Το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου στην πόλη της Καλαμάτας [εικόνες]
Πολιτισμός
23/09/2022 | 12:12

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου συμμετείχε στο εμβληματικό 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων που διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία από τις 15 – 18/9/2022 στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας με θέμα: «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη. Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από την σύγκρουση δυο οραμάτων».
Το θέμα του Συνεδρίου, επίκαιρο, υποστηρίχθηκε από πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων και ανέδειξε τη σημασία της ιστορίας, της γλώσσας, του λαϊκού πολιτισμού, στη διαμόρφωση της Εθνικής ταυτότητας και οδήγησε σε ανάλογο προβληματισμό για το σήμερα, πώς δηλαδή υπηρετείται, διδάσκεται η ιστορία και η γλώσσα και πώς αναδεικνύονται τα στοιχεία του λαϊκού παραδοσιακού βίου. Παράλληλα το Συνέδριο αυτό προβλημάτισε, αρχής γενομένης από την εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου του Λ.Ε. κ. Ελένης Τσαλδάρη (με βάση το διαχρονικό σκοπό του Λυκείου για στήριξη πολύπλευρη της γυναίκας), σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία και τα διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι πεντακόσιοι περίπου Σύνεδροι από τα Παραρτήματα του εσωτερικού και τα Γραφεία του εξωτερικού επιπλέον απόλαυσαν τις υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με άριστους Μουσικούς, Δασκάλους χορού, θαυμάσιους χορευτές.
α) «Στις αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής». Μουσική εκδήλωση με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής EX SILENTIO.
β) «Εξ Ανατολών το Φως». Επετειακή χορευτική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ.
Επίσης εντυπωσιάστηκαν από την εικαστική έκθεση του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήμες του Ελληνισμού», συμμετείχαν σε επιμορφωτικές δράσεις, ξεναγήθηκαν στο υπερσύγχρονο μουσείο λαϊκών παραδοσιακών φορεσιών «Βικτωρία Καρέλια», επισκέφθηκαν το αρχοντικό – σπίτι του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, παραβρέθηκαν στην βράβευση του κ. Μίχου, ∆ΑΣΚΑΛΟΥ χορού επί 40 χρόνια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, χειροκρότησαν την απόφαση για την πραγματοποίηση του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου από το Παράρτημα της Καβάλας και την επίδοση της σχετικής «σκυτάλης» στην Πρόεδρό του, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην ειδική συνεδρία των Προέδρων. Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λ.Ε. θα έχει θέμα τη γυναίκα του σήμερα.

Απόλαυσαν μια εξαιρετική φιλοξενία σε ένα μέρος θαυμάσιο στα πλαίσια του εξαιρετικά δομημένου Συνεδρίου από την τωρινή πρόεδρο κ. Ευγενία Καρέλια και το ∆ιοικητικό Συμβούλιο με παρούσα παντού και πάντα την εκλεκτή φίλη, μεγάλη ευεργέτιδα του Λυκείου και της Καλαμάτας, Επίτιμη Πρόεδρο κ. Βικτωρία Καρέλια.

Τέλος, το 20ο Συνέδριο στάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για αντάμωμα φίλων, για αλλαγή απόψεων, για καλωσόρισμα των νέων στελεχών στη Λυκειακή κοινότητα από τα παλιά μέλη με την παρουσία και στήριξη της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών κ. Ελένης Τσαλδάρη, της Α’ Αντιπροέδρου και Εφόρου Παραρτημάτων κ. Μαρίας Παπαμάρκου, της Γενικής Γραμματέως κ. Αρεταίου και άλλων μελών του ∆.Σ. του Λ.Ε.

Εκείνο που πήραμε μαζί μας είναι το αίσθημα χαράς απ’ όλα αυτά και η συνειδητοποίηση της ευθύνης μας απέναντι στους νέους, στον τόπο και στην πατρίδα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer