Η αναβιώση του εθίμου από το σύλλογο του χωριού
Της φωτιάς το Πήδημα στα Τζαννάτα
Κοινωνία
20/06/2018 | 08:38

2 και 3 ΙΟΥΝΙΟΥ παραμονή της Γιορτή του Αι Γιάννη, του Λαμπαδιάρη του Λιοτρόπη του Ριζικάρη, του Ριγανά, Του ΚΛΉΔΩΝΑ. Μέρα πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου στη Θερινή τροπή του Ηλίου (Θερινό Ηλιοστάσιο).
Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιουνίου στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας . Το πέρασμα πάνω από τη φωτιά, το δημοφιλέστερο έθιμο του του καλοκαιριού ,ξεκινά απ την Κλασσική αρχαιότητα, φτάνει στο Μεσαίωνα ,περνά στο Βυζάντιο και από τους σκοτεινούς χρόνους της Τουρκικής σκλαβιάς, αναβιώνει με ζωντάνια και επιβλητικότητα και κοσμεί τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Ένα Πανηγύρι μια Γιορτή, ένα Δρώμενο, που ενισχύει την επιδίωξη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ για τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με την ψυχαγωγία.
Έτσι και φέτος,
ΜΙΚΡΟΙ και ΜΕΓΑΛΟΙ
ΙΣΟΡΟΠΟΙΜΕΝΟΙ και ΜΠΑΤΑΡΙΣΜΕΝΟΙ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ και ΛΗΞΟΥΡΙΏΤΕΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ και ΔΕΞΙΟΙ
καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ και του ΚΛΗΔΟΝΑ το Σάββατο 23 Ιουνίου το βραδυ στην πλατεία του χωριού μας, στη Βρύση στα πλατάνια, ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ
Σας περιμένουμε …. Θα διασκεδάσετε….


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΉ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΜΑΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia