Το Επιμελητήριο μέσω INTERREG αναβιώνει μεσαιωνικό έθιμο στα Κάστρα Αγ. Γεωργίου και Άσσου
Οικονομία
05/02/2018 | 15:55

Την πρώτη του συνεργασία το 2018 μέσου του προγράμματος INTERREG υπέγραψε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Ανδρέας Παντελιός, παρουσία του προέδρου, Σταύρου Σπαθή.

Το INTERREG  είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, ενθαρρύνει   τουριστικές δράσεις και συνέργειες καθώς και  την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας και εταίροι είναι οι Δήμοι Βόρειων Τζουμέρκων και Πόγραδετς, η Π.Ε. Καστοριάς, το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας-Ιθάκης και το θέατρο Ζακύνθου.

Το INTERREG 2016-2020 είναι από τα μικρά, αλλά από τα πιο σημαντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά συνορεύει με χώρα μέλος όπως έγινε με το Πόγραδετς της Αλβανίας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο προϋπολογισμός του είναι 652.000 ευρώ.

Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας-Ιθάκης είναι επικεφαλής εταίρος στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Αναφορικά με την εμπλοκή της Κεφαλονιάς τα χρήματα που θα έρθουν στο νησί μας θα χρησιμοποιηθούν  για να αναβιώσει το μεσαιωνικό έθιμο της αλλαγής φρουράς στα Ενετικά κάστρα του Αγίου Γεωργίου και της Άσσου, ένα έθιμο που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο κάστρο της Βαλέτας στην Μάλτα.

Είναι ένα event όπου άνθρωποι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές των Ενετών και τα όπλα της εποχής αλλάζουν φρουρά μέσα στα κάστρα. Υπεύθυνος του έργου και εισηγητής στη συνεδρίαση ήταν ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Παντελιός.

Η πρόταση να διεκδικήσει η Κεφαλονιά το παραπάνω πρόγραμμα πέρασε από το τελευταίο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου με ομοφωνία παρόντων των 18 από τα 21 μέλη του.

Πέραν του προέδρου και του αντιπροέδρου, στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν ο γραμματέας, Χρήστος Καμπανός και ο ταμίας, Γιώργος Λασκαράτος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 42.312.029 ευρώ, από τα οποία τα 35.965.222 ευρώ είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Μηχανισμό Προ-ενταξιακής Βοήθειας (Instrument of Pre-accession Assistance -IPA ΙΙ) και τα 6.346.807 ευρώ είναι η αντίστοιχη Εθνική συνεισφορά (Εθνική Δημόσια χρηματοδότηση).

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer