σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης
Τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο; Ο Βαγγέλης Μαζαράκης αναλύει
Αθλητισμός
03/05/2020 | 14:52

Υπεύθυνος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στους αγώνες το 2004, υπεύθυνος της Μεσογειακής ομάδας της χώρας στην Αλμερία της Ισπανίας το 2005, Έφορος της Εθνικής Ομάδας των Ελπίδων, πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικών Μορφών Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΓΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΥ Α.Ο. στην επανίδρυση του το 1980, ιδρυτικό μέλος του Α.Ο. ΙΟΝΙΚΟΥ ΤΟ 2000, ιδρυτικό μέλος του Σ.Δ.Π.Κ.Ι.

Γενικός Γραμματέας του Σ.Δ.Π. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Δ.Π.Κ.Ι. από το 1982 και για 18 χρόνια,  Διαιτητής ποδοσφαίρου. Αγωνίσθηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία και σε διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου

Γεν. Γραμματέας του Ε.Α.Κ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, καθηγητής Διαιτησίας του Ποδοσφαίρου από το 1996, παρατηρητής Διαιτησίας αγώνων Α’ Εθνικής, μέλος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ. / Ο.Δ.Π.Ε., μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Ο.

Πρόεδρος της Ε.Π.Ε.Π. (Επιτροπή Παρατηρητών Εθνικών Πρωταθλημάτων)/Ε.Π.Ο.,  αναπληρωτής Πρόεδρος της Ε.Ο.Δ./Ε.Π.Ο. , μέλος της Επιτροπής της Ε.Π.Ο. για την σύνταξη του Κανονισμού Διαιτησίας σε συνεργασία με την Ο.Δ.Π.Ε., μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο, και αντιπρόεδρος της.

Ο λόγος για τον κύριο Ευάγγελο Μαζαράκη, που μίλησε στον sportfmpatras.gr και στη Χριστίνα Βάγγαλη, για όλους και για όλα.

 

Για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και πρωταθλητές στις ΕΠΣ, τόνισε:

«Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση νομίζω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για  ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, για πρωταθλητές και για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφού εξ ανάγκης με την απόφαση της Ομοσπονδίας διεκόπησαν τα πρωταθλήματα.

Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωταθλήτριες ομάδες, κι όσοι δυστυχώς το κάνουν -που το κάνουν μερικοί-  κακώς το κάνουν. Το Πρωτάθλημα διεκόπη, δεν έληξε άρα δεν υπάρχουν Πρωταθλητές . Θα επικυρωθούν οι βαθμολογίες από τις ΕΠΣ  και οι ευρισκόμενοι στις προνομιούχες πρώτες θέσεις θα ευνοηθούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της θέσης αυτής. Δεν θα είναι όμως…. Πρωταθλητές».

Για συμμετοχή των ομάδων αυτών στην ανώτερη κατηγορία στη Γ εθνική τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, οι πρώτες  ομάδες σε αυτές τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και σύμφωνα με την απόφαση, προάγονται στην ανώτερη κατηγορία. Όμως δεν είναι σίγουρο για  να μιλάμε και για συμμετοχή αυτών των ομάδων στην μεγαλύτερη κατηγορία γιατί  η οικονομική τους κατάσταση αλλά και το οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθάει σε κάτι  τέτοιο. Πιστεύω ότι πολλές ομάδες δεν πρόκειται να μπορέσουν  καν να δηλώσουν συμμετοχή, ενώ άλλες που θα λάβουν μέρος, θα εγκαταλείψουν στην διάρκεια αυτών των πρωταθλημάτων κάτι που όλο και πιο συχνά συμβαίνει».

Για τη μείωση των ερασιτεχνικών ομάδων στα πρωταθλήματα των ενώσεων:

«Είναι γνωστή η συνεχής μείωση των ερασιτεχνικών ομάδων στα πρωταθλήματα των Ενώσεων γιατί δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν   τα έξοδα . Έτσι οι μεγάλες δήθεν Ενώσεις που παλιότερα ήταν υπερήφανες για την δύναμή τους,  ας μετρηθούν λίγο καλύτερα για να δουν την πραγματική  δύναμή τους. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πια, είναι υπόθεση  λίγων ρομαντικών παραγόντων που εξαντλούνται στην βοήθεια που δίνουν στα σωματεία αυτά. Κάποια στιγμή και αυτοί κουράζονται και τα αφήνουν στην τύχη τους και κατόπιν διαλύονται. Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να πληρώνει τα πάντα, αλλά η επιχορήγηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις ενώσεις του, είναι μια συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας στην οποία από το 2004 στο ποδόσφαιρο το…. Έχει σκόπιμα  ξεχάσει. Έτσι πολλοί άνθρωποι από αγάπη για τον τόπο τους, ή γιατί αγαπούν το άθλημα , ή  για δική τους προβολή ,ή γιατί οι ίδιοι έχουν παίξει μπάλα στις ομάδες αυτές, φορτώνονται τα βάρη της ομάδας. Το τέλος το βλέπουμε.

Αναφερόμενος στου διαιτητές, τόνισε:

«Νομίζω ότι ο αριθμός των διαιτητών στα  τοπικά πρωταθλήματα  έχει αυξηθεί και για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, αλλά όσο μεγαλώνει και η κατηγορία στην οποία αγωνίζονται, τόσο υποχρεώνονται να γίνονται οι «αιμοδότες» του ποδοσφαίρου αφού δεν αποζημιώνονται στην  ώρα τους και τα χρωστούμενα σε αυτούς γίνονται αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των φορέων του ποδοσφαίρου. Τα ακούτε κάθε χρονιά αυτά.

Τι συμβαίνει με το επίπεδο και την ηθική των παραγόντων και πως θα εκλέγεται η Ελληνική Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου:

«Ασφαλώς και πρέπει να ανεβεί το επίπεδο των παραγόντων που διοικούν το ποδόσφαιρο και σε όλα του τα επίπεδα. Προσωπική άποψη εκφράζω. ότι πρέπει όποιος αναλαμβάνει πόστο στην διοίκηση οφείλει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να μην υφίσταται δίωξη εις βάρος του. Όχι διώξεις  σαν αυτές του Κοντονή βέβαια. που ήταν όλες στημένες για να ρίξει ο δημοκράτης  αυτός με το «συνεργείο του» την εκλεγμένη Ομοσπονδία. Μιλάω για αδικήματα που καταγγέλλονται επωνύμως και διαπιστώνονται  αρμοδίως.  Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις  για την εκλογή κάποιου σε όλα τα όργανα διοίκησης του ποδοσφαίρου. Μόνον έτσι θα υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Όχι στο ποδόσφαιρο μέσα οι αμφιβόλου ηθικής άνθρωποι. Υπάρχει μια συζήτηση για το ποιοι θα εκλέγουν την ομοσπονδία. Φυσικά οι πρόεδροι των Ενώσεων. Το σωματείο εκλέγει την ένωση, η ένωση την ομοσπονδία με μία έκαστος ψήφο. Όσοι σκέφτονται άλλον τρόπο νομίζω ότι έχουν το μυαλό τους στο πώς θα παρέμβουν και θα αλλάξουν τον ποδοσφαιρικό χάρτη υπέρ τους.  Μέλη της ΕΠΟ είναι οι Ενώσεις και των Ενώσεων τα Σωματεία. Αν κάθε βαθμός δεν εκλέξει τον επόμενο η διαδικασία είναι κατ΄ εμέ   διαβλητή».

Τι θα γίνει με τις εκλογές στην ΕΠΟ:  

«Τι θα γίνει με τις εκλογές  δεν μπορώ να ξέρω .Θα το ξέρουμε γύρω στο τέλος του Ιουνίου που ορίστηκε να γίνει Γεν Συνέλευση στην ΕΠΟ μετά από δύο αναβολές λόγω της υγειονομικής κατάστασης της χώρας.   Θα αλλάξει λένε ο αθλητικός νόμος, για να γίνουν άμεσα εκλογές.    Αυτά ακούω και εγώ .Δεν έχω πληροφόρηση από μέσα.   Δεν νομίζω ότι αυτή η συνεχής παρέμβαση της  FIFA και της UEFA   γίνεται για καλό. Μπορείς να έχεις όποια εντύπωση θέλεις για τους Έλληνες παράγοντες αλλά μπορούν να διοικήσουν το ποδόσφαιρο χωρίς να έχουν πάνω από το κεφάλι τους  αφεντικά. Όλη αυτή η παρέμβαση είναι εκ του πονηρού και έχει συγκεκριμένο στόχο».

Αναφερόμενος για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε:

«Μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει ότι η κρίση στο  Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αφορά το Ερασιτεχνικό. Αφορά το Επαγγελματικό κυρίως και τον έλεγχο της Διαιτησίας. Δεν λέω άγνωστα πράγματα. Έχει ξεσπάσει πόλεμος παραγόντων-ιδιοκτητών δίκαια ή άδικα και ο πόλεμος αυτός θα συνεχίσει να μαίνεται για την σφαίρα επιρροής  στον χώρο».

Για τη συμμετοχή των ΠΑΕ στις εκλογές κ στην διοίκηση της ΕΠΟ:

Ξέρω ότι η UEFA  θέλει μεγάλη συμμετοχή στην διοίκηση του ποδοσφαίρου του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου  ,ίσως μεγαλύτερη από όσο υπάρχει τώρα και γι αυτό έδωσε το δικαίωμα ψήφου και στις ΠΑΕ για τις εκλογές της ΕΠΟ. Όμως πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να συν διοικούν την Ναυτιλία, πχ οι ιδιοκτήτες των τάνκερ  με τους ιδιοκτήτες των  λέμβων για ψάρεμα. Εκεί νομίζω χαλάει λίγο η συνταγή και όταν παλεύουν οι ελέφαντες  μεταξύ των, λογικό είναι να ποδοπατούν τα μυρμήγκια Από πλευράς  οικονομικών μεγεθών  μιλάω».

Ποια η επόμενη μέρα στην Ομοσπονδία:   

Η επόμενη ημέρα στην Ομοσπονδία πρέπει να είναι διαφορετική. Η Διαιτησία πρέπει να διοικείται από τους Έλληνες διαιτητές και όχι από κομισάριους των ξένων . Βεβαίως υπό την ΕΠΟ  και μην μου πείτε τι έκανα εγώ γι αυτό. Έφερα πρόταση οι εκλεγμένες  διοικήσεις των τότε συνδέσμων να είναι οι επιτροπές Διαιτησίας των ενώσεων, αλλά την ψήφισα μόνος μου. Επίσης χρειάζεται  ένας γενικός νέος οικονομικός σχεδιασμός για την Ομοσπονδία και  σοβαρή επιλογή ανθρώπων για τις Εθνικές Ομάδες. Δεν γίνεται να μπαίνουν οι Εθνικές ομάδες να έρχονται δεύτερες στον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό αφού αυτές φέρνουν τους σπόνσορες και τα χρήματα από τις διεθνείς διοργανώσεις. Είχα την τιμή να υπηρετήσω τον χώρο και το γνωρίζω λίγο καλύτερα το θέμα να μου επιτραπεί να πω και μιλάω για όλες τις Εθνικές Ομάδες, οι οποίες, κυρίως οι μικρότερες και των ειδικών μορφών, πρέπει να αγωνίζονται κυρίως στην ελληνική επαρχία. Έτσι αποκτάς φιλάθλους και δίνεις στην επαρχία ποδοσφαιρικά οξυγόνο ώστε να αναδείξουν με την σειρά τους τα στελέχη τα αυριανά του ποδοσφαίρου. Έτσι κάνεις ανάπτυξη του αθλήματος. Όλα όσα σας λέω τα επιχείρησα και ο ίδιος όπου είχα αρμοδιότητα . Δεν τα λέω για να περάσει η ώρα. Φαντάζομαι ότι και πολλοί άλλοι συμφωνούν σε αυτά από τους εν ενεργεία παράγοντες και εύχομαι να γίνουν όποια από αυτά μπορεί να έχουν αποτελέσματα για το ποδόσφαιρο».

Ποιες είναι οι δικές του προσπάθειες απο εδώ και πέρα:

«Δεν είμαι καθόλου μακριά από το ποδόσφαιρο. Είναι από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες και το έχω υπηρετήσει εντός και εκτός Ελλάδος από πολλές θέσεις. Δεν κρίνω τον εαυτό μου αλλά πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Η πάντως προσπάθησα. Και κυρίως προσπάθησα και όταν είχα διαφωνίες να μην δημιουργήσω εχθρότητες. Όμως ασφαλώς έκανα και λάθη. Μόνον ο Θεός και οι πεθαμένοι δεν κάνουν. Θεός ασφαλώς δεν είμαι και δεν έχω πεθάνει ακόμη. Άρα έκανα και εξακολουθώ να κάνω  λάθη. Ελπίζω τουλάχιστον να μην δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον. Αν έγινε έγινε άθελά μου και ζητώ συγνώμη. Μπορούμε να έχουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Αρκεί να θέλουμε και τότε μπορούμε».

 

Επιμέλεια: Χριστίνα Βάγγαλη

Πηγή: sportfmpatras.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ