Τι πραγματικά συμβαίνει με το ταφικό Μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη Παναγή Βαλλιάνου
Πολιτισμός
25/06/2021 | 13:22

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας σε Εφημερίδες του Αγγλικού Τύπου (Guardian κλπ.) άρθρο που αφορά το Μαυσωλείο των Αδελφών Βαλλιάνου στο Λονδίνο και το οποίο αναπαράχθηκε και από τοπικά ενημερωτικά site.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «Παναγή Α. Βαλλιάνου» θεωρεί σωστό μέσω του παρόντος Δελτίου Τύπου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το τι πραγματικά συμβαίνει με το ταφικό Μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη καθώς και για τις ενέργειες που έκανε και προσπαθεί να κάνει προκειμένου να συμβάλλει στο μέτρο που της επιτρέπεται στις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για την επισκευή και αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού Μνημείου.

Δυστυχώς είμαστε γνώστες για την «σοκαριστική» κατάσταση που επικρατεί στο μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη από τον Ιούνιο του 2020 περίπου.

Είχαμε πυκνή τηλεφωνική επικοινωνία με τους Επιστήμονες στο Λονδίνο που έχουν κινήσει το θέμα (δηλ. με την Καθηγήτρια κ. Σολομωνίδου και τον Καθηγητή κ. Flanagan στους οποίους αναφέρεται και το άρθρο) καθώς και αλληλογραφία μαζί τους.

Αρχικά κινούμενοι από την ευαισθησία των μελών της Δ.Ε. του Κληροδοτήματος για την διατήρηση του αξιολογότατου αυτού Μνημείου πήραμε την πρωτοβουλία να συναινέσουμε σε αίτημα των κ.κ. Σολομωνίδου και Flanagan, ως εκπροσώπων του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Κοιμητηρίου του Northwood» για την είσοδο στο Μαυσωλείο και την εκτέλεση εργασιών από εξειδικευμένα συνεργεία.

Όμως στην συνέχεια προβήκαμε σε ενδελεχή έρευνα προκειμένου να δούμε αν ως Κληροδότημα νομιμοποιούμαστε να προβούμε σε ενέργειες για το ταφικό αυτό μνημείο.

Δυστυχώς το Μνημείο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Κληροδοτήματος αλλά είναι ιδιωτικό και συνάγεται ότι ανήκει στους απογόνους της Οικογένειας Βαλλιάνου και ως εκ τούτου σε νέα αλληλογραφία μας, εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε καμία εξουσιοδότηση να παρεμβαίνουμε ούτε να παρέχουμε άδειες για το Μαυσωλείο Βαλλιάνου.

Το θέμα του Μαυσωλείου Βαλλιάνου όμως δεν σταμάτησε να μας απασχολεί σε πολλές συνεδριάσεις της Διαχ. Επιτροπής και ακόμη και τώρα προσπαθούμε  αν μπορούμε μέσω επαφών με απογόνους της Οικογένειας Βαλλιάνου ή όπου αλλού είναι εφικτό να ευαισθητοποιήσουμε για την διάσωση του Μνημείου.

Το πρόσφατο δημοσίευμα στην Εφημερίδα Guardian του Λονδίνου και σε άλλες Εφημερίδες της Αγγλίας αναφέρει ότι δυστυχώς το Μαυσωλείο του Παναγή Βαλλιάνου έχει εξαιρεθεί από την λίστα των ταφικών μνημείων που θα επισκευαστούν και θα αναπαλαιωθούν με τα χρήματα που έχουν βρεθεί για τον σκοπό αυτό. Η δαπάνη επίσης ανέρχεται σε 60.000£ για την επισκευή και την ανακαίνιση του συγκεκριμένου Μνημείου σύμφωνα με το άρθρο.

Εμείς από την πλευρά μας και κινούμενοι από ευαισθησία και ενδιαφέρον καθώς και από σεβασμό στην μνήμη του Εθνικού μας Ευεργέτη, το Κληροδότημα του οποίου διαχειριζόμαστε, θα κάνουμε ενέργειες απευθυνόμενοι όπου έχουμε την δυνατότητα για να ευαισθητοποιήσουμε για την αποκατάσταση του Μνημείου διότι δυστυχώς όπως σας προαναφέραμε δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος το οποίο δεν νομιμοποιείται για την διάθεση χρημάτων για τον σκοπό αυτό βάσει της Διαθήκης του Ευεργέτη, του Καταστατικού και της νομοθεσίας που διέπει τις Κοινωφελείς Περιουσίες.

Επιπρόσθετα όπως πολλοί εκ των συμπολιτών μας γνωρίζουν πολύ καλά, το Κληροδότημα Παναγή Α. Βαλλιάνου στην μακρόχρονη ιστορία του (από το 1901) στάθηκε αρωγός και στυλοβάτης και στην ουσία υποκατέστησε το Κράτος ιδιαιτέρως για την ανοικοδόμηση στην Κεφαλονιά Κοινωφελών Ιδρυμάτων (Νοσοκομεία, Σχολεία κλπ.) αξιοποιώντας στα μέγιστα την περιουσία του Ιδρύματος και εκπληρώνοντας τους κοινωφελείς σκοπούς που ο Ευεργέτης όρισε στην Διαθήκη του και πάντοτε σύμφωνα με το Καταστατικό του.

Για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας η σημερινή οικονομική κατάσταση  του Ιδρύματος αποτυπώνεται στους Προϋπολογισμούς, Απολογισμούς και Ισολογισμούς του που γίνονται κατ΄έτος και όπως επιβάλλει η Νομοθεσία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Κληροδοτήματος.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στις Κεραμειές, την οποία κατοχύρωσε και με πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, έτσι ώστε να έχει το Κληροδότημα όχι μόνο έξοδα αλλά και έσοδα τα οποία θα διατίθενται για την εκτέλεση των κοινωφελών σκοπών του.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ