Για 23η φορά συμμετοχή από το Ληξούρι
Το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου στις Γιορτές Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου [εικόνες]
Κοινωνία
24/04/2019 | 10:15

Του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού

Για 23η  φορά παρέλασε  ο «Λαογραφικός Όμιλος Ληξουρίου»  στο πομπικό μέρος  των Εορτών  Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου,  20 και 21-4-2019,  το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, μέρες πάγια καθιερωμένες  γι αυτό τον μεγάλο ιστορικό θεσμό μνήμης.

Όπως είναι γνωστό, χρόνια τώρα, γίνεται προσπάθεια με επιτυχία να συμμετέχει ενεργά ο Όμιλος στις Εορτές Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, και κατά προτίμηση τα άτομα που επιλέγονται είναι  μαθητές από το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, για να επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο βιωματικό τρόπο την ελληνική ιστορία των Νεοτέρων Χρόνων, που διδάσκονται στην Έκτη τάξη του Δημοτικού.

Ο θεσμός της συμμετοχής του  2ου  Δημοτικού Σχολείου  Ληξουρίου στο Μεσολόγγι, χαράχτηκε από τον γράφοντα το κείμενο,  και που παρ’ όλες τις οικονομικές  δυσκολίες προσπαθεί να τον διατηρεί    αμείωτον . Τα  τελευταία χρόνια τη συμμετοχή επιμελείται ακούραστα, διοργανώνοντάς  τη,  ο εκπαιδευτικός  Γεράσιμος Μήλας. Επίσης,  έδωσαν το παρόν τους κι άλλοι εκπαιδευτικοί: Άγγελος  Δάσκαλος, Γεράσιμος (Τζέρυς) Μεσσάρης, Μαίρη Κουρούκλη, Νικολίνα Λουκέρη , Υακίνθη Λαδά  και ο  Γεράσιμος Γαλανός, που συντονίζει τη δράση και συμμετοχή των μαθητών.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους γονείς και τους  κηδεμόνες,   πέρα από τη συμμετοχή στη Μεγάλη Πομπική  Παρέλαση που παρελαύνει στους δρόμους του Μεσολογγίου και καταλήγει στον Κήπο των  Ηρώων, τιμώντας τους Εξοδίτες Ήρωες, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την ιστορική Πινακοθήκη με τα ιερά κειμήλια του  Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του’ 21, να ακούσουν και να μάθουν πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η ιστορική Έξοδος, στις 10 Απριλίου του 1826, να επισκεφτούν την ιστορική οικία της οικογένειας Τρικούπη, την Τουρλίδα, το Αιτωλικό και τους ναούς του, την Κλεισούρα και τόσα άλλα μέρη που είναι καθαγιασμένα με αίμα αγωνιστικό για τη λευτεριά.

Ήταν συγκινητική η έκφραση χαράς κατά τη μεγάλη παρέλαση, τη νυκτερινή και την πρωινή, τόσο με χειροκροτήματα όσο και με επιφωνήματα πατριωτικά, από τους εκεί διαμένοντες  Κεφαλονίτες , που οι περισσότεροι έλεγαν φωνακτά. .. Έεε Πατριώτη είμαι κι εγώ από την Κεφαλονιά, … είμαι από τα Καμηναράτα,  άλλος..  είμαι  Δαμουλιάνος, άλλος   Κατάγομαι κι εγώ από τον Ελειό… Είμαι από το Πυργί, .. χαιρετισμούς στην πατρίδα…!

Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλα τα παιδιά, στους γονείς και στους συνοδούς  που συμμετείχαν, λέγοντάς τους , ότι ,το παιδί μαθαίνει όχι μόνο από το βιβλίο, αλλά περισσότερο από τις εικόνες-ζωής  που θα του δείξουν οι μεγάλοι, και με αυτές θα χαράξει στερεή  πορεία, που στο μέλλον θα τις ανακαλέσει στη μνήμη και θα πράξει ανάλογα κι  όμορφα  στη δική του οικογένεια.

Κλείνοντας αυτές τις γραμμές, ως έκφραση ευχαριστιών στους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, που έδωσαν τη συμμετοχής τους, πρωτίστως στον διοργανωτή της εκπαιδευτικής εκδρομής,  Μάκη Χρ. Μήλα, στην συμπατριώτισσά μας Μαριάνθη Ζαχαράτου –Κούστα που απλόχερα μας βοήθησε, στους γονείς, κυρίως στους μαθητές για την όμορφη σοβαρή παρουσία τους, στέκομαι σε λίγες  ιστορικές γραμμές της κεφαλληνιακής ιστορίας, που αφορούν το Μεσολόγγι.

Με λίγα λόγια ακολουθούν οι  ιστορικές σύντομες  αναφορές   και δεσμοί με το Μεσολόγγι : οι  Κεφαλονίτες είχαμε συμμετοχή στην Ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826. Από πολύ παλιά  πήγαιναν οι Κεφαλονίτες και εργάζονταν στο Ξηρόμερο και σε άλλα μέρη της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας , με αποτέλεσμα να φέρνουν τα πολιτιστικά βιώματα που ζούσαν εκεί, στο νησί τους, όταν γύριζαν.  Υπήρχε μεγάλος Σύλλογος των εκεί Κεφαλονιτών  με την επωνυμία «Άγιος  Γεράσιμος». Επίσης, αρκετοί Κεφαλονίτες  υπηρέτησαν επάξια θεσμούς πολιτικούς στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου (Χρήστος Ευαγγελάτος , Σπετσιέρης, Λυκούδης, Στελλάτος ( Ρεπάσος) και άλλοι.

Μπορούν να γραφούν πολλά για τους Κεφαλονίτες του Μεσολογγίου, καθώς  και τη σχέση τους με τις Εορτές Εξόδου, αλλά και γι αυτούς που βρίσκονταν  και βρίσκονται  ευρύτερα απλωμένοι στην όλη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όμως ως κατακλείδα  θα σταθώ στην προσφορά του μεγάλου  Ληξουριώτη τροβαδούρου Τζώρτση Δελλαπόρτα (1860—1919), που πήγαινε κατά το διάστημα 1899-1911, συχνά στο Μεσολόγγι με τη Χορωδία του και αντάλλασε πολιτιστικές στιγμές  με τους εκεί συμπατριώτες μας. Συνέθεσε σε δικούς του στίχους και μουσική δυο άσματα, ξεχασμένα σήμερα:  το «Κεφαλονιά Μητέρα μας» και τον

«Ύμνο προς το Μεσολόγγι». Οι χειρόγραφες παλιές παρτιτούρες  βρίσκονται στο αρχείο Γερασίμου Σωτ.  Γαλανού, όμως για τη μουσική και τη δημοσίευση…  βλ.  Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα, έργα Κεφαλλήνων συνθετών 19ου και 20ου αιώνα των: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός – Λαμπρογιάννης Παν. Πεφάνης

Έκδοση από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων 2015 και 2016.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer