Της Ελένης Βαλλιανάτου
Κοκόρια και Κουδουναραίοι από τα χωριά κατέβαιναν στην καρδιά της πόλης κάτω από την Ακρόπολη και χόρευαν παρουσιάζοντας δρώμενα της ελληνικής υπαίθρου στο θέατρο Δόρα Στράτου.
Το έθιμο της Κεφαλονιάς “Τα κοκόρια” παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, άνδρες με φουστανέλες και μάσκες χορεύοντας διεκδικούν την καλύτερη νύφη.
Οι μασκαρεμένοι φορούσαν λευκές φουστανέλες, χάρτινη ψηλή περικεφαλαία με σχήμα κοκόρου ενώ στο στήθος κρεμούσαν πολλά πολύτιμα κοσμήματα.
Ένα έθιμο που θυμίζει τους τραγόμορφους Κουδουναραίους του Διστόμου όπου ζωσμένοι με προβιές και κυπριά, απαγγέλλουν σατιρικά στιχάκια . Εκτός από τον χορό, όμως, οι μασκαρεμένοι διοργάνωναν και διάφορα μπαμπαούλια, δηλαδή εκτελούσαν διάφορα κωμικά νούμερα.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς , ομάδες μασκαρεμένων από τα χωριά συνήθιζαν να κατεβαίνουν στο Αργοστόλι ή το Ληξούρι για χορό και τραγούδι.
Οι μασκαρεμένοι χόρευαν τόσο τους τοπικούς χορούς όπως τον μπάλο, τον λεβαντίνικο και τον διβαράτικο αλλά και ξενόφερτους, το βαλς, τις καντρίλιες, τις λατσιέρες και το φοξ τροτ, χορούς που αποτελούσαν απομεινάρια των κατακτητών του νησιού.
Οι φορεσιές που φιγουράρουν στις φωτογραφίες πρέπει να γίνουν αφετηρία για ένα αφιέρωμα όχι μόνο στο Κεφαλλονίτικο έθιμο αλλά και στις φορεσιές του καρναβαλιού με τα βελούδινα γκελεκάκια που ήταν γεμάτα κεντήματα και λουλούδια.
Μην ξεχνάμε ο,τι στη Δόρα Στράτου η Κεφαλονίτικη λαϊκή παράδοση είχε την τιμητική της γιατί ο πατέρας της λαογραφίας Λουκάτος ήταν στενός συνεργάτης της Δόρας Στράτου!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΊΟ 1970