«Το Ληξούρι ανάμεσα σε δύο σεισμούς 1867-1953»
23/04/2021 | 16:28

Το σωματείο  μας βρίσκεται  στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει την  έκδοση καλαίσθητου λευκώματος που αφορά στο  Ληξούρι  «το Ληξούρι ανάμεσα σε δύο σεισμούς 1867-1953». Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται  οι  42 ζωγραφικοί   πινάκες του συντοπίτη μας  καθηγητή μαθηματικών Γεράσιμου Ανδρογιάννη Λεγάτου   που  μας παραχώρησε για τις ανάγκες της έκδοσης. Τα έργα αφορούν το προσεισμικό Ληξούρι ενώ η έκδοση περιλαμβάνει και  ηθογραφικά κείμενα που αναφέρονται στην ίδια χρονική περίοδο .Πλέον αυτών υπάρχουν κείμενα  διακοσμημένα με σκίτσα που αφορούν όψεις του καθημερινού βίου κατοίκων της πόλεως του Ληξουρίου της ίδιας περιόδου.

Το λεύκωμα  προλογίζουν ο δημιουργός των έργων κ. Γεράσιμος Ανδρ. Λεγάτος, ο εκδότης και πρόεδρος του Σωματείου «Πάλιος»  κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός και η καθηγήτρια του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κα. Δώρα Μαρκάτου  .Η εκδοτική απόπειρα κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία του  Αριστείδη Αθ. Μοσχόπουλου  εκ μέρους της εταιρείας “Kefalonia Ferries –Vikentios Damodos” με την οποία καλύφθηκε το εκδοτικό κόστος. Η αποκλειστική διάθεση της έκδοσης γίνεται  από το Βιβλιοπωλείο “Happy House” στο Ληξούρι. Τηλέφωνο επικοινωνίας  2671092411 &  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: haphouse@otenet.gr.

Σκοπός της έκδοσης είναι και η διατήρηση ζωντανής μνήμης  της εικόνας του δημοσίου και ιδιωτικού χώρου σε μια μικρή, αλλά μεγάλης εμβέλειας, νησιωτική πόλη όπως το Ληξούρι των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η σημαντική προσφορά του τόπου μας στις τέχνες τα γράμματα και τις επιστήμες είναι αναγνωρισμένη εντός και εκτός της πατρίδας μας με δεκάδες σημαντικούς ανθρώπους να έχουν κερδίσει επάξια θέση στην ιστορική καταγραφή. Η παραπάνω έκδοση  με την αποδοχή της από το φιλομαθές  κοινό αποσκοπεί και στην διατήρηση στη συλλογική μνήμη της σημασίας του τόπου μας και της Κεφαλονιάς γενικότερα.

Το Δ. Σ. του Σωματείου για την Προβολή & Διάσωση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς  Ληξουρίου – Παλικής   Ο Πάλιος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ