Το συλλεκτικό, εικαστικό Ημερολόγιο ART-EST, 2024 του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου κυκλοφόρησε με επιτυχία και επαινετικές κρίσεις. Διατίθεται στην έδρα του Art Studio EST στην Αθήνα. Ο ζωγράφος, ποιητής , θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος παρουσιάζει επίσης το ασημένιο αναμνηστικό μετάλλειο-μενταγιόν, δια χειρός του καταξιωμένου Κωνσταντίνου Μαραθιανάκη / Marathianakis Jewelry, για την επέτειο των πενήντα εκθεσιακών και εκδοτικών χρόνων δημιουργίας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τίτλος του νέου Ημερολογίου: “Προεφηβικές Συνθέσεις, 1968-1972.” Το Ημερολόγιο κοσμούν ζωγραφικές συνθέσεις, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης σε λευκώματα την εποχή που ήταν μαθητής στο δημοτικό και τις πρώτες τάξεις του Οικονομικού Γυμνασίου στο Αργοστόλι καθώς και ορισμένα που είχε ζωγραφίσει εκ του φυσικού σε μπλόκ. Τα πρώτα μαυρόασπρα και έγχρωμα σχέδια του Κώστα Ευαγγελάτου με φανταστικές φιγούρες, ανθογραφίες, πρόσωπα, εσωτερικά επτανησιακών σπιτιών, αντικειμένων, ερειπίων, τοπίων και οικημάτων είναι δείγματα της έμφυτης κλίσης του και της καλλιγραφικής του τάσης. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα με πηγαία φαντασία, που αφορμάται όμως σε όλες τις εκδοχές της από το περιβάλλον και την ιστορία της Κεφαλονιάς και των Ιονίων. Συνειρμικά οι εικόνες αναδύονται από το παρελθόν με παιδική και εφηβική ευαισθησία, αμεσότητα αλλά και απεικονιστική ικανότητα. Η σύλληψη τους αναπαράγει τις εσωτερικές προσλήψεις του εκκολαπτόμενου τότε καλλιτέχνη, τα ζητούμενα και την κατάσταση της εποχής των μαθητικών του χρόνων. Όλα προσπάθησε να τα αποδώσει με χαρακτηριστική εκφραστική δύναμη και πρώιμη τεχνοτροπική ταυτότητα. Στις συνθέσεις αυτές είδε και φαντάστηκε με δικό του “βλέμμα” τα μοτίβα του και τα έφτιαξε με αληθοφάνεια σε φύλλα χαρτιού, με ακουαρέλες, παστέλ, μολύβια και σινική μελάνη με πενάκι. Τα σκούρα και λεπτομερειακά τους περιγράμματα γεμίζουν με ζωηρά χρώματα και εικονογραφημένες συνάφειες συναισθημάτων. Φόντο στις τρυφερές συνθέσεις είναι τα μωσαικά του πρώτου μετασεισμικού πατρικού σπιτιού του στο Αργοστόλι, εκεί που λειτουργεί από το 2001 η Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη.
Η Φωτογράφηση των έργων έγινε από τον Ντάνυ Μαρτζόκα, μέλος του Art Studio EST / Αρχείο Fototanism και η επιμέλεια έκδοσης, εκτύπωση από τον Ελευθέριο Καρτέρης.