Η οικονομική απληστία του ανθρώπου προκαλεί τις ασθένειες
Θεοτοκάτος: Στο κλοιό των «τοξικών αυγών»
e Gastronomie
21/08/2017 | 08:19

Τις τελευταίες βδομάδες μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό αυγών με το επικίνδυνο εντομοκτόνο φιπρονίλη. Η νέα διατροφική βόμβα ξέσπασε όταν σε Βελγική μονάδα εκτροφής πουλερικών έχασαν τον έλεγχο από την «κόκκινη ψείρα» και αναγκάστηκαν προκειμένου να καταπολεμήσουν το παράσιτο που δεν αφήνει την κότα να παράγει, ενοχλεί, αυξάνει την θνησιμότητα και μεταφέρει νοσήματα, να ψεκάσουν δίχως να τηρήσουν τους χρόνους αναμονής.

Αναμφισβήτητα και δεν πρόκειται για το πρώτο διατροφικό σκάνδαλο που προκαλεί συναγερμό διεθνώς και κινητοποιεί υγειονομικές υπηρεσίες.

Κανείς δεν ξεχνά το 1996 την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια που εντοπίστηκε σε κοπάδια «τρελών» αγελάδων στην Αγγλία και τον πανικό που δημιουργήθηκε τρία χρόνια αργότερα με τις διοξίνες βελγικής προέλευσης στα κοτόπουλα, αυγά και ακατάλληλες ζωοτροφές.

Εννιά χρόνια αργότερα, το 2008, εμφανίστηκε Ουκρανικό ηλιέλαιο μολυσμένο με νιτροβενζίνη και χοιρινά στα οποία εντοπίστηκαν διοξίνες ιρλανδικής προέλευσης.

Το 2010, ο εντοπισμός διοξίνης που προερχόταν από τη χρήση βιοντίζελ σε ζωοτροφές και αυγά στη Γερμανία σκορπά ξανά τον πανικό.

Ένα χρόνο μετά, το 2011, εντοπίστηκαν 26 τόνοι γάλακτος με μελαμίνη στην Κίνα ενώ αλησμόνητη παραμένει η εμφάνιση αλογίσιου κρέατος με το κτηνιατρικό φάρμακο φαινυλβουταζόνη σε μπιφτέκια βρετανικών σουπερμάρκετ και σε κατεψυγμένα λαζάνια που δεν «τα τρώνε ούτε οι σκύλοι», τα οποία είχαν φτάσει έως και στην χώρα μας.

Τέλος, ήρθαν στην επικαιρότητα και παραμένουν στη μνήμη μας τα αγγούρια και τα φύτρα με το βακτήριο της Escherichia coli, το χοιρινό κρέας που γινόταν βοδινό με την προσθήκη ενός προσθετικού που περιείχε τον τοξικό καρκινογόνο και ογκογόνο βόρακα, τα σάπια κρέατα του Buffalo Grill, τις «βόμβες» καρπούζια λόγω της λίπανσης με φοροχλωροφενουρόν και τα τυριά με το βακτήριο λιστέρια.

Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική απληστία του ανθρώπου προκαλεί τις ασθένειες. Μας τιμωρεί η ίδια η φύση. Αν δεν συνδυαστεί η ιχνηλασιμότητα με τη διαφάνεια στο στάβλο και στο χωράφι και δεν υπάρξει ενημέρωση και ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα ίσως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer