Αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του, Χαρίλου Ευαγγελάτου
Το Εκθεσιακό πρόγραμμα της σύγχρονης πινακοθήκης VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι
Πολιτισμός
19/06/2019 | 10:52

Από την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2019, ώρα 8.30μ.μ., θα  παρουσιάζεται  στη  Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη”,

Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι,  έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: “Εγκόλπια Απεικονίσματα- Πρόσωπα και Μνήμες”.

Πρόκειται για συλλογή προσωπογραφιών που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης με μοντέλα εκ του φυσικού, αλλά και μορφές που αναδύονται  από τη μνήμη του σε φυσικά και εννοιακά τοπία. Ορισμένα από αυτά τα έργα εκτέθηκαν στις μεγάλες ατομικές εκθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου, το 2018 στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία και το 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Κύριο χαρακτηριστικό των έργων είναι η άμεση ποιητική εκφραστική τους διάσταση.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του Χαρίλαου Κ. Ευαγγελάτου (1927-1999) 

Ο Ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει σε κριτικό του κείμενο: Σε αυτή την περιδιάβαση των ευφάνταστων καταθέσεων του Κώστα Ευαγγελάτου εντάσσονται ενότητες με στοιχεία και σχηματοποιημένες  μορφές της μνήμης.  

Με μικτές τεχνικές δημιουργείται αναμφίβολα μια ονειρική ατμόσφαιρα, ενώ βαθμιαία και σταδιακά υιοθετείται η αφαιρετική γραφή με έμφαση ωστόσο στον αστείρευτο  δυναμισμό των συνθέσεων και στην λαμπερή χροιά του χρώματος. Στις σημαντικές συνθέσεις  η ταυτότητα των δομήσεων επικρατεί απέναντι στη ζωγραφική δομή της ανάδειξης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια ουσιαστική υπόσταση, που υπαγορεύει και μεταφέρει αισθητικές λύσεις στη διαδρομή  της.

Στις σειρές των δημιουργημάτων του Κώστα Ευαγγελάτου εμπεριέχονται συμβολισμοί που σχηματίζονται με  λιτές και αδρές γραμμές. Με μοναδική λεπτομέρεια και απαράμιλλη διάθεση τα αληθινά κομψοτεχνήματα του τονίζουν ενημερωτικά πως είναι προϊόντα μελέτης, με μια απλότητα που αποκτά μεγαλείο. Εκπέμπουν εσωτερικό φως και ενέχουν μια διορατική και εμβληματική συνέχεια. Σκιαγραφούν μια συμπερασματική  αποτίμηση που αποτελείται από προσωπικές αναγωγές, καίριες και ουσιαστικές στιγμές. Ο καλλιτέχνης δίνει την ευκαιρία στο φιλότεχνο θεατή να ενστερνιστεί την αμεσότητα που επιβάλλει τα ίχνη της ύπαρξής και της παρουσίας μιας διερευνητικής διαμεσολάβησης. Ο ιδιότυπος λόγος του ιδιαίτερα ευκρινής για την τονωτική μεγέθυνση των χαρακτηριστικών προσδίδει υπόσταση  στην σχεδιαστική  φύση των επιτευγμάτων του που έχουν βιογραφικό χαρακτήρα.

Τίποτα δεν είναι τυποποιημένο η προβλέψιμο στην αυθόρμητη και καθόλου επιτηδευμένη τεχνοτροπία που ακολουθεί. Στους πίνακες ο έντονος συναισθηματικός προβληματισμός προκαλεί ερωτήματα και για τον ίδιο. Η ιστορικός και κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη επισημαίνει:

Οι μορφές του Ευαγγελάτου, πρόσωπα που παρατίθενται φασματικά, σε συνέργεια με ένα ακαθόριστο περιβάλλον, σώματα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο κάλλος, αίρουν την ενσάρκωσή τους από αγγειογραφικά ευρήματα, από την αρχαία αγαλματοποιία και βέβαια τη γενναιόδωρη γραφή των αρχαίων συγγραφέων, στοιχεία που ο Ευαγγελάτος επεξεργάζεται και μεταφέρει έντεχνα στις εικόνες του, συνεργαζόμενος πάντα με ζωντανά μοντέλα.

Η μορφοποίησή τους σε επιφάνειες μουσαμά, σε πανιά, σε χαρτιά, σε ξύλα συλλεγμένα από τη φύση, που διατηρούν το φυσικό τους σχήμα, δημιουργεί αλληλουχίες ιστορικού λόγου και πράξης και μίας πνευματικής συγγένειας, που αναδύεται για να διατηρηθεί η διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας.

Ο σχεδιασμός με απευθείας χρήση της χρωματικής πάστας, εκτός του ότι δημιουργεί, σε πολλές περιπτώσεις, έξεργη υφή, δίνει την αίσθηση της χαρακτικής πρακτικής και φυσικά ιδιότητες υφολογικές.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, από το Φωτό ΙΟΝΙΟΝ του Ερωτόκριτου Καλογεράτου και του Φωτό Πετράτος

καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις ντοκουμέντων από το αρχείο της Villa Ροδόπη.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ 8.30μ.μ. και ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ 8.30μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 9 ΙΟΥΛΙΟΥ- 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019.

Πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286.

Είσοδος ελεύθερη.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer