Σε μια λαμπρή τελετή
Τιμητική Εκδήλωση στη Βουλή των Ελλήνων για την 153η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
Πολιτική
18/05/2017 | 18:26

Με μια λαμπρή τελετή στη Βουλή των Ελλήνων, τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ απέδωσε φόρο τιμής στη μεγάλη ιστορική στιγμή της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Σε μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας (Ε.Ε.Ε.) με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ), η φωνή των Επτανησίων Ριζοσπαστών ακούστηκε ξανά μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς των συντελεστών αυτής της τελετής.  Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά, ενώ δυναμικό παρόν έδωσαν ακαδημαϊκοί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αλλά και άλλες εκπαιδευτικές δομές, τιμώντας την ξεχωριστή αυτή μέρα για την Ελλάδα. Την Ελλάδα του Διονυσίου Σολωμού, όπως είπε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό της ηΠρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Ελένη Κονοφάου. Ανάμεσα στους ανθρώπους των γραμμάτων από τα Επτάνησα ο  Αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ Καθ. Ναπολέων Μαραβέγιας, οΠρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ο αναπ. Νομικός Σύμβουλος ΕΚΠΑ κ.Αντώνης Αργυρός, και ο Πρόεδρος των Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Καθ. Ιωάννης Δραγώνας. Κεντρικός ομιλητής ο Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου,  Νικόλαος Καραπιδάκης.

Οι καλεσμένοι εκλεκτοί: εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφερειακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, της πνευματικής και της πολιτιστικής ζωής των Επτανήσων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών των Iονίων Νήσων.  Ανάμεσά τους οι βουλευτές κ.κ.:Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Κωνσταντίνος Παυλίδης, Κεφαλονιάς και ΙθάκηςΑφροδίτη Θεοπεφτάτου, Β’ Αθήνας Αννέτα Καββαδία, και η πρώην βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου. Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση των Επτανήσων, εκτός του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Αλεξάνδρου Παρίση, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΔΙΝ, της οποίας προεδρεύει, στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι κ.κ. Αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας Γιώργος Ραιδεστινός, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λευκάδας Θανάσης Περδικάρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας Σπύρος Αρβανίτης, ο εκπρόσωπος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Ιθάκης Κωνσταντίνος Καραβίας, η εντεταλμένηΠεριφερειακή Σύμβουλος στις δημόσιες σχέσεις της Περιφέρειας Αττικής Αγγελική Λεβέντη, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι επτανησιακών σωματείων και άλλων πολιτιστικών φορέων. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Δώρα Χρυσικού και η Χριστίνα Κουλουμπή. Μετά την προσυγκέντρωση στο Περιστύλιο, το προσωπικό της Βουλής συνόδευσε το κοινό στην Αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος“.

Εικονογραφικά τεκμήρια, προσωπογραφίες, λιθογραφίες, γκραβούρες, αντικείμενα εποχής, ζωντάνεψαν παραστατικά  εικόνες περασμένων εποχών, ενώ η ξενάγηση στην έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας:  H πορεία του στο χρόνο” έβαλε μοναδικά τον πρόλογο στην εμβληματική αυτή εκδήλωση. Μετά από τη συνεδρίαση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου από τα θεωρεία της Βουλής, το κοινό έλαβε τις θέσεις του στα έδρανα της αίθουσας της γερουσίας: η Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα “Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 153 χρόνια μετά” ξεκινούσε, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτριο Γάκη.

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική – μέσω του ριζοσπαστικού κινήματος – όσο και στην πολιτιστική παρακαταθήκη των Επτανήσων: “Η πολιτική αυτή παρακαταθήκη είναι ανεκτίμητη εάν αναλογιστούμε πως οι σοσιαλιστικές ιδέες που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο αρκετές δεκαετίες αργότερα μπολιάστηκαν από το προοδευτικό όραμα του ριζοσπαστισμού“, τόνισε, προσθέτοντας ότι “Η εκλεπτυσμένη κουλτούρα και η πολιτιστική μοναδικότητα των Ιονίων Νήσων συνέβαλλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση και την ενίσχυση του – εντός και εκτός συνόρων – ελληνισμού. Αυτή είναι μια κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας που οφείλουμε σαν πολιτικοί και πολίτες να μην παραβλέπουμε. Τα Επτάνησα επιπλέον συνιστούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης καθώς και του φυσικού του κάλλους προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.”

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, επτανήσιος ο ίδιος, ανέλυσε εκτενώς τη συμβολή των επτανησίων στην πολιτική και πνευματική συγκρότηση του Ελληνικού Έθνους. Στο κίνημα των Επτανησίων Ριζοσπαστών αναφέρθηκε και η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, καθώς και  ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, οι οποίοι επεσήμαναν τη διαχρονικότητα των αιτημάτων τους. Στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, που αν και Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής,  αναφέρθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής,  Παναγιώτης Χατζηπέρος, ενώ ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης αναφέρθηκε στους αγώνες των Επτανήσων διαχρονικά για την ελευθερία.


Η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων ΕλλάδαςΕλένη Κονοφάου, αφού ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων, τους συντελεστές της διοργάνωσης και όλους τους παρευρισκόμενους για την τιμή της παρουσίας τους, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ημέρας. “Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα είναι μια εξόχως σημαντική σελίδα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος”, είπε. “Είναι μια μέρα ορόσημο, με αναφορά στο παρελθόν, στο παρόν και στο διηνεκές, καθώς ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός, ως ιδεολογία, ως φιλοσοφία, αλλά και ως πολιτική πράξη, συνιστά μια από τις φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία των αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων της Ευρώπης”.  Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της με το πάγιο αίτημα όλων των Επτανησίων, την  καθιέρωση της 21ης Μαΐου ως Εθνικής Επετείου και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους Ιονίους!

Την ολοκλήρωση των εργασιών της Ειδικής Συνεδρίασης στην Αίθουσα της Γερουσίας ακολούθησε επτανησιακό κέρασμα, με προϊόντα που προσέφεραν ευγενικά η Ελένη Χάρου – Κορωναίου, μέλος και εκπρόσωπος Κυθήρων στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., τοΖαχαροπλαστείο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ του Διονύση Καππάτου από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, η Κερκυραϊκή επιχείρηση “ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ KUMQUAT”, τοΜΑΝΤΟΛΑΤΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΤΣΩΝΗ “H Zάκυνθος” και το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ με το Αρτοποιείο ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.

Στο τρίτο μέρος των εκδηλώσεων  παρουσιάστηκε στο εντευκτήριο της Βουλής το δρώμενο “Εφωνάξανε ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά” σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια, που ενθουσίασε  τους παρευρισκομένους. Η παράσταση ξεκίνησε με τις μελωδίες από την  ορχήστρα του Ωδείου Κέρκυρας. Με τους πρώτους ήχους της μουσικής οι δέκα ηθοποιοί του χοροθεάτρου  Ήρος Άγγελος, πήραν τις θέσεις τους στα έδρανα (σκηνικό) της Βουλής και ξεκίνησαν να αφηγούνται τα ιστορικά γεγονότα και να απαγγέλουν αποσπάσματα από τις αγορεύσεις της συνεδρίασης της Ιονίου Βουλής, κατά την οποία  ψηφίστηκε η   ένωση των Επτανήσων  με την Ελλάδα.

Στο σημείο που αναγνώστηκε το “Ψήφισμα” της ένωσης και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, η ορχήστρα έπαιξε έξι μελοποιημένα  από τον Κίμωνα Χυτήρη ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, δηλώνοντας έτσι τους πανηγυρισμούς που έγιναν στα νησιά αλλά και το διάστημα που μεσολάβησε για να γίνουν εκλογές και οι νέοι πια βουλευτές των Επτανήσων να έρθουν στην Αθήνα.  Στη συνέχεια οι ηθοποιοί μας μετέφεραν στην Αθήνα και στη Βουλή των Ελλήνων και παρουσίασαν αποσπάσματα από την πανηγυρική συνεδρίαση και την υποδοχή των Επτανησίων στην Αθήνα. Το δρώμενο τελείωσε με τους ηθοποιούς να απαγγέλουν ψιθυριστά, στίχους από τον “Ύμνο εις την Ελευθερία”. Μέσα σε λίγα λεπτά κορυφώθηκε και η συγκίνηση του κόσμου που  με τη συνοδεία της  ορχήστρας, των τραγουδιστών και των ηθοποιών τραγούδησαν όλοι μαζί όρθιοι τον Εθνικό μας Ύμνο. Έτσι, σε αυτή την όμορφη και φορτισμένη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Τους ρόλους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βάρθης, Πέτρος Γούτης, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Όθωνας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Μπανταδάκης, Βαγγέλης Παπαδάκης, Θανάσης Πατριαρχέας, Σταύρος Ράγιας, Βασίλης Τσιγκριστάτηρς, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Έπαιξαν οι  μουσικοί: Σωκράτης Σταθουλόπουλος και Αγγέλα Φαναριώτη στο βιολί, Μαρίνα Σταλίμερου στη βιόλα, Γεωργία Κύπρου στο βιολοντσέλο, Μαρία Χασάπη στο κοντραμπάσο και Νίκος Πουλής στο μαντολίνο.

Τραγούδησαν οι σολίστ: Σταματίνα Καρύδη και Γιάννης Κάβουρας

Κατά την αποχώρησή τους, οι παρευρισκόμενοι έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο το“Ψήφισμα” της Βουλής της Επτανήσου, από την συλλογή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας σε ειδική έκδοση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ