Επιτόπια αυτοψία
Τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων επισκέφθηκε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος
Οικολογία
09/02/2018 | 20:49

Θεόδωρος Γαλιατσάτος : «Όλοι μαζί, πρέπει να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής και τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου».

 

Τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, στην περιοχή Τάγιο, στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, που αποτελεί  έναν σπουδαίο υδροβιότοπο του νησιού, αλλά και εν δυνάμει, «οικονομικό πνεύμονα» της περιοχής, επισκέφθηκε την Πέμπτη, το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεοδωρος Γαλιατσάτος συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιάννη Φοντάνα .

Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στην περιοχή μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων.

Ο πρόεδρος   του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης, Σπύρος Μιτσούλης , που και με επιστολή του, είχε απευθύνει κάλεσμα και έκκληση βοήθειας από τον Περιφερειάρχη, του επεσήμανε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη, την «οδυνηρή κατάσταση που έχει περιέλθει η περιοχή, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που την οδηγούν στο μαρασμό της.

«Η ανάθεση της διαχείρισης του υδροβιότοπου,  της λιμνοθάλασσας Κορισσίων, που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000, σε φορέα εκτός Κέρκυρας, θα προσθέσει στο μέλλον νέες δυσκολίες. Η  περιοχή βρίσκεται ήδη σε σοβαρό κίνδυνο και αργοπεθαίνει. Ο βασικός  λόγος είναι ότι δεν ανανεώνεται το νερό, ούτε το γλυκό ούτε το αλμυρό , αντίθετα επιχωματώνεται συνεχώς από φερτά υλικά και φύκια. Το βάθος είναι πλέον πολύ μικρό και κατά συνέπεια το οικοσύστημα γίνεται ευάλωτο στις αλλαγές της θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσουν και τους 30 βαθμούς το καλοκαίρι, πράγμα που συνεπάγεται το θάνατο πολλών ενδημικών ειδών». Από την πλευρά της θάλασσας, οι κακοτεχνίες του παρελθόντος, γεμίζουν καθημερινά το δίαυλο με φύκια και φερτά υλικά της θάλασσας. Κάνουμε έκκληση σε σας να μας συνδράμετε από την πλευρά σας ,με όποιο τρόπο εσείς νομίζετε πρόσφορο ,  προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα φύκια ο Δίαυλος προς την θάλασσα και να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις  για την βιωσιμότητα όλου του οικοσυστήματος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων, Σπύρος Μιτσούλης..

Την ίδια ώρα, τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων, Χαρίλαος Μουρμούρης και Γιώργος Μέριανος, που παρευρέθησαν στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τους ενημέρωσαν για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Επιχείρηση της Λίμνης και τα έργα που είναι άμεσα αναγκαία να διεκπεραιωθούν, με πρώτιστα  τη διάνοιξη και εκβάθυνση του διαύλου και περιμετρικά της υπόλοιπης λεκάνης  και την επανατοποθέτηση των βράχων εξωτερικά  του διαύλου, ώστε να εμποδίζονται τα φύκια και τα φερτά υλικά από τα θαλάσσια ρεύματα, να κλείνουν την είσοδο του διαύλου .

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και οι Αντιπεριφερειάρχες,  επεξήγησαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων, τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας για την περιοχή, που η διαχείριση της ανήκει στο δήμο Κέρκυρας.

 «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εκφράσει κατηγορηματικά τη αντίθεσή της,  για το θέμα της ένταξης περιοχών της Κέρκυρας, που είναι εντεταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000, όπως εν προκειμένω η λιμνοθάλασσα Κορισσίων, σε φορέα διαχείρισης εκτός Κέρκυρας και ζητά, μετ’ επιτάσεως, από το αρμόδιο υπουργείο την αναθεώρηση  της αποφάσεως και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με έδρα την Κέρκυρα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε «όσον αφορά το ζήτημα της εκτέλεσης αναγκαίων έργων στην περιοχή, θα πρέπει να γίνει πρωταρχικά μία μελέτη, που η Περιφέρεια είναι σε θέση να την υποστηρίξει οικονομικά και έχει τη θέληση να το πράξει, σε συνεργασία όμως με το δήμο Κέρκυρας».

Στην επιτόπια αυτοψία της λιμνοθάλασσας Κορισσίων, παρέστη  και ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μάρκος Αυλωνίτης, που πρότεινε, «η συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο, να γίνει και με τη σύμπραξη του Ιονίου Πανεπιστημίου» .

«Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, είναι ένας ανεκτίμητος οικολογικός, φυσικός  και οικονομικός θησαυρός της Κέρκυρας.  Έχουμε όλοι την υποχρέωση, έμπρακτα, να προστατέψουμε, να διαφυλάξουμε  και να βοηθήσουμε τον τόπο μας, αφήνοντας παρακαταθήκη στα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ