Η μεγάλη «επανάσταση» του καφέ
Το 1957 ανακαλύφθηκε τυχαία ο φραπές, στην 22η ΔΕΘ – Ποιος έφτιαξε πρώτος το «εθνικό ρόφημα» των Ελλήνων
Life
13/09/2020 | 09:07

Ο φραπές, ένα απο αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων, αν όχι το «εθνικό» ρόφημα,ανακαλύφθηκε τυχαία στην 22η ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε το 1957.

Πρόκειται για τη μεγάλη «επανάσταση» του καφέ που έγινε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εταιρία «Δρίτσα», αντιπρόσωπος της Nestle στην Ελλάδα, συμμετείχε στην έκθεση για την προβολή ενός σοκολατούχου ροφήματος για παιδιά.

Ο τρόπος παρασκευής του ροφήματος ήταν με την στιγμιαία ανάμιξη της σκόνης με γάλα και χτύπημα στο σέικερ. Την εποχή εκείνη ήδη κυκλοφορούσε το προϊόν Nescafe στην Ελλάδα το οποίο όμως δεν είχε στις χρήσεις του την κρύα παρασκευή του.

Ένας από τους πωλητές στο περίπτερο της έκθεσης, ο Δημήτριος Βακόνδιος σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για την παρασκευή κρύου καφέ. Η ιδέα του επιβραβεύτηκε από το αποτέλεσμα. Ο αφρός ήταν τόσο πλούσιος που το κοστούμι του κυρίου Βακόνδιου λερώθηκε από τους καφέδες. Εκείνη την στιγμή καταγράφηκε στην ιστορία ο πρώτος φραπές. Παρά το γαλλικό όνομά του (frappe = χτυπημένος) μια τεράστια παγκόσμια ελληνική καινοτομία καταγράφηκε στη ΔΕΘ. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο φραπές είχε γίνει μόδα, καθιερώθηκε στις ελληνικές ταινίες της εποχής και ταυτίστηκε απόλυτα με το «μοντέρνο» και τα «νιάτα».

Στην Ευρώπη ο φραπές δεν είχε την επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα, όμως σε κάποιες χώρες του κόσμου έγινε πολύ δημοφιλής όπως στην Ταϊλάνδη και την Μαλαισία. Από το 1957 η αγορά του φραπέ αναπτύχθηκε ραγδαία και ακόμη και σήμερα παρά την εισδοχή των νέων τύπων κρύων καφέδων όπως ο φρέντο, κυριαρχεί με την κατανάλωση του ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: helexpo.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ