Τη Δευτέρα 29/04 στις 18:30 θα φιλοξενηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία ενημερωτική εκδήλωση για την άνοια και τις νευροεκφυλιστικές νόσους με τίτλο «7ο Ταξίδι Ελπίδας – Journey to Hope».
Την εκδήλωση συνδιοργανώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Λυκέτσος, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, Παναγιώτης Βλάμος, Καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, Διοικήτρια του Γ.Ν. Κέρκυρας, Θέμης Έξαρχος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κούλα, Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης στα Ιωάννινα, Πάνος Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευαγγελία Μαυροφόρου, Νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, Βασιλική Μαχαιράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Βάλια Καϊμάκη.
Το Journey to Hope είναι ένα δωρεάν συνέδριο για τους φροντιστές που θα ενημερωθούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία της απώλειας μνήμης, καθώς και για συμβουλές για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών διαταραχών. Aπευθύνεται σε όσους επωμίζονται τη φροντίδα και την υποστήριξη ατόμων με άνοια, σε ανθρώπους που παρουσιάζουν διαταραχές των νοητικών λειτουργιών, σε επαγγελματίες υγείας και σε φοιτητές των σχετικών επιστημών.
Οι διοργανωτές και οι ομιλητές εξετάζουν και συζητούν κρίσιμα ζητήματα για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Κεντρικός στόχος της διοργάνωσης είναι να τονιστεί ο ρόλος των φροντιστών των ασθενών με άνοια. Οι φροντιστές, που συχνά είναι οικογενειακά μέλη, συνήθως δεν είναι προετοιμασμένοι για το δύσκολο αυτό ρόλο. Η αναγνώριση και η ανακούφιση του βάρους των φροντιστών είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της άνοιας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ ένα ανοιχτό φόρουμ και να κάνουν τις ερωτήσεις τους στους ειδικούς, καθώς και να παρακολουθήσουν τις εμπειρίες φροντιστών ατόμων με άνοια. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις σε φροντιστές ατόμων με άνοια.
Τέλος, θα ανακοινωθούν νέες ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ φορέων που συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ, καθώς και η ίδρυση νέων ερευνητικών μονάδων και υποδομών ιατρικής ακριβείας.