Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης
Tο doodle της Google γιορτάζει την Ημέρα της Γης
Οικολογία
22/04/2018 | 11:06

Στην «Ημέρα της Γης», η οποία γιορτάζεται σήμερα, Κυριακή 22 Απριλίου, σε περισσότερες από 175 χώρες του πλανήτη, είναι αφιερωμένο το Doodle της Google.

Στο σχετικό βίντεο της Google, η δρ. Τζέιν Γκούντολ, μια από τις σημαντικότερες υπερμάχους του πλανήτη μας, ειδικός της συμπεριφοράς των ζώων, ακτιβίστρια και λάτρης των ζώων, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος, στέλνει το δικό της μήνυμα.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή, Τζον ΜακΚόνελ, το μακρινό 1969, σε ένα συνέδριο της UNESCO που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ενώ η «Ημέρα της Γης» καθιερώθηκε από τον γερουσιαστή, Γκέιλορντ Νέλσον, και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 22 Απριλίου του 1970, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, ώστε να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών.

«Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος το 1995 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Η «Ημέρα της Γης» είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση από το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα και κατάφερε να κινητοποιήσει 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Έτσι, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η «Ημέρα της Γης» γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Η «Ημέρα της Γης» είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημερομηνία τουλάχιστον μέχρι το 2025.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer