Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκα επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Στην ομιλία μου αναφέρθηκα στα προβλήματα που σχετίζονται με το Ελληνικό Κτηματολόγιο τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, αλλά και σε γειτονικά χωριά Κτηματολόγιο από το 2004, γνωρίζοντας όλοι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την λειτουργία του, ενώ ουδείς έως σήμερα δεν είχε επέμβει για να τα θεραπεύσει.
Συνεπώς, το παρόν νομοσχέδιο κρίνεται ως απόλυτα αναγκαίο και θετικό, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει μία σειρά από προβλήματα όπως η ανάγκη για επιτάχυνση της εκκαθάρισης του «Ελληνικού Κτηματολογίου» από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις μεταγραφές ακινήτων, η οποία όπως είναι εύλογο προκαλεί ανασφάλεια δικαίου αλλά καθιστά και εξαιρετικά χρονοβόρες τις καταχωρίσεις πράξεων.
Όπως ανέφερα, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που απασχολεί το ελληνικό κράτος είναι τα οικόπεδα που δηλώθηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για 36 περιοχές, στις οποίες το κτηματολόγιο «έκλεισε» από το 2018. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται μέσα από το παρόν νομοσχέδιο να δώσει διέξοδο στους πολίτες, που για οποιονδήποτε λόγο, δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτά τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης, με αποτέλεσμα αυτά να καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να τα δηλώσουν τώρα και μάλιστα χωρίς να πρέπει να προσφύγουν δικαστικά.
Ακόμη, το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει την ανάγκη της ψηφιοποίησης, όπως έχει συμβεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα μειώσει τα διοικητικά βάρη και θα διευκολύνει τις συναλλαγές και την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Ενώ, σημαντικά βήματα γίνονται και στο ζήτημα της στελέχωσης του Κτηματολογίου αφού παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στο Ν.Π.Δ.Δ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων τους. Ρυθμίζεται, επίσης, το μισθολογικό καθεστώς των Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων και θεσπίζεται κίνητρο επίτευξης στόχων, με τη μορφή μπόνους για το προσωπικό, το οποίο θα χορηγείται για την επίτευξη ποσοτικών στόχων.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κίνητρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που ταλανίζουν για πολλά χρόνια τον τομέα του Κτηματολογίου και θα διασφαλίσουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.
Σαφώς, οι διαδικασίες που αφορούν την ψηφιακή αναβάθμιση μίας δημόσιας υπηρεσίας, χρειάζονται ορισμένο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καλύπτει και το ζήτημα του αναγκαίου χρονικού διαστήματος για την ομαλή ολοκλήρωση της εγκατάστασης των κεντρικών ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα στις αντίστοιχες υπολογιστικές υποδομές νέφους.
Όπως σημείωσα, κάνουμε έτσι άλλο ένα βήμα για τον τελικό στόχο που θα είναι η ενιαία εφαρμογή πολιτικής υπολογιστικού νέφους, από το σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα αλλά και η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών των δημοσίων υπηρεσιών.
Κλείνοντας την ομιλία μου χαρακτήρισα το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ως ένα παράδειγμα καλής νομοθέτησης, αφού λειτουργεί επ’ ωφελεία τόσο των πολιτών όσο και του ίδιου του κράτους κι επομένως τάσσομαι υπέρ, αφού μπορούν να αναγνωρίσω τα προβλήματα και τις λύσεις που δίνονται μέσω του νομοσχεδίου για τον συγκεκριμένο τομέα.
Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρη την τοποθέτησή μου:
https://shorturl.at/osCX3
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης