Η κοινωνική, πολιτισμική και πολιτιστική συνεισφορά του τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο νησί είναι αναμφίβολα ουσιαστική και έχει πολλές πτυχές. Επιμορφωτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, επιστημονικές συναντήσεις, φεστιβαλ, γιορτές ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και πολλά άλλα.
Αν και δεν είμαστε αρμόδιοι να παραθέσουμε, πόσο μάλλον να αποτιμήσουμε, τα έργα του τμήματος, θέλουμε ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένα, η συνεισφορά των οποίων στην τοπική κοινωνία θεωρούμε ότι είναι σημαντική:
- ΤΗΜΟ Festival: Η καλοκαιρινή τριήμερη εκδήλωση του ΤΕΙ που πραγματοποιείται αδιάλειπτα τα τελευταία 4 χρόνια στο χώρο του, το οποίο λόγω του αντικειμένου σπουδών – τεχνολογία ήχου, μας έχει προσφέρει ασύγκριτες ακουστικές εμπειρίες και αυτό χάρη στους αξιόλογους καθηγητές και στην ενέργεια και πάθος των φοιτητών. Το ΤΗΜΟ στο οποίο έχει κανείς την ευκαιρία να ακούσει φοιτητές, μουσικούς του τμήματος, οι οποίοι δε φοβούνται να πειραματιστούν και παρουσιάζουν πάντα κάτι καινούριο και καλοδουλεμένο.
- Συνεργασία ντόπιων μουσικών και ΤΗΜΟ: Όλοι μας γνωρίζουμε ντόπιους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, είτε αυτό της κατασκευής μουσικών οργάνων είτε της τεχνολογίας ήχου. Ντόπιοι οι οποίοι εκτός απο εμπεριστατωμένη γνώση, δεξιότητες και εμπειρία, αντλούν και ανθρώπινους πόρους απο το ΤΕΙ για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων τους. Άνθρωποι που μέσω αυτών των δραστηριοτήτων μεταφέρουν αυτή την αξία πίσω στη κοινωνία με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται το πολιτιστικό γίνεσθαι της Κεφαλονιάς.
- Έργο Γεράσιμου Γαλανού & Λαμπρογιάννη Πεφάνη ‘Κεφαλληνιακή Μούσα’, που αφορά τη διάσωση, μέσω καταγραφής και ηχογράφησης, καθώς και την αναβίωση παλαιότερων μουσικών έργων Κεφαλλήνων συνθετών, το οποίο πραγματοποιείται με την αμέριστη βοήθεια του Τμήματος.
Ένα Τμήμα με αντικείμενο σπάνιο στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δώρο, η αξία του οποίου δε πρέπει να υποτιμηθεί. Οι παθογένειες του δημοσίου και οι πελατειακές πολιτικές σχέσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, δε μας αφορούν. Σε ένα τόπο ο οποίος υποφέρει πολιτισμικά και κοινωνικά λόγω συνεχούς μετανάστευσης και απομόνωσης, η παραμονή και αναβάθμιση του Τμήματος στην Κεφαλονιά είναι το λιγότερο αναγκαία.
Ως ομάδα, είμαστε αντίθετοι στη μετακίνηση ή τον υποβιβασμό του Τμήματος, και στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους φοιτητές και τους καθηγητές.
Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο
Κεφαλονιά, Δεκέμβρης 2017