριτάτου πήραν τη θαρραλέα απόφαση να ξαναδώσουν ζωή στο ιστορικό οικογενειακό κτήμα.
Στις μέρες μας, στο κτήμα ανήκουν περισσότερα από συνολικά 100 στρέμματα, κατάφυτα από ελιές, οπωροφόρα δέντρα, και 45 στρέμματα αμπέλια, με καλλιεργήσιμες ποικιλίες το Μοσχάτο και τη Μαυροδάφνη.
Η αποφασισμένη ομάδα που ξεκίνησε τη συντονισμένη προσπάθεια αναγέννησης της οινοποιητικής δραστηριότητας του κτήματος αποτελείται από τους Χαρίτο, Ιωάννα, Κώστα, Βερονίκη Χαριτάτου και Αίαντα Αντωνιάδη. Μαζί τους ο οινολόγος Χρήστος Πέππας και ο οινοχόος Γιάννης Καϋμενάκης.
Ποτέ άλλοτε ο οινοτουρισμός στην Κεφαλονιά δεν ήταν τόσο στο φόρτε του, με καλo-φροντισμένους γραμμικούς αμπελώνες, ποιοτικά αρωματικά κρασιά, σύγχρονες εγκαταστάσεις, αίθουσες γευσιγνωσίας και ξεναγήσεις σε όμορφα κελάρια παλαίωσης. Σήμερα, όλο και περισσότεροι οινόφιλοι και φιλόδοξοι γευσιγνώστες-εκδρομείς μετατρέπουν το Σαββατοκύριακό τους σε σαφάρι απόλαυσης. Αναζητούν μια νέα μορφή εμπειριών, μαζεύοντας γνώση και γεύσεις από τον οινικό κόσμο. Ολόκληρες περιοχές αναπτύσσονται γύρω από τα οινοποιεία με υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν τον ολοένα αυξανόμενο οινοτουρισμό.
Αυτή η δυνατότητα γνωριμίας με την τεράστια γεωγραφική ποικιλομορφία των περιοχών μας, την πλούσια τοπική αρχιτεκτονική, την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση αποτελούν το προσφερόμενο «μενού» για μια οινο-περιήγηση. «Ένας επισκέπτης έχει να κερδίσει πληθώρα εμπειριών από μια ξενάγηση σε ένα οινοποιείο.
Αν και στο εξωτερικό η ανάπτυξη του οινο-τουρισμού βρίσκεται ήδη σε ένα ώριμο σημείο, στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι στα σπάργανα, αλλά αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικής δυναμικής τουριστικό προϊόν. Σε αυτό φυσικά μπορεί να συμβάλει η θεσμοθέτηση της δραστηριότητας από το κράτος. Ήδη με τους «Δρόμους του Κρασιού», ένα πραγματικά πρωτοπόρο πρόγραμμα, ο κόσμος έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει αυτή τη νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού.
«Οι δρόμοι του Κρασιού μπορεί να οδηγήσουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάδειξη εναλλακτικών προορισμών, αφού τελικός στόχος είναι να γνωρίσει ο κόσμος τις γαστρονομικές και τις φυσικές ομορφιές κάθε περιοχής όλες τις εποχές του χρόνου. Η εξέλιξη της ωρίμανσης των σταφυλιών κάθε αμπελώνα αποτελεί αιτία φυσιολατρικών εκδρομών, όπου το τερπνό θα συνοδεύει πάντα το ωφέλιμο. Η ιδέα ένας οινοποιός να προσκαλεί κάποιον για να ζήσει μαζί του την όλη του προσπάθεια και τη χαρά της δημιουργίας του κρασιού χαρίζει μια μοναδικότητα σε προϊόντα που ήταν αδύνατον να αναδειχθούν σε ένα κρύο ράφι του σουπερμάρκετ».
Φυσικά, δεν είναι όλα τα οινοποιεία επισκέψιμα ή κατάλληλα για να χαρίσουν στους επισκέπτες του τις εμπειρίες που αναζητάνε. «Ένα οινοποιείο, για να παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον για επίσκεψη, οφείλει να διαθέτει κατ’ αρχάς εξειδικευμένο άτομο για ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και παλαίωσης, αλλά και ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάζει απρόσκοπτα όλα τα κρασιά. Καλό θα είναι η ξενάγηση να πλαισιώνεται από ένα πεντάλεπτο πολυθέαμα με εικόνες και ντοκουμέντα της περιοχής, αλλά και με μια φροντισμένη boutique, για έξυπνες και φθηνότερες αγορές που θα δικαιολογούν τη μετακίνηση του καταναλωτή».
Αξίζει να το επισκεφθείτε. Θα ξεναγηθείτε στις προσωπικές προσπάθειες και κόπους της οικογένειας για ποιοτικό κρασί μέσα από τη συνεχή επίβλεψη σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Στο τέλος, η δοκιμή τους θα σας χαρίσει την ιστορία που ζήσατε για λίγο μέσα από τις γεύσεις που ξεδιπλώνονται στα κρασιά ΧΑΡΙΤΆΤΟΥ .